Δημοσθένης Πατρώνας: Η «Αδέσποτη ζωή» καλεί τον αναγνώστη να κοντοσταθεί για λίγο μέσα στον έντονο ρυθμό της καθημερινότητάς του και να αφουγκραστεί την ίδια τη ζωή του

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Φερμελετζή

“Η ενασχόληση ενός επιχειρηματία με κάποια μορφή έκφρασης και τέχνης, μπορεί να επιφέρει μια λυτρωτική και πολυπόθητη ισορροπία αρχικά μέσα του, και κατ’ επέκτασιν και στη ζωή του”

Πείτε μας δυο λόγια για την ποιητική συλλογή σας «Αδέσποτη ζωή». Φανταστείτε μια θορυβώδη μεγάλη λεωφόρο με πολλή κίνηση, πολλά οχήματα, λεωφορεία, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, που τρέχουν.
Τώρα φανταστείτε, στην κόγχη του πεζοδρομίου, μεταξύ ασφάλτου και τσιμέντου, να έχει φυτρώσει ένα λουλούδι. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες της λεωφόρου, αυτό το λουλούδι με πείσμα τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του ανάμεσα στο τσιμέντο και την άσφαλτο. Στέκεται εκεί με ταπεινότητα και αξιοπρέπεια, έτοιμο να προσφέρει την ομορφιά του και το άρωμά του απλόχερα, σ’ όποιον μπει στον κόπο να κοντοσταθεί και να ασχοληθεί μαζί του. Κάτι τέτοιο λοιπόν είναι η «Αδέσποτη ζωή». Καλεί τον αναγνώστη να κοντοσταθεί για λίγο μέσα στον έντονο ρυθμό της καθημερινότητάς του, και να αφουγκραστεί την ίδια την ζωή του.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο; «Αδέσποτη ζωή», σημαίνει ελεύθερη ζωή. Είναι η ζωή εκείνη που δεν είναι δεσποζόμενη. Όταν λέμε οτι κάποιο ζωάκι είναι «αδέσποτο», εννοούμε ακριβώς αυτό, ότι δεν κηδεμονεύεται από κάποιον άνθρωπο, είναι ελεύθερο, ακολουθεί την βούλησή του. Η «Αδέσποτη ζωή» λοιπόν, πραγματεύεται ακριβώς αυτό, γι’ αυτό και ο τίτλος.

Τι ενεργοποίησε την αγάπη σας για την ποίηση; Η ανάγκη να εκφραστώ. Και η ίδια η αγάπη μπορώ να πω, καθώς η «Αδέσποτη ζωή» είναι το δεύτερο βιβλίο μου, το πρώτο είναι μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Ερωτικά». Είναι μια συλλογή με ερωτικά ποιήματα. Ήρθε κάποια στιγμή που είχα ανάγκη να εκφράσω όλ’ αυτά που είχα μέσα μου, και η γραφή ήταν μιά λυτρωτική διέξοδος για μένα. Αυτή ήταν λοιπόν η αρχή που μου έδειξε τον δρόμο της έκφρασης μέσω του γραπτού λόγου, κι από τότε γράφω με διάφορα ερεθίσματα.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς; Αρχικά μάλλον ήταν τα έντονα συναισθήματα που είχαν ανάγκη να εκφραστούν. Αργότερα, πέραν των συναισθημάτων η έμπνευση άρχισε να προκύπτει από κοινωνικούς προβληματισμούς, από εικόνες της καθημερινότητας, από την ζωή, την κοινωνία, την φύση, κι όλ’ αυτά μαζί μέσα από ένα φιλοσοφικό φίλτρο κάποιες φορές.

