Δημήτρης Τσιβούλας: “…Αυτό που ενώνει τη μουσική του κόσμου είναι η αλήθεια. Είναι η ψυχή. Η ανάγκη της έκφρασης…”

“…Πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησε ένα ζεϊμπέκικο το οποίο ερμηνεύει καταπληκτικά η Ειρήνη Ασημοπούλου, την οποία γνωρίσαμε στο Voice του 2020, με τίτλο “Σταμάτησε Ο Χρόνος.”
Σε λίγο καιρό ακολουθούν ακόμα κάποια τραγούδια με όμορφες φωνές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Όλα αυτά κυκλοφορούν από την εταιρεία μου τη Spider Music”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη πρόσκληση. Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση. Δύο είναι… Η πρώτη όταν γράφτηκα στη σχολή μουσικής της γειτονιάς μου και ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας. Η δεύτερη όταν έγραψα το πρώτο μου τραγουδάκι για τη πρώτη μου αγάπη. Ξέρετε, εκείνους τους ανεκπλήρωτους εφηβικούς έρωτες που σε στιγματίζουν και σε ακολουθούν για πάντα, άλλοτε σαν πληγή και άλλοτε σαν μια γλυκιά ανάμνηση…

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Ως κιθαρίστας θαυμάζω πολλούς μουσικούς, κυρίως κιθαρίστες. Όπως τον Pat Matheny αλλά και τον Pat Martino.. Τους θαυμάζω για τη τεχνική τους και τη διαφορετική και τόσο προσωπική προσέγγιση που έχουν στον αυτοσχεδιασμό. Από την Ελλάδα, θαύμαζα και επηρεάστηκα πάρα πολύ από το Γιάννη Σπάθα. Θα ήθελα να ήμουν στους τυχερούς που συνύπαρξαν μαζί του στη σκηνή.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Πριν ακόμα τελειώσω τις σπουδές μου στη μουσική είχα ξεκινήσει να εργάζομαι ως μουσικός σε διάφορους χώρους υπηρετώντας όλα τα είδη μουσικής, ρεμπέτικα,παραδοσιακά, λαικά, ροκ… Αργότερα με την ενασχόλησή μου με τη τζαζ απέκτησα μια πιο σφαιρική προσέγγιση στη μουσική, και στην έννοια του καλού και του κακού. Η επιρροή που είχα από όλα τα είδη άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου. Πολλά πράγματα απομυθοποιήθηκαν ενώ άλλα μυθοποιήθηκαν. Τελικά κατάλαβα ότι αυτό που ενώνει τη μουσική του κόσμου είναι η αλήθεια. Είναι η ψυχή. Η ανάγκη της έκφρασης. Όχι τα είδη. Όχι οι σχολές. Αυτά είναι απλά διαφορετικές προσεγγίσεις της αλήθειας.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή. Είναι ένα προιόν της εποχής μας. Μπορεί αποτελέσει ευκαιρία για πολλά νέα παιδιά. Έχει αρκετά αρνητικά, τα σημαντικότερα των οποίων είναι η μεγάλη και πολλές φορές πρόωρη δημοσιότητα η οποία είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί. Από την άλλη πάντα λέγαμε ότι δε φτάνει μόνο μια πολύ καλή φωνή με μια όμορφη παρουσία. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης ο τρόπος σκέψης, η διάθεση ελιγμού στις δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις και φυσικά η τύχη.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Στη χώρα μας έχουμε πολλούς άξιους καλλιτέχνες. Ανθρώπους οι οποίοι έχουν σφραγίσει με τη δημιουργία, την ερμηνεία και γενικότερα τη προσφορά τους, γενιές Ελλήνων και όχι μόνο. Είμαστε τυχεροί να έχουμε πολλούς από αυτούς ακόμα εν ζωή και πλήρη δράση καi ακόμα τυχερότεροι διότι αυτή η λίστα ανανεώνεται συνέχεια. Ως εκ τούτου λοιπόν είναι πολλές οι συνεργασίες οι οποίες κατά καιρούς έχω ονειρευτεί. Αν έπρεπε να πω κάποιο όνομα, σαφέστατα δε θα μπορούσα να παραλείψω τον κ Παπακωνσταντίνου Βασίλη, τον κ Νταλάρα και από τις μεγάλες κυρίες του τραγουδιού τις κ Γαλάνη, Αλεξίου, Γλυκερία.