Γιώργος Σταθόπουλος ο διάσημος ζωγράφος μεταξύ Chic and Chok

Ως Θεσσαλονικιός, αισθάνομαι υποχρέωση να στηρίξω την 3η Art Thessaloniki, ένα θεσμό που προσελκύει συλλέκτες στην αγορά τέχνης της πόλης, με ένα σχέδιο που έχουμε εκπονήσει στο ινστιτούτο τεχνών Ikia Garipis, με έδρα τη Μύκονο.

Η προσέγγισή μας δεν είναι να πωλήσουμε έργα, αλλά να βοηθήσουμε τους δυνητικούς συλλέκτες να καταλάβουν την Τέχνη. Η σύγχρονη τέχνη γεννήθηκε από μια αγωνία πώλησης έργων τέχνης. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε Τέχνη που δεν αγοράζεται ούτε πωλείται, ούτε είναι εφήμερη.

Στην Art Thessaloniki θα παρουσιάσουμε κάτι που αξίζει να δει κάποιος σε μια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Πιστεύουμε πως μια έκθεση τέχνης πρέπει να είναι ένα γεγονός όπου το κοινό θα έρχεται με μια ανοιχτόμυαλη διάθεση περιέργειας να δει κάτι που θα το προκαλέσει, ένας χώρος περιπλάνησης, εξερεύνησης και ανακάλυψης, ένας ανοιχτός χώρος, ένας δημοκρατικός χώρος, ένας χώρος απ’ όπου θ’ αναβλύσουν νέες ιδέες.

Λόγω της κούρασης σε διεθνές επίπεδο από τις πολλές εκθέσεις τέχνης, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μόνο έναν καλλιτέχνη. Αυτός είναι ο διάσημος Γιώργος Σταθόπουλος, που σε ηλικία 73 ετών συνεχίζει να ζωγραφίζει ασταμάτητα κάθε ημέρα και ο οποίος δε σκοπεύει να σταματήσει να ζωγραφίζει σύντομα γιατί η ζωγραφική τον κρατάει νέο. Ο Γιώργος Σταθόπουλος ως ζωγράφος έχει την πειθαρχία ενός αρχαίου Σπαρτιάτη, αλλά ως άνθρωπος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αρχαίου Αθηναίου: κεφάτος και ανθρώπινος. Για το Γιώργο Σταθόπουλο η ζωγραφική πρέπει να συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη Φύση.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο νόημα και ίσως μια νέα ανάλυση στα έργα του Γιώργου Σταθόπουλου με όρους ματαιότητας, σε θέματα που ο θάνατος γίνεται Τέχνη και ένας τρόπος επανεκκίνησης της ζωής.
Τα έργα που θα παρουσιάσουμε είναι έργα που δεν περιμένει κανείς να δει από το Γιώργο Σταθόπουλο. Δουλέψαμε μαζί για να προσφέρουμε στο κοινό ενθουσιασμό και έκπληξη, να κινηθεί ως εκκρεμές μεταξύ του σικ και του σοκ (Chic and Choc).

Στέλιος Γκαρίπης δικηγόρος

https://www.facebook.com/stelios.garipis