Δημήτρης Τσοπόρης: Ο Έλληνας Επιστήμονας που “κέρδισε” την παγκόσμια ιατρική κοινότητα

Όλα ξεκίνησαν πριν πάρα πολλά χρόνια στο μικρό χωριό Γκοριτσά έξω από τη Σπάρτη, όταν ένα μικρό αγόρι στα επτά του χρόνια με μια βαλιτσα ρούχα και πολλα όνειρα και αγωνία για το άγνωστο, ταξίδεψε μόνο του αεροπορικώς για το μακρυνό Καναδά όπου τον ανέμεναν οι γονείς του, οι οποίοι όταν ήταν ενός έτους τον εμπιστεύτηκαν στην γιαγιά του (μητερα της μητερας του) και τους οποίους, μετανάστες γονείς, όπως ήταν φυσικό δεν γνώριζε.

Ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά του, όπου με πολύ κόπο κατάφερε να σπουδάσει αρχικά σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Καναδά (University of Toronto) και μετά σε ένα της Αμερικής (University of California San Francisco).

Σήμερα θεωρείται ένας πολύ σημαντικός ιατρός, που η αγάπη του για την καρδιολογική έρευνα εδώ και 25 χρόνια τον οδήγησε να εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου.

Εκεί ως ο σημαντικός ερευνητής ιατρός μαζί με την ομάδα του, ανακάλυψε ότι αν πάρεις κάποια βλαστοκύτταρα από το Νωτιαίο μυελό και τα εμφύτευσει κανείς μέσω του αίματος στην καρδιά θεραπεύονται αρκετές καρδιακές παθήσεις.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που τα επόμενα χρόνια όταν ολοκληρωθεί θα συμβάλλει καθοριστικά στον τρόπο αντιμετώπισης και Ίασις των συγκεκριμένων καρδιακών παθήσεων.

Σήμερα ο Δόκτωρ Δημήτρης Τσοπόρης Καλεσμένος από πανεπιστήμια όλου του κόσμου, ταξιδεύει και δίνει ομιλίες για την καινούργια αυτή ιατρική ανακάλυψη αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της ειδικότητάς του.

Φυσικά δεν ξεχνάει την πατρίδα του που έρχεται δύο με τρεις φορές το χρόνο συνεργαζόμενος με το αττικό νοσοκομείο και την ελληνική καρδιολογική εταιρεία.

Με την ευκαιρία ενος ταξιδιού συναντηθήκαμε πρόσφατα στην Αθήνα και του θέσαμε καποιες σχετικες ερωτησεις κάποιες ερωτήσεις που τις απαντήσεις θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

-Κύριε Καθηγητά μιλήστε μας για το συνεδριο που σας έφερε και παλι στην πατριδα;

Ήταν ένα συνέδριο ψυχοσωματικής ιατρικής που με κάλεσαν να μιλήσω για την σχέση της σχιζοφρένειας με τις καρδιακές παθήσεις πάνω στις τελευταίες ανακαλύψεις που έχουμε φτάσει, στο ερευνητικό κέντρο που εργάζομαι. Ήταν πολυ σημαντικό συνεδριο με 137 διαφορετικές ομιλίες απο επιστήμονες από όλο τον κοσμο.

-Φαντάζομαι θα ήταν ιδιαίτερη στιγμή για σας να έρχεστε στη χώρα που γεννηθήκατε και να προσφέρετε κάτι από το σημαντικό έργο σας.

Είναι διπλή χαρά, νιώθω βαθιά συγκίνηση κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πάντα με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδέχομαι τέτοιες προσκλήσεις. Νιώθω ότι Προσθέτω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στη χώρα που αγαπώ, φέρνοντας κάτι από την τεχνογνωσία και την έρευνα που γίνεται στο εξωτερικό. Ξέρετε για να γίνουν όλες αυτές οι έρευνες απαιτείται πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος κατι που καταρχήν για την Ελλάδα δεν είναι ευκολο να υποστηρίξει.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να φέρνουμε αυτή την εμπειρία και αυτά τα αποτελέσματα εδώ στην Ελλάδα.

Απ’ ότι είδα έχετε και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ναι έχω γράψει αρκετά άρθρα, μελέτες, σε επιστημονικά βιβλία που ασχολούνται με την έρευνα σε θέματα καρδιάς. Όπως καταλαβαίνετε ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος και συνεχίζουμε βήμα βήμα να κατακτούμε αυτό το άγνωστο ακόμα τοπίο της ιατρικής.

Πείτε μας δύο λόγια για τον άνθρωπο Δημήτρη Τσοπόρη.

Δεν ξέρω από πού ν’αρχίσω και τι να σας πω… χαχαχα, σίγουρα προτεραιότητα μετά τη δουλειά που αγαπώ πάρα πολύ και είμαι ταγμένος αυτήν, είναι η πολιτιστική μου ενημερωση. Αγαπώ πολύ να βλέπω θέατρο να πηγαίνω σε συναυλίες να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέους τόπους και να προσπαθώ να γνωρισω τους ρυθμούς και τον τρόπο σκέψης των λαών.

Άρα είστε ένας γεννημένος ερευνητής;

Ναι έτσι νομίζω μου αρέσει να ερευνώ, να μαθαίνω κάθε μέρα. Δεν εφησυχάζω εύκολα και μου αρέσει συνεχώς να ανακαλύπτω και να δίνω αξία στην κάθε μέρα της ζωή μου.

Τι θα συμβουλεύατε στους νέους που θα ήθελαν σήμερα να ασχοληθούν με την ιατρική έρευνα;

Να έχουν υπομονή. Ξέρετε η έρευνα ειναι μια επίπονη διαδικασία, που στοχεύει στη γνώση που συχνά πρέπει να περάσουνε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα για να φτάσεις στο σημείο να ανακαλύψεις κατι, χωρις ποτέ να εισαι σίγουρος για το αν σου δοθεί αυτή η υπέρ ευλογία

Κλείνοντας πείτε μας τί ειναι Ελλάδα για σας;

Είναι το αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα μου. Είναι το στοιχείο που μου τροφοδοτεί την ενέργεια και την δύναμη στο να συνεχίσω τον αγώνα μου και να συμβάλλω όσο μπορώ ο ανθρωπος να εχει μια ακομα μεγαλύτερη ποιότητα ζωής.
Ειμαι πολύ περήφανος για τη χώρα μου, αυτή τη χώρα που γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, ο Σοφοκλής, ο Σωκράτης, που σπούδασαν ο μεγας βασιλειος και ο Γρηγόριος ο θεολόγος, που γέννησε ενα Σεφέρης και ενα Ρίτσο μεταξύ τόσων άλλων προσωπικοτήτων που έδωσαν τις βάσεις της δημοκρατίας, τις βασεις για ενα κοσμο αξιοπρέπειας, ισονομίας και οικουμενικότητας.
Και πρέπει να σας πω ότι σε Ολα τα μεγάλα επιστημονικά κέντρα του κόσμου συναντώ συνεχώς Ελληνες , γεγονος που δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν τελειώνει στα γεωγραφικά της σύνορα.
Ευχαριστω για τον χρονο σας
Εγω σας ευχαριστω που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με το κοινό σας

Τη συνέντευξη επιμελήθηκε ο Μιχάλης Διαλεκτός