Δημήτρης Ελιάς: “Για εμένα το θέατρο αποτελεί προτεραιότητα. Η άμεση επαφή του ηθοποιού με το κοινό, η μελέτη των θεατρικών κειμένων…”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Από την παιδική μου ηλικία διαισθάνθηκα ότι είχα μια έμφυτη τάση προς τα καλλιτεχνικά. Θυμάμαι τον εαυτό μου να δανείζεται παιδικά βιβλία από τη σχολική βιβλιοθήκη, που είχαν να κάνουν με το θέατρο, όπως διάφορες τραγωδίες, αλλά και αριστοφανικές κωμωδίες. Δεν ξέρω τι, αλλά κάτι με τραβούσε προς τα εκεί. Μου άρεσαν όλα αυτά που διάβαζα και πάντα δημιουργούσα εικόνες στο μυαλό μου. Δεν σας κρύβω ότι κάποιες φορές προσπαθούσα να παίξω ρόλους, όπως τους φανταζόταν το παιδικό μου μυαλό. Βεβαία χωρίς να ξέρω και να γνωρίζω τίποτα ακόμα περί θεάτρου και υποκριτικής. Κάποια στιγμή μας ανακοινώθηκε από τη δασκάλα μας στην ΣΤ τάξη του δημοτικού, ότι είχε επιλέξει ορισμένα παιδιά για να παρουσιάσουν μια παράσταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Μέσα στα άτομα αυτά ήμουν κι εγώ. Όλη αυτή λοιπόν η διαδικασία, με τις πρόβες αλλά και ότι μπορείς να πλάθεις και να γίνεσαι ένας χαρακτήρας διαφορετικός από αυτόν που είσαι, αυτή η χαρά της δημιουργίας, που παίρνεις ένα κείμενο πάνω σε μια κόλλα χαρτί και του δίνεις σάρκα και οστά μέσα από εσένα, μου έδωσαν την αφορμή αλλά και το ερέθισμα να καταλήξω ότι αυτό ήταν το επάγγελμα που μου ταιριάζει και που θα ήθελα να ακολουθήσω επαγγελματικά.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε;

Θα έλεγα ότι είναι αρκετοί οι ηθοποιοί οι οποίοι θαυμάζω και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Σε όλους αυτούς διακρίνω στοιχεία και αυτοί αποτελούν για εμένα πηγή έμπνευσης για την δουλειά μου. Ενδεικτικά θα ανέφερα ονόματα του παλιού ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου όπως: Αυλωνίτης, Κωνσταντάρας, Βασιλειάδου, Βλαχοπούλου κ.ά., αλλά και ξένους ηθοποιούς όπως Μπράντο, Ντε Νίρο κ.ά.

Θέατρο ή κινηματογράφο τι προτιμάτε;

Για εμένα το θέατρο αποτελεί προτεραιότητα. Η άμεση επαφή του ηθοποιού με το κοινό, η μελέτη των θεατρικών κειμένων και το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων, οι δράσεις και οι αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στις πρόβες, σε κάθε σκηνή και σε κάθε παράσταση, καθώς και όλη η διαδικασία της θεατρικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνιστούν την απόλυτη μαγεία για έναν καλλιτέχνη.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς;

Δύο λέξεις συνυφασμένες με τον όρο σκληρή δουλειά. Ο δρόμος που οδηγεί στην πραγματοποίηση καριέρας σε αυτό το επάγγελμα και στην επίτευξη όποιας μορφής επιτυχίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με κόπο, δουλειά και καθημερινό αγώνα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω ακράδαντα στο έμφυτο ταλέντο. Ωστόσο ο καλλιτέχνης, εφόσον αγαπά την τέχνη του και εργάζεται για αυτή, οφείλει κυρίως στον εαυτό του και προφανώς και στο κοινό, να καλλιεργεί το κάθε μορφής ταλέντο που διαθέτει, να αυτοβελτιώνεται και να εξελίσσεται προσωπικά και καλλιτεχνικά.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Το αναφέρω συχνά και θα το επαναλάβω και εδώ: Η λέξη αλήθεια. Κατά τον Σοφοκλή, κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο! Η αλήθεια λοιπόν που υπάρχει στον καθένα μας πάντα θα λάμπει και εμείς οι ηθοποιοί, ακολουθώντας την πιστά, ας είμαστε οι φορείς της.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Νιώθω την έμπνευση από την ώρα που θα πάρω το θεατρικό κείμενο στα χέρια μου. Κάθε φράση του κειμένου και ο δρόμος για την αναζήτηση του ρόλου που θα υποδυθώ εξάρουν την φαντασία μου, αποτελούν πηγή έμπνευσης και θέτουν τις βάσεις για όμορφες καλλιτεχνικά στιγμές.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Θα αυτοχαρακτηριζόμουν ως ένας άνθρωπος που μελετά βαθιά και δουλεύει πολύ με τον εαυτό του και με ανθρώπους της τέχνης, για την συνεχή εξέλιξη και βελτίωση του.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Την περίοδο αυτή βρίσκομαι σε πρόβες για διάφορες παραστάσεις οι οποίες πρόκειται να ανέβουν το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα.

Βιογραφικό.

Δημήτρης Ελιάς

Γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου το 1978. Απόφοιτος του ΔΙΕΚ Θέρμης (Τμήμα Υποκριτικής Θεάτρου-Κινηματογράφου). Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς.

Από το 2003 έως σήμερα, συμμετέχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σε έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες (Β. Παπαχαραλάμπους, Δ. Σακατζής, Κ. Αθυρίδης, Α. Κατιρτζόγλου, Δ. Χατζηθεοδοσίου, Κ. Μελίδης, Δ. Καλαϊτζίδου Β. Τσικάρας κ.ά.).

Συμμετείχε επίσης σε κινηματογραφικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, σε παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεων, καθώς και σε διαφημιστικά σποτ.