Ελεάννα Πιτσικάκη: “Η μουσική για εμένα είναι το οξυγόνο μου”

Επιμέλεια συνέντευξης: Χρήστος Κατσίδης. Φοιτητής μουσικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ελεάννα πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τη μουσική; Η αγάπη για την μουσική ξεκίνησε με το περπάτημά μου. Δεν θυμάμαι το εαυτό μου, χωρίς μουσική.

Ποια ήταν η αφορμή για να αρχίσεις να μαθαίνεις κανονάκι; Αφορμή στάθηκε μια συναυλία που άκουσα το καλοκαίρι του 2009 στο Κηποθέατρο Ηρακλείου Κρήτης μαζί με τους γονείς μου, όπου άκουσα τον δεξιοτέχνη Göksel Baktagir και με μάγεψε ο ήχος του. Ετσι λοιπόν, είπα στη μητέρα μου, πως θέλω να ξεκινήσω το κανονάκι.

Μίλησε μας για το συγκρότημα σου, είναι μια σπουδαία ιδέα και πολύ σημαντική, δεδομένου ότι γίνεται στο εξωτερικό, πως ξεκίνησε η όλη ιδέα και τι ακριβώς κάνετε; Αρχικά ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Έχω δημιουργήσει δύο δικά μου συγκροτήματα το ένα με το όνομα EPI Music και το άλλο με το όνομα Balkan Spirit trio.

Με το EPI Music παίζουμε ως επi τον πλείστον δικές μου συνθέσεις ενώ με το Balkam Spirit trio παίζουμε μουσική από τα Βαλκάνια με δικές μας ενορχηστρώσεις επηρεασμένες από τη Jazz και Flamengo. Και οι δυο ιδέες δημιουργήθηκαν από την ανάγκη μας να εκφραστούμε  ώστε να δημιουργήσουμε νέους ήχους/ δρόμους και να μεταλαμπαδεύσουμε τις σκέψεις μας μέσω της μουσικής.

Τι σημαίνει για σένα η μουσική; Πολύ μου αρέσει αυτή η ερώτηση. Όπως ξέρουμε η ελληνική γλώσσα είναι πολλή σοφή και πλούσια έτσι λοιπόν έχει τον λόγο της που κατάταξε την λέξη μουσική στο θηλυκό γένος. Γιατί; Επειδή, το θηλυκό δηλαδή η γυναικά μπορεί να γεννά, όπως η μητέρα φύση, η γυναικά θέλει προσοχή και φροντίδα έτσι λοιπόν και η μουσική γεννά σκέψεις, θέλει προσοχή θέλει φροντίδα, αγάπη σεβασμό και αφοσίωση. Η μουσική για μένα είναι το οξυγόνο μου. 

Ποιοί ήταν οι μουσικοί σταθμοί στη ζωή σου που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής σου ταυτότητας; Είχα την τύχει από μικρή να βρίσκομαι σε ένα μουσικό κλίμα. Ήδη από τα 13 μου επισκεπτόμουν τα μουσικά σεμινάρια στο Λαβύρινθο στο Χουδέτσι. Ετσι κάθε καλοκαίρι γνώριζα αξιόλογους μουσικούς που μου άνοιγαν τους ορίζοντες.

Έπειτα, με την εγγραφή μου στο Πανεπιστήμιο στη Γερμανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός. Σπούδαζα με μουσικούς από διάφορες χώρες του κόσμου και ανταλλάζαμε καθημερινά μουσικές απόψεις. Ο τρίτος σταθμός είναι το μεταπτυχιακό μου όπου μελετάω την Jazz μουσική και το τελευταίος και με μεγαλύτερος είναι η συνύπαρξη μου στη Bridges Ορχήστρα όπου είμαστε 25 μουσικοί από σχεδόν 25 χώρες, παίζουμε μουσική απ’όλο το κόσμο, γράφουμε μουσική για εμάς εφώσον είμαστε μοναδική ορχήστρα και ενορσχηστρνώνουμε επίσης κομμάτια για εμάς. Το Μάρτιο θα παίξουμε και μια δική μου ενορχήστρωση από το Μπαιντούσκα της Θράκης.

Η Ελεάννα Πιτσικακη γεννημένη στο Ηράκλειο της Κρήτης, από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική καθότι πρόερχεται από μουσική οικογένεια.

Το 2010 ξεκίνησε κανονάκι και όντας χωρίς δάσκαλο παρακολούθησε καλοκαιρινά σεμιναρια στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβυρινθος κόντα στον Göksel Baktagir ενω την ιδια περίοδο συμμετείχε ήδη ως μουσικός σε πολλά μουσικά σχήματα και χορωδίες του Ηρακλείου.  

Απο μικρή ήλικία είχε κιόλας συνεργαστεί με σπουδαία όνοματα του χώρου της μουσικής οπως, Ross Daly,  Σωκράτη  Σινόπουλο, Yurdal Tockan κτλ. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διενθες Festival για κανονάκι που έλαβε χώρα στην Κων/ πολη και ΄Αγκυρα. Το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Pop Akademie , Mannheim World Music με ειδίκεθση κανονάκι. Το 2017 έγινε μόνιμο μέλος στη Βridges Orchester και δημιούργησε το δικό της συγκρότημα EPI music. Το 2018 πήρε το πτυχίο της στη Βυζαντινή μουσική. Το 2021 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Hoch Schule für Musik und Tanz Köln, Jazz Improvisation και το δευτερό της πτυχίο στη Συστημική ψυχολογία στη ΕΣΥΘΕΠΑΣ Αθηνων. Παράλληλα όλων δεν σταμάτησε να δίνει συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. To 2022 δημιούργησε την δεύτερη της μπάντα με το όνομα Balkan Spirit trio.