Ελευθερία Χριστάκη: “we shape reality”… Η απεικόνιση της αλήθειας μας

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η τέχνη είναι ζωή. Οι εκφάνσεις της τέχνης όπως η ζωγραφική συνιστά για εμένα έκφραση και επικοινωνία ευρημάτων εσωτερικών διεργασιών που μεταπλάθονται και ωριμάζουν στο περιβάλλον ανάπτυξής μας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Η ζωγραφική μου είναι παραστατική με αφηγηματικό χαρακτήρα και συμβολισμούς.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Ο άνθρωπος, η εκφρασμένη ή υποβόσκουσα ανθρώπινη εστιασμένη συναισθηματική συγκινησιακή φόρτιση. Οι αγκυλώσεις και οι δυσκολίες που καλείται να αποδεχτεί και να μεταμορφώσει για να “χωρέσει” μέσα του και να μπορεί να συνδέεται, να ανήκει.
Με ενδιαφέρει ο συγκρουσιακός εσωτερικός διάλογος των προβολών και των αντανακλαστικών που δονούνται .Αντανακλαστικών ως αυθόρμητες φυσικές αντιδράσεις σε κάποιο ερέθισμα ή ως «εξαρτημένα αντανακλαστικά» σε μη αυτοματοποιημένες αντιδράσεις, που σχηματίζονται σταδιακά από συνήθεια.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Αν είχα την δυνατότητα, θα επιθυμούσα με μια μηχανή του χρόνου να μεταβαίνω τακτικά σε διαφορετικές ιστορικές εποχές και να συναντώ προσωπικότητες της τέχνης και του πνεύματος, να συμβιώνω μαζί τους και να συνδέομαι. Όχι μόνο με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αλλά με ένα σύνολο ανθρώπων που υπηρέτησε με αγάπη και σεβασμό την τέχνη του. Αν έπρεπε όμως να περιοριστώ θα ήθελα να συναντήσω, τους χαρακτήρες που με δονούν με την αισθητηριακή, δομική φύση της ζωγραφικής τους όπως τους Michelangelo Merisi da Caravaggio, Rene’ Magritte, Francis Bacon, Lucian Freud

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Με ελκύει η ποίηση και η φωτογραφία.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Με εξιτάρουν οι καλλιτεχνικές ζυμώσεις του 19ου και 20ου αι., η πολλαπλότητα και η πολυμορφία των κινημάτων, σε μια παλλόμενη πολιτισμική επανάσταση.
Στην πραγματικότητα όμως δεν θα μπορούσα να δω την ύπαρξή μου έξω από τον περιβάλλον που με δημιούργησε.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Νομίζω αντιθετική στη σύνθεσή της όπως πολλά δίπολα στη ζωή, συχνά ερωτική, εγγύτητας και απόστασης, κατάθεσης και απόσχισης. Δημιουργικής ωρίμανσης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Οι συνεργασίες είναι αποκύημα της δουλειάς. Επιθυμώ να είμαι συγκεντρωμένη κάθε φορά στο επόμενο έργο/α, στην έμπνευση και στο ίχνος που θα καταγραφεί.

Τι σημαίνει για εσάς ο τίτλος “we shape reality”; Απεικόνιση της αλήθειας μας.