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική παιδεία είναι παιδεία. Έχει επικρατήσει σε πολλούς να θεωρούν τη μουσική ως “χόμπι” . Είναι διότι δεν έχουν κατανοήσει τι προσθέτει στον άνθρωπο η ενασχόληση με τη τέχνη. Και σε αυτό το σημείο θα το ΄΄ανοίξω΄΄ και θα εντάξω κάθε είδος τέχνης. Τι είναι όμως αυτό που μας δίνει η τέχνη; Η καλλιέργεια της φαντασίας, καθώς ο κόσμος προχωρά με βάση τη φαντασία. Παραδείγματος χάρη, κάποιοι κάποτε φαντάστηκαν να πετάξουμε στον ουρανό, σήμερα ένα ταξίδι με το αεροπλάνο είναι καθημερινότητα. Μέσω της τέχνης μαθαίνουμε να μη φοβόμαστε και να πειραματιζόμαστε με τη φαντασία μας. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα κάθε μέρα να δίνουμε μικρές μάχες με τον εαυτό μας και να ξεπερνάμε τα όριά μας και ευθύς αμέσως να βάζουμε νέα. Και αυτό να μη τελειώνει ποτέ. Μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε ουσιαστική μόρφωση. Να ψάξουμε μέσα μας. Να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Την ευγένεια, το ήθος, την αλήθεια, τη ψυχή, τον αγώνα, την εργασία, τη πίστη, στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Και στο τέλος, μας μαθαίνει ότι όλα στη ζωή είναι ρόλοι, που πρέπει πιστά να τους υπηρετούμε, που δε πρέπει να κάνουμε λάθος διότι διαφορετικά θα..΄΄φαλτσάρει΄΄ η ορχήστρα. Υπάρχουν όμως τόσο πολλά ακόμα που μας προσφέρει η μουσική και γενικότερα η τέχνη που χρειάζομαι ώρες για να μιλάω. Οπότε η ενασχόληση με τη μουσική και τη τέχνη γενικότερα δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε ανάγκη. Είναι παιδεία.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Ναι, φυσικά. Η μουσική παιδεία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια άνθηση τόσο στο μέγεθος όσο και στη ποιότητα. Ναι λοιπόν, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί οι οποίοι διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο με τη κατάρτιση και τις γνώσεις τους. Όμως, επειδή η μουσική παιδεία, για πολλά χρόνια είχε αφεθεί στη τύχη της, είμαστε ακόμα πίσω. Όμως είμαι αισιόδοξος. Τα καλύτερα έρχονται. Τα ωδεία και τα μουσικά πανεπιστήμια είναι γεμάτα με ταλέντα, με νέα παιδιά που ζουν και αναπνέουν γύρω από τη μουσική.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Το 2018 είχα κυκλοφορήσει τη πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, Για Όλα Και Κανένα. Φέτος τον Ιανουάριο του 2020, κυκλοφόρησα τη σύνθεσή μου στο ποίημα του Νίκου Καββαδία, Ένας Δόκιμος Στη Γέφυρα Εν Ώρα Κινδύνου όπου το ερμηνεύει ο Νικόλας Λάππας . Θα ήθελα να καταφέρω να κυκλοφορήσω ακόμα κάποια ποιήματα γνωστών μεγάλων μας ποιητών, πρώτα σε digital μορφή και έπειτα σε cd ή βινύλιο.
Πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε ένα ζειμπέκικο το οποίο ερμηνεύει καταπληκτικά η Ειρήνη Ασημοπούλου, την οποία γνωρίσαμε στο Voice του 2020, με τίτλο “Σταμάτησε Ο Χρόνος.”
Σε λίγο καιρό ακολουθούν ακόμα κάποια τραγούδια με όμορφες φωνές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Όλα αυτά κυκλοφορούν από την εταιρεία μου τη Spider Music.

Bio. Ο Δημήτρης Τσιβούλας γεννήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.
Από μικρός ξεκίνησε μουσική και συγκεκριμένα κιθάρα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αργότερα ασχολήθηκε με σπουδές γύρω από τη jazz μουσική. Ταυτόχρονα εργάστηκε ως μουσικός σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης υπηρετώντας τη ρεμπέτικη, παραδοσιακή μουσική όπως επίσης τη ροκ και τη σύγχρονη έντεχνη σκηνή.
Από το 1999 είναι ιδιοκτήτης του Ωδείου και Σχολής Χορού Εν Τέχνη (www.entechni.gr), το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο χώρο μέσα στον οποίο οι σπουδαστές μπορούν να έρθουν σε επαφή με όλα τα είδη τέχνης όπως Μουσική, Χορό, Θέατρο, Ζωγραφική.
Στη “πλάτη” του μετράει αρκετές διοργανώσεις φεστιβάλ, εκδηλώσεων και συναυλιών, μαθητικών και επαγγελματικών, μουσικής αλλά και χορού.
Παρόλα αυτά όμως η μεγάλη αγάπη και ταυτόχρονα ανάγκη ήταν άλλη… “Από μικρό παιδί έχω σαν χόμπι και διέξοδο, τη σύνθεση τραγουδιών (μουσική και στίχο).
Τα τραγούδια είναι κυρίως αυτοβιογραφικά.
΄΄Οποιοδήποτε βίωμα, σκέψη, συμπεριφορά, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση… ΄΄
Το 2018 κυκλοφόρησε από τη Spider Music τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο ΄΄Για Όλα Και Κανένα΄΄ (https://www.youtube.com/watch?v=oqdwzv4ixvA&list=PLH1B8yetNDimA0aAtdKrqH-qjZY6GbWlD).
Στη δουλειά αυτή τραγουδούν γνωστές νέες φωνές της Θεσσαλονίκης. Στα τραγούδια κυριαρχούν οι latin ρυθμοί όπως bossa nova, swing, chacha, αλλά κάποια από αυτά έχουν έντονες επιρροές από τη παράδοσή μας κρυμμένα είτε πίσω από το rock ήχο είτε πίσω από ethnic αρώματα.
Ακολούθησαν σειρά από εμφανίσεις σε χώρους της Θεσσαλονίκης όπως στο Ξέφωτο, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση του δίσκου τον Νοέμβριο του 2018,στο Καφωδείο, στην Ομπρέλα αλλά και στην Αθήνα στο Μουσικό Κουτί, στη Γκαλερί Δημιουργών Τέχνης όσο επίσης στις Σέρρες, Έδεσσα, Κοζάνη, Δράμα, Λάρισα, Βόλο, Καβάλα.
Τον Ιανουάριο του 2020 κυκλοφόρησε το ποίημα ΄΄Ένας Δόκιμος Στη Γέφυρα Εν Ώρα Κινδύνου΄΄ σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Ένα τραγούδι το οποίο είναι ερμηνευμένο εξαιρετικά από τον Νικόλα Λάππα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή και είναι προάγγελος ολοκληρωμένης δουλειάς με μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων μας ποιητών. https://www.youtube.com/watch?v=mAmkApeRNRw
Σήμερα παρουσιάζει το τραγούδι ΄΄Σταμάτησε Ο Χρόνος΄΄, σε στίχους και μουσική δικούς του. Ένα ζειμπέκικο ερμηνευμένο από την εξαίσια Ειρήνη Ασημοπούλου. Ένα τραγούδι στο οποίο ενορχηστρωτικά κυριαρχεί το λαούτο, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

https://www.youtube.com/watch?v=eLOWMDScUrk
Καλή ακρόαση !!!