Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Στο ZINEBI Film Festival του Μπιλμπάο τρεις Έλληνες δημιουργοί

Στο 64ο ZINEBI Film Festival η διεθνής συμπαραγωγή

«Διεκδικώντας την Ελευθερία»

ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΚΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ολοκληρώθηκε και θα προβληθεί στο επερχόμενο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους του Μπιλμπάο – ZINEBI, η συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με το παραπάνω φεστιβάλ, ένα από τα πολύ σημαντικά μακροβιότερα και μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών διεθνώς, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ τριών Ελλήνων και τριών Βάσκων δημιουργών υπό το γενικό τίτλο «Διεκδικώντας την Ελευθερία», συνολικής διάρκειας 94’. Από ελληνικής πλευράς επιλέχθηκαν οι ταινίες Exit Within του Γιώργου Δανόπουλου, Καλάβρυτα – Γκερνίκα της Ισμήνης Σακελλαροπούλου και Σε αυτή την Εξαίσια Θάλασσα της Καλλιόπης Λεγάκη. Από την πλευρά των Βάσκων, συμμετέχουν οι Marisol Gil Antillano & Aleix Aguilá με το Seamos Francos (To be honest), Paula Gómez González με το The Other Light και ο Marcos Urquijo Yáñez με το Transfer.

Η συνεργασία των δύο φεστιβάλ ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με την ανταλλαγή ταινιών ντοκιμαντέρ, ελληνικών κι ισπανικών, που προβλήθηκαν αντίστοιχα στο 7ο ΔΦΝΠ και το 63ο ZINEBI. Έκτοτε τα δυο φεστιβάλ, ψάχνοντας τρόπους να στηρίξουν τους δημιουργούς αλλά και να υλοποιήσουν συνεργασίες μεταξύ τους, συνέλαβαν, και τα δυο τελευταία χρόνια υλοποίησαν, αυτή την συμπαραγωγή, που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου, στην 64η έκδοση τού Φεστιβάλ του Μπιλμπάο. Στη Χώρα των Βάσκων θα παραστούν οι Έλληνες δημιουργοί, η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Τζίνα Πετροπούλου, η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του νεοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Καλαμάτας, Κυριάκος Λιαράκος και Γωγώ Καλογεροπούλου. Παράλληλα, η Τζίνα Πετροπούλου θα παραστεί σε στρογγυλή τράπεζα με άλλες γυναίκες καλλιτεχνικές διευθύντριες ευρωπαϊκών κινηματογραφικών φεστιβάλ προκειμένου να συζητηθούν πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.

Στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023. Η πρώτη τηλεοπτική του προβολή θα γίνει από την ΕΡΤ που είναι και συμπαραγωγός της ταινίας.

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

Exit Within | Γιώργος Δανόπουλος

Ένα εργαστήρι ζωγραφικής φέρνει έξι ανθρώπους σε επαφή με την τέχνη. Η συνθήκη διαβίωσής τους τους προτρέπει στο να βρουν διέξοδο μέσω της τέχνης, χωρίς να μπορούν όμως να μοιραστούν τα έργα τους με πιθανούς αποδέκτες.  Ένας αφηγητής έχοντας ζήσει κοινές εμπειρίες συνοδεύει τις εικόνες και τους ήχους μιας πορείας έξι εβδομάδων έως την στιγμή που τα έργα τους ολοκληρώνονται.

Καλάβρυτα – Γκερνίκα | Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Δύο μαρτυρικές πόλεις, που έχουν χαρακτηριστεί σύμβολα ελευθερίας στο παρελθόν, γίνονται στόχος ανελέητων επιθέσεων του Αδόλφου Χίτλερ. Στο ντοκιμαντέρ θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί η εντυπωσιακή κοινή τους πορεία στον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας.

Σε αυτή την Εξαίσια Θάλασσα  | Καλλιόπη Λεγάκη

Η ταινία αναφέρεται στην πορεία ζωής της Μαρίας Κατσικαδάκου – Cyber, μιας γυναίκας που αγωνίζεται για την κατάκτηση και την αναγνώριση των σεξουαλικών της δικαιωμάτων, σε μια κοινωνία που βρίσκεται ακόμα δέσμια των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.

Seamos Francos (To be honest / Ας είμαστε ειλικρινείς) | Marisol Gil Antillano & Aleix Aguilá

Μια κινηματογραφική αλληλογραφία μεταξύ δύο σκηνοθετών, που περιπλανιούνται και ανταλλάσσουν τις σκέψεις τους για την κρυμμένη ιστορία της χώρας τους.

La ótra luz (The Other Light / Το άλλο φως)| Paula Gómez González

Όλα ξεκινούν με μια σύγκρουση. Σε έναν φυσικό κόσμο όπου τα πάντα έλκονται με χαλαρό ρυθμό, η τεχνολογία διεκδικεί επίσης τη θέση της. Σε αυτό το αλληλένδετο πλαίσιο όπου οι πνευματικές αξίες συγκρούονται μαζί της, ποιο φως κυριαρχεί; Είναι δυνατόν να απελευθερωθούμε από το ηλεκτρικό ρεύμα που μας περιβάλλει;

Transfer (Μεταφορά)  | Marcos Urquijo Yáñez

Η εκταφή και η μεταφορά με ελικόπτερο τής σωρού του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο το 2019. Η μεταφορά της εξουσίας στον Αρχηγό του Κράτους που σχεδίασε ο Φράνκο και η αποδοχή τού Χουάν Κάρλος I ως διαδόχου του, με βάση «τη νομιμότητα του 1936», κατέστησε τη Μοναρχία υποταγμένη στη βούληση του δικτάτορα, αφού αυτή η σχέση δεν διακόπηκε ποτέ. Μέχρι τότε, το ελικόπτερο που μεταφέρει τον δικτάτορα στην ιστορία μας θα συνεχίσει να πετάει πάνω από τους πολίτες με τον εκκωφαντικό του θόρυβο.