Εγκαίνια Έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας στο Βελιγράδι: «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας Ο Χιλανδαρινός»

Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση

Με επισημότητα, λαμπρότητα και παρουσία πλήθους φιλοτέχνων της Σερβικής πρωτεύουσας εγκαινιάστηκε στο αρχοντικό Λιούμπιτσα του Βελιγραδίου η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, σύγχρονων εικαστικών αποτυπώσεων με θέμα τον άγιο Σάββα.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου και παρουσιάστηκε αρχικά στους εκθεσιακούς της χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (5/11/2019 έως 20/1/2020), ενώ προγραμματίζεται ήδη η μετακίνηση της στη Μπάνια Λούκα και στο Μαυροβουνιο.
Κατά την τελετή εγκαινίων ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και τόνισε τόσο την ιστορική όσο και θεολογική διάσταση του Αγίου Σάββα, καθώς και την μεγάλη καλλιτεχνική αξία των έργων που εκτίθενται, συνδέοντας αριστοτεχνικά το παρελθόν με το σήμερα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Σερβίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος, καθώς και ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδρίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, και ο Διευθυντής του Ιδρύματος της Μονής Χιλανδαρίου κ. Milivoy Randic. Τα εγκαίνια πλαισίωσε με παραδοσιακή μουσική το νεανικό συγκρότημα φίλων της Μονής Φένεκ Βελιγραδίου.
Η έκθεση, εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας με αφορμή τη συμπλήρωση 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού, ως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019), και περιλαμβάνει την έκδοση αφιερωματικού τόμου για το βίο και το έργο του Αγίου Σάββα, τη μετάφραση και έκδοση της πρώτης βιογραφίας του Αγίου Σάββα από τον Δομεντιανό, καθώς και ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, το Δεκέμβριο 2019 στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στο Βελιγράδι.

Στην έκθεση συμμετέχουν τα εργαστήρια και οι εικαστικοί:
Αγιογραφικό εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι ● Εργαστήριο Ιεράς Μονής Μακρινού ● Κελλί του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ● Ιερομόναχος Αναστάσιος, Ι. Κουτλουμουσιανό Κελλί Τιμίου Προδρόμου – «Διονυσίου εκ Φουρνά» ● Γιώργος Κόρδης ● Κωνσταντίνος Βαφειάδης ● Γιάννης Μαστερόπουλος ● Συμεών Θεοδοσόπουλος ● Ιερεμίας ● Miomir Bucalo ● Aleksandar Deroko (†) ● Lj. Djurdjević ● Zoran Graovac ● Snezana Jovčić-Olđa ● Goran Jović ● Miroslav Lazović ● Todor Mitrović ● Jovanović Pale ● Branislav Petrić ● Vanya Sapundzieva ● Nicola Sarić ● Svetislav Stanković ● Dragan Bartula ● Mirko Kovačević ● Ljiljana Kovačević ● Momčilo Fundup

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.
Διάρκεια: 19 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2020.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο: 10:00 – 17:00
Παρασκευή: 10:00 – 18:00
Κυριακή: 10:00 – 14:00
Χώρος: The Residence of Princess Ljubica, Kneza Sime Markovica 8, Beograd