Είστε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Πώς συνδυάζονται η ποίηση με την επιχειρηματικότητα; Δεν νομίζω ότι είμαι ο πρώτος και σίγουρα ούτε ο τελευταίος! Επιχειρηματίες ή όχι, είμαστε όλοι άνθρωποι με ανησυχίες, και η ανάγκη έκφρασης όλους μας ωθεί, άλλους περισσότερο κι άλλους λιγότερο. Είμαι βέβαιος ότι έχουν υπάρξει και υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που έχουν κάνει κάτι ανάλογο. Είτε γράφοντας, είτε παίζοντας μουσική, είτε ζωγραφίζοντας, ο καθένας με κάποιο τρόπο θα εκφραστεί τελικά. Καταλαβαίνω ότι το ερώτημά σας έχει να κάνει με το ασυμβίβαστο μεταξύ του άχαρου πολλές φορές κόσμου του επιχειρείν και του φωτεινού και δημιουργικού κόσμου των τεχνών. Θεωρώ λοιπόν ότι το ένα δεν πρέπει να αποκλείει το άλλο. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πω, ότι η ενασχόληση ενός επιχειρηματία με κάποια μορφή έκφρασης και τέχνης, μπορεί να επιφέρει μια λυτρωτική και πολυπόθητη ισορροπία αρχικά μέσα του, και κατ’ επέκτασιν και στη ζωή του.

Ποια αξία θεωρείτε ύψιστη; Τη ζωή. Και την μέριμνα γι’ αυτή σε όλες τις εκφάνσεις της και για όλα τα πλάσματα. Θεωρώ ύψιστη υποχρέωση του κάθε ανθρώπου, να υπηρετεί την ζωή όπου την συναντά. Και όχι μόνο στο ζωϊκό βασίλειο αλλά και στο φυτικό. Ο άνθρωπος, ως – υποτίθεται – το πιο νοήμον θηλαστικό στον πλανήτη μας, βρίσκεται στην κορυφή των ειδών. Οφείλει λοιπόν ο κάθε άνθρωπος να υπηρετεί την ζωή με κάθε τρόπο, όσο κι όπως μπορεί. Αρχικά να την σέβεται όπου την συναντά, και μετά να φροντίζει γι’ αυτή, για την διατήρησή της, την συνέχειά της.

Βιογραφικό: Ο Δημοσθένης Πατρώνας γεννήθηκε τον Μάιο του 1963 στην Λάρισα. Ήδη από την παιδική ηλικία η οικογένειά του μετοίκισε στην Αθήνα, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τον βιομηχανικό αυτοματισμό, εισάγοντας καινοτόμο ηλεκτρονική τεχνολογία και ανάπτυξη λογισμικού για τον έλεγχο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ψύξης. Η εταιρεία του με 30 χρόνια επιτυχούς παρουσίας παραμένει πρωτοπόρος του κλάδου. Είναι πατέρας δύο παιδιών και ξεκίνησε τη συγγραφή ποιημάτων ήδη από το 2000. Η γραφή του είναι βιωματική, αυθόρμητη, και χαρακτηρίζεται από το ελεύθερο πνεύμα του.


Δημοσθένης Πατρώνας «Αδέσποτη Ζωή»

Τιμή: 9,50 ευρώ Σελίδες: 47 ISBN:978-960-565-437-5 – Andy’s publishers

Η «Αδέσποτη Ζωή» είναι το δεύτερο βιβλίο του Δημοσθένη Πατρώνα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Andy’s publishers, με ποιήματα και στοχασμούς που κυοφορήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μια περίοδο κρίσης για την Ελλάδα, με μεγάλο μέρος τους να γράφονται την περίοδο της πανδημίας, αντλώντας ερεθίσματα απ’ αυτή. Το διεισδυτικό πνεύμα του αγγίζει πτυχές της ζωής μας, τις επισημαίνει με λιτό, απλό λόγο, παροτρύνοντας τον αναγνώστη να ενδοσκοπήσει και να δώσει τις δικές του απαντήσεις, μέσα από τη δική του αλήθεια.

Andy’s publishers: Σόλωνος 43, Αθήνα 106 72, Τηλ: 2103390232,
andyspublishers.com

[email protected], [email protected]