Γιώργος Πίστας: “Έχω την ευθύνη να οδηγώ τον αναγνώστη στο φως, να του αφήνω στο τέλος μια γλυκιά γεύση αλλά και επιλογές για την ανακάλυψη της δικής του αλήθειας”

“Μου αρέσει ο θόρυβος που μπορεί να ακουμπήσει σε πεντάγραμμο και η επιβράβευση που έπεται της ανιδιοτελούς προσφοράς… Θαυμάζω τους ανθρώπους που εκπέμπουν φως. Μοχθώ να τους μοιάσω όσο είναι εφικτό!”

Μέρος των εσόδων μου θα διατεθούν στο Συλλογο Ορίζοντας που στηρίζει παιδιά που μάχονται τον καρκίνο https://www.facebook.com/orizondas

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Θυμάμαι να γράφω από τα γυμνασιακά μαθητικά μου χρόνια. Δεν ξέρω αν έγραφα καλά, δεν ξέρω ακόμη και τώρα εάν γράφω καλά. Οι εκθέσεις μου λάμβαναν εξαιρετικά σχόλια από τους δασκάλους μου. Ωστόσο, θυμάμαι έντονα ότι ζωγράφιζα απαίσια. Κάθε ζωγραφιά μου στο τέλος είχε κι ένα στιχάκι. Μάλλον αισθανόμουν ενοχές και υποχρέωση να υποστηρίξω την τελική εικόνα με λίγες λέξεις, μήπως και πείσω από μια διαφορετική καλλιτεχνική γωνία. Μήπως και βοηθήσω τον δάσκαλό μου να κατανοήσει «τι θέλει να πει ο ποιητής». Θαύμαζα και θαυμάζω την κάθε μορφή τέχνης. Ίσως στη γραφή να είχα κάποιες ικανότητες παραπάνω.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Ευθύνη. Θέλω και προσπαθώ να συνδέομαι με τον αναγνώστη. Ειδικά στην ποίηση δεν είναι εύκολο όπως στα υπόλοιπα είδη λογοτεχνίας. Έχω την ευθύνη να οδηγήσω τον αναγνώστη στο φως και να του αφήνω μια ωραία γεύση στο τέλος, έχοντας τις επιλογές της δικής του αλήθειας. Να επιθυμεί να το διαβάσει ξανά, ανακαλύπτοντας νέες εικόνες μέσα από μια εύκολη γραφή. Έχω την ευθύνη να μην τον ταλαιπωρήσω. Έχω την ευθύνη να μην τον απογοητεύσω. Έχω την ευθύνη να προβληματιστούμε από κοινού, να δακρύσουμε μαζί, να αναπολήσουμε μαζί. Θέλω τον αναγνώστη δίπλα μου κι όχι απέναντί μου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Όπως προλογίζω και στην ποιητική μου συλλογή : «Εξισώσεις του μυαλού μου» πιάνω τον εαυτό μου σε ανύποπτες στιγμές από μια λέξη που θα ακούσω ή διαβάσω, να “γεννάει” μια φράση και η φράση να γίνεται στίχος και στη συνέχεια να έρχεται ο επόμενος στίχος σαν τα αρσενικά όντα στη φύση, που το καθένα με το δικό του μαγικό τρόπο, προσπαθεί να γοητεύσει και στο τέλος να διεκδικήσει το θηλυκό του ταίρι.

Η έμπνευση για εμένα είναι ένα φλερτ συμβόλων που το