Δήμητρα Πατρινέλη: “Η εικόνα είναι το αιώνιο πάγωμα μίας στιγμής, εκείνης της μοναδικής στιγμής”

“Μ’ ενδιαφέρουν τα εικαστικά. Η εικαστική φωτογραφία. Θέλω να παρακολουθήσω κάποιες επιπλέον σπουδές στην ερμηνεία και στη σημειολογία της εικόνας και να καταφέρω να πραγματοποιήσω όσες περισσότερες τέχνες μπορώ.”

Earth & S(h) ee, μούσα : Ιωάννα Κορλιε

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι σας “έλκει” ο φακός; Νομίζω πως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σ’ αυτό. Από μικρή, παρατηρούσα το φως. Όντας επηρεασμένη από μαγικούς κόσμους, το φως μού έδινε την αίσθηση μιας άλλης πραγματικότητας. Την πρώτη μου, όμως, φωτογραφική μηχανή, μια HP, την απέκτησα όταν ήμουν 7 ετών κι αμέσως άρχισα να πειραματίζομαι μ’ αυτήν, κάθε μέρα.

Like Magritte, (ανώνυμη)

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Θεωρώ πως, τα βιώματα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις επιρροές μας, διότι η τέχνη είναι μια μισάνοιχτη πόρτα συναισθημάτων και κρυφών χαρακτηριστικών του καθενός.
Ίσως γεννιέσαι καλλιτέχνης, αλλά η πορεία είναι καθοριστική για την έκφρασή σου.
Από εκεί, άλλωστε, εξαρτώνται και οι προτιμήσεις σου στο τί θα φωτογραφίζεις, τί θα ζωγραφίζεις, τί θα γράφεις, και ούτω καθεξής.

Ophelia, 2020 μούσα:
Σταυριάνα Αστραδενή

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Φαντασία. Δεν αγαπώ την πραγματικότητα· τη γνωρίζω, όμως. Μ’ αρέσει να βρίσκω κι άλλες εκδοχές της, με τα δικά μου μάτια.

Νεφέλη, ακρυλικό – μολύβι

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Αναμφίβολα μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, μα εξαρτάται κι από τη θεματολογία που επιλέγεις.
Η εικόνα είναι το αιώνιο πάγωμα μίας στιγμής, εκείνης της μοναδικής στιγμής. Η αφήγηση είναι πολλές στιγμές μαζί.

Earth & S(h) ee, μούσα: Ιωάννα Κορλιε

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δύσκολη ερώτηση – δύσκολη απάντηση. Είμαι αυθόρμητη: μου αρέσει ο αυτοσχεδιασμός φωτογραφικά και ζωγραφικά. Πιστεύω στη μοναδικότητα, γι’ αυτό, κιόλας, δε βγάζω την ίδια εικόνα πολλές φορές. Ο άνθρωπος είναι μοναδικός, είναι ξεχωριστός· δεν μπορείς να τον κατηγοριοποιήσεις κάπου για ένα υποτιθέμενο όραμα. Το σχέδιο είναι η στιγμή σου, είναι το συναίσθημά σου· απλά, αφήνεσαι.

Like Magritte, (ανώνυμη)

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Μπορεί να δουλέψει πάνω σε ξεχωριστά κομμάτια και σίγουρα θα το δοκιμάσει μέχρι να βρει την κλίση του, αλλά, ας μη γελιόμαστε, θα το κάνει και για βιοποριστικούς λόγους. Όμως, αν είναι αυτό που πραγματικά κάνει, μπορεί να φανεί στη δουλειά του το προσωπικό του στοιχείο. Είναι, ίσως, το πιο σημαντικό να έχεις ταυτότητα.

Ophelia, 2020 μούσα:
Σταυριάνα Αστραδενή

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μ’ ενδιαφέρουν τα εικαστικά. Η εικαστική φωτογραφία. Θέλω να παρακολουθήσω κάποιες επιπλέον σπουδές στην ερμηνεία και στη σημειολογία της εικόνας και να καταφέρω να πραγματοποιήσω όσες περισσότερες τέχνες μπορώ.

Δίπολα, μολύβι

Βιογραφικό.

Ονομάζομαι Δήμητρα Πατρινέλη. Είμαι γεννημένη τον Ιούλιο του 1994.
Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών στο πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής.
Έχω παρακολουθήσει μαθήματα γραφιστικής κι εχω τελειώσει επαγγελματικό λύκειο στην ειδικότητα των γραφικών τεχνών.
Έχω πραγματοποιήσει την πρακτική μου άσκηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.
Δύο φωτογραφίες μου έχουν επιλεγεί για εξώφυλλα βιβλίων κι ένα μου βίντεο συμμετείχε στο φεστιβάλ της Πρέβεζας. Έχω συμμετάσχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις. Ένας πίνακας μου έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα Thessaloniki arts and culture, καθώς και σε πλήθος άλλων, και το ηλεκτρονικό περιοδικό Vogue Italia έχει αναρτήσει 28 φωτογραφίες μου.