Γιώρης Παπακωνσταντίνου: “Η μεγαλύτερη πρόκληση θεωρώ ότι είναι η προσπάθειά μου κάθε φορά, να δημιουργώ αφαιρετικά, προσθέτοντας στα έργα μου το ανείπωτο”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

Πως και πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε συστηματικά με τη τέχνη; Η σοβαρή μου ενασχόληση με την τέχνη, ουσιαστικά ξεκίνησε τη στιγμή που ανακάλυψα, ότι ο βίος μου μπορεί ν’ αποτελέσει παράλληλα και το προσωπικό μου καλλιτεχνικό αποτύπωμα χωρίς επιτήδευση.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πιστεύω ότι ανήκω στους αυτοδίδακτους, ανεπηρέαστους από ρεύματα λαϊκούς καλλιτέχνες.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Η έμπνευση με συναντά με διάφορους τρόπους. Είτε μέσα από μια έντονη ζώσα κατάσταση που βιώνω και υλοποιείται λυτρωτικά, είτε από μια ιδέα του παρελθόντος που ωρίμασε με τον καιρό και με οδηγεί στη δημιουργία όταν κατασταλάξει, είτε πολλές φορές με τα ίδια τα υλικά να αιχμαλωτίζουν τις σκέψεις και την έκφρασή μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Η τέχνη δεν είναι άλλο από ένας αγώνας σκυταλοδρομίας. Παρθενογένεση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο από έναν άνθρωπο χωρίς αισθήσεις. Φυσικά και υπάρχουν διάφοροι επηρεασμοί στην τέχνη μου, χωρίς κάποιος να υπερισχύει συνειδητά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη από αυτές που έχω αντιμετωπίσει, θεωρώ ότι είναι η προσπάθειά μου κάθε φορά, να δημιουργώ αφαιρετικά, προσθέτοντας στα έργα μου το ανείπωτο.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Στη χώρα μας είναι αυθόρμητα αποδεκτή, από πολύ λίγους. Βέβαια, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία 50 χρόνια. Δε θα πάψει όμως ποτέ η πορεία της τέχνης, να είναι παράλληλη με αυτή της παιδείας.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; Απλά ασχεδίαστα και εύχομαι να μείνουν έτσι ώστε αβίαστα κι ελεύθερα να μπορέσει να εκφραστεί το βουβό θολό μου όραμα στο χρόνο που αυτό θα ορίσει.

Γιώρης Παπακωνσταντίνου Γλύπτης [email protected] www.artgioris.wordpress.com

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/