Δανάη Χριστακάκου: “πολλοί βιώνουν την ενασχόληση με το χορό σαν έναν τρόπο απόδρασης από τα προβλήματά τους, ένα χόμπυ που τους εκτονώνει, τους εκφράζει και τους γεμίζει”

Ο χορός είναι ανάγκη ή πολυτέλεια;

Ως κοινωνική έκφραση, για μεγάλο σύνολο ανθρώπων ο χορός αποτελεί ανάγκη καθώς τους συνοδεύει στην καθημερινότητά τους, χωρίς ωστόσο να ταυτίζεται με πολυτέλεια.

Ως καλλιτεχνική έκφραση, για πολλούς μπορεί να είναι πολυτέλεια η ενασχόληση με την τέχνη του χορού, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά.

Αρκετοί που έρχονται σε επαφή με το χορό τον ερωτεύονται και καταλήγει να είναι ανάγκη γι’αυτούς. Ο δύσκολος συνδυασμός είναι να αποτελεί συγχρόνως ανάγκη και πολυτέλεια.

Ποια είναι τα οφέλη του χορού;

Σε συλλογικό επίπεδο ο χορός μπορεί να προσφέρει όλα τα οφέλη που αποκομίζουμε από κάθε μορφή τέχνης.

Σε ατομικό επίπεδο ο καθένας ωφελείται σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες, σε τομείς όπως η δημιουργικότητα, η άσκηση του σώματος, η έκφραση, η πειθαρχία, η εκτόνωση και η διαμόρφωση της προσωπικότητας γενικότερα.

Γυμνάζεται κάποιος με το χορό;

Η αθλητική υπόσταση του χορού είναι γεγονός εφόσον χαρακτηρίζεται από φυσική δραστηριότητα που μπορεί να είναι από μέτρια μέχρι ιδιαιτέρως απαιτητική ανάλογα με το είδος και το επίπεδο.

Συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό είδος γυμναστικής για τους ερασιτέχνες του είδους, ενώ για τους επαγγελματίες η φροντίδα του σώματος μέσω συστηματικής προπόνησης είναι απαραίτητη για τις χορευτικές τους επιδόσεις.

Οι χοροί διδάσκονται στην αυθεντική τους μορφή;

Υπάρχουν χοροί που αποτελούν μουσειακά κομμάτια και σώζονται στην αυθεντική τους μορφή χωρίς να επιδέχονται αναπροσαρμογή στην εκάστοτε εποχή.

Όμως το μεγαλύτερο μέρος της χορευτικής πράξης εξελίσσεται σε συνάρτηση με το χρόνο.

Πόσο βοηθάει ψυχικά η ενασχόληση με το χορό;

Αυτό σχετίζεται με το πόσο η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία του καθενός δένει με τη συγκεκριμένη τέχνη.

Πολλοί βιώνουν την ενασχόληση με το χορό σαν έναν τρόπο απόδρασης από τα προβλήματά τους, ένα χόμπυ που τους εκτονώνει, τους εκφράζει και τους γεμίζει.

Ο χορός μπορεί να βοηθήσει κάποιο άτομο στην κοινωνικοποίησή του;

Σαφώς ο χορός συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση με διάφορους τρόπους.

Πρόκειται για μια τέχνη που κατά βάση εξασκείται σε ομάδες. Η γλώσσα του σώματος και η επαφή μπορεί να ξεκλειδώσει κάποια άτομα που έχουν δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία, καθώς επίσης και να δημιουργήσει ευκολότερα αίσθημα οικειότητας.

Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος το χορό;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, με σεβασμό πάντα στο σώμα και εφόσον το άτομο θεωρηθεί ικανό να παρακολουθήσει ένα τμήμα.

Εξειδικευμένοι καθηγητές μπορούν να διδάξουν χορό ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, έχοντας την ικανότητα να διαχειριστούν οποιαδήποτε αντένδειξη.

Από ποια ηλικία ξεκινάνε τα παιδιά χορό;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των ψυχοκινητικών του δεξιοτήτων.

Στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά παρακολουθούν τμήματα δημιουργικού χορού, όπου αναπτύσσουν τα κινητικά τους πρότυπα μέσα από ψυχαγωγία και ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης. Οι διάφορες τεχνικές χορού, όπως είναι για παραδειγμα το μπαλέτο, εντάσσονται λίγο αργότερα στα 6 περίπου χρόνια.

Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και επαγγελματικά στην πορεία;

Η επαγγελματική ενασχόληση με το χορό είναι ένα σύνθετο θέμα. Πολλοί είναι οι παράγοντες που πρέπει να συγκλίνουν ώστε να αποφασίσει κάποιο παιδί στην Ελλάδα να ασχοληθεί επαγγελματικά.

Πέρα από τα προφανή που είναι η ικανότητα και το ταλέντο, ο επίδοξος χορευτής θα πρέπει να λάβει υπόψιν του την ανεπάρκεια της χώρας μας στην ανάδειξη της συγκεκριμένης τέχνης.

Οι επαγγελματικές ομάδες που λειτουργούν με κανονικές συνθήκες εργασίας είναι ελάχιστες και πολλές φορές οι χορευτές αντιμετωπίζονται ως εθελοντές. Ο κύριος τρόπος βιοπορισμού είναι η διδασκαλία. Όσοι λοιπόν έχουν την ανάγκη να χορέψουν ή να δημιουργήσουν, περιορίζονται εκτός αν έχουν το οικονομικό υπόβαθρο να υποστηρίξουν το έργο τους. Συνεπώς, ναι, μπορεί κάποιος που το αγαπάει πολύ να ασχοληθεί και επαγγελματικά στην πορεία.

Οι φωτογραφίες είναι από τη Celia Lou.