Δημήτρης Καρράς: Είμαι πολύ υπερήφανος που συνεργάστηκα με τον Νίκο Γύρα και «Τα Καημομπούρια» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group

“Θα κάνουμε μια παρουσίαση σίγουρα για τα «Καημομπούρια»… Θα κυκλοφορήσει μία δουλειά του Φώτη Ανδρικόπουλου το «Καλλιτεχνικά επιχειρείν εστι φιλοσοφείν», από το Όγδοο… Κοντά στον Μάρτη θα κυκλοφορήσει μια δουλειά σε ενορχήστρωση Νίκου Γύρα, που θα λέγεται Αποδομημένος Σαίξπηρ με ερμηνευτή τον Γιάννη Βασιλώττο…”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Ένας κιθαρίστας που καθώς έπαιζε στον δρόμο, έφυγε και πήγε στο μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου και απειλούσε να πέσει. Ήταν μέρος του Show του.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Με τον Everlast και τον Σιδηρόπουλο και άλλους αλλά με ρώτησες για έναν και ήδη είπα δύο.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Όλα καλά ήταν και χρήσιμα, τα άσχημα ερχόντουσαν όταν καμια φορά συμβαίνει η απομυθοποίηση, με την κακή έννοια, ανθρώπων που θαυμάζεις. Σου παίρνει λίγο χρόνο να τα ξεχωρίσεις, άλλο ο χαρακτήρας άλλο το έργο του καθενός. 

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι 

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talentshow; Δεν έχω πρόβλημα, δεν είμαι fan, αλλά έχουν βγει και καλοί καλλιτέχνες από αυτά. Δεν ισοδυναμούν με κάποιο πτυχίο μουσικής αλλά είναι μια ευκαιρία για κάποια παιδιά. Δεν μου αρέσουν οι περισσότεροι κριτες σε αυτά. Θεωρώ ότι υπάρχουν κριτές που είναι έγκλημα το ότι κρίνουν τα παιδιά. Ας πούμε όταν υπήρχε ο Βαρδής σε ένα από αυτά, ήταν απόλυτα σεβαστό για εμένα. Αλλά και αυτοί είναι μέρος του Show όχι της ουσίας.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Ήθελα να συνεργαστώ με τον Νίκο Παπάζογλου, είμασταν στο τσακ. Αρρώστησε τότε. 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας δουλειά παρέα με τον Νίκο Γύρα «Τα Καημομπούρια» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. Είμαι πολύ υπερήφανος που συνεργάστηκα πάλι με τον Νίκο. Τον θαυμάζω, είναι πολυδιάστατος και πολύ ταλαντούχος. Ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή την δουλειά. Αυτή η δουλειά είναι πολύ ολοκληρωμένη γιατί όλα όσα φαντάστηκα έγιναν. Δέχτηκε ο Γύρας να γράψει την μουσική, οι ερμηνευτές είπαν τραγούδια που τους ταίριαξαν απόλυτα. Η κόρη του λαογράφου Ηλία Πετρόπουλου μας έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε τα κείμενα του Πατέρα της. Ο Λάκης Λαζόπουλος έκανε ένα φανταστικό πίνακα πάνω σε ένα καπάκι μπουζουκιού. Το όγδοο δέχτηκε να κάνει την παραγωγή και μια πολύ ακριβή έκδοση με ένα βιβλίο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας; Με τον Νίκο γνωριζόμαστε χρόνια είμαστε φίλοι. Έχουμε δουλέψει μαζί στο παρελθόν και κάνουμε και αλλά πράγματα παρέα.  

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Θα κάνουμε μια παρουσίαση σίγουρα για τα «Καημομπούρια». Θα κυκλοφορήσει μία δουλειά του Φώτη Ανδρικόπουλου το «Καλλιτεχνικά επιχειρείν εστι φιλοσοφείν», από το Όγδοο, που έχω κάνει την μουσική και συμμετέχουν κυρίως ηθοποιοί, Λ. Λαζόπουλος, Α. Γεωργούλης, Γ. Δρακόπουλος, Ζ. Καρούνης, Γ. Βασιλώττος αλλά και η Σαββέρια Μαργιολά, τα έσοδα μας θα διατεθούν στο περιοδικό δρόμου Σχεδία. Κοντά στον Μάρτη θα κυκλοφορήσει μια δουλειά σε ενορχήστρωση Νίκου Γύρα, που θα λέγεται Αποδομημένος Σαίξπηρ με ερμηνευτή τον Γιάννη Βασιλώττο, έχω κάνει την μελοποίηση σε κείμενα του Σαιξπηρ συμμετέχει και η Μαρία Παπαγεωργίου. Θα ανεβεί μια μουσική παράσταση με τον Γιάννη Βασιλώττο που έχω γράψει το κείμενο την λενε Rocka Rolla 7 τραγούδια. Έχω τελειώσει κάποια παιδικά τραγούδια και σκέφτομαι να αρχίσω να τα φτιάχνω ενορχηστρωτικά και τέλος κάνω έναν χιπ χοπ δίσκο με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Dj Mode.

«Καημομπούρια»: Του Δημήτρη Καρρά σε μουσική Νίκου Γύρα

«Ένα ρεμπέτικο παραμύθι και τα τραγούδια του»

«Τα ρεμπέτικα είναι μικρά απλά τραγούδια που τραγουδούν απλοί άνθρωποι. Αν και καταρχήν ερωτικά, τα ρεμπέτικα είναι στο βάθος, μάλλον κοινωνικού περιεχομένου τραγούδια», Ηλίας Πετρόπουλος.

Δέκα τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Καρρά και σε μουσική Νίκου Γύρα και ένα ορχηστρικό συγκροτούν το soundtrack του ρεμπέτικου παραμυθιού, δια χειρός του Δημήτρη Καρρά στην πρώτη συγγραφική του απόπειρα. Καθώς διαβάζουμε την ιστορία συναντάμε τους στίχους των τραγουδιών που σε απόλυτη αρμονία συμπληρώνουν το κυρίως κείμενο.

Ακούγοντας τα τραγούδια μεταφερόμαστε στην εποχή που γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι. Οι φωνές, των σύγχρονων πρεσβευτών του είδους, δένουν τόσο με τις μελωδίες του Νίκου Γύρα και ακούγοντας το αποτέλεσμα δημιουργείται η αίσθηση ότι ακούς υλικό εκείνης της εποχής και όχι νέα τραγούδια.

Το ενδιαφέρον εγχείρημα ολοκληρώνεται με τις απαγγελίες κειμένων του Ηλία Πετρόπουλου με την φωνή της ηθοποιού Βίκυς Παπαδοπούλου και του ίδιου του λαογράφου. Αλλά και με το ζωγραφικό / εικαστικό έργο του Λάκη Λαζόπουλου, που έχει απόλυτη θεματική σχέση καθώς ο καμβάς του Λάκη είναι ένα «καπάκι» μπουζουκιού.

Τραγουδούν: Φώτης Βεργόπουλος, Νίκος Γύρας, Γιάννης Διονυσίου, Κώστας Δουμουλιάκας, Ιουλία Καραπατάκη, Ανατολή Μαργιόλα, Θοδωρής Μέρμηγκας, Σοφία Παπάζογλου, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Φώτης Σιώτας και ο Παντελής Καναράκης.

Περίληψη: O Κωστής και η Όλγα γνωρίζονται από μικρά παιδιά. Οι πατεράδες τους ασκούν το επάγγελμα του μουσικού. Ο Ζώης, πατέρας του Κωστή και ο Τάσος, πατέρας της Όλγας δουλεύουν με την κομπανία τους στο μαγαζί του Καλλού. Μαζί τους τραγουδάει η Νίκη. Οι τρεις αυτές ζωές ενώνονται και μέσα από επαγγελματικές αλλαγές, ερωτικά μπερδέματα, χωρισμούς, θανάτους και επανασυνδέσεις, διαμορφώνονται οι ανατρεπτικές καταστάσεις της ιστορίας.

Τα «Καημομπούρια» κυκλοφορούν σε πολυσέλιδο βιβλίο & cd από το Ogdoo Music Group και μπορείτε να το παραγγείλετε πρώτοι εδώ:

Τα «Καημομπούρια» βρίσκονται ήδη στις προθήκες των δισκοπωλείων και επιλεγμένων βιβλιοπωλείων. Επίσης κυκλοφορούν ψηφιακά και είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: https://orcd.co/kaimompouria

https://orcd.co/kaimompouria

Credits:

Στίχοι & Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Καρράς (www.dimitriskarras.gr)

Μουσική & Ενορχήστρωση: Νίκος Γύρας

Ηχογράφηση: Νίκος Γύρας στο All Around Music Studio

Ηχογράφηση , Μίξη, Mastering: Βαγγέλης Καραπέτρος στο Studio Pazl

Aπαγγελία κειμένων του Ηλία Πετρόπουλου: Ηλίας Πετρόπουλος & Βίκυ Παπαδοπούλου

Ευχαριστούμε την Λήδα Πετροπούλου

Επιλογή κειμένων του Ηλία Πετρόπουλου: Στεφανία Καρρά

Εικαστικό: Λάκης Λαζόπουλος

Φωτογράφιση: Ναστάζια Αράπογλου εν ARTE

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Κωσταράκου, τον Αλέξη Γεωργούλη και τον  Φώτη Ανδρικόπουλο

Artwork: Δημήτρης Καρράς

Καλή ακρόαση, Ogdoo Music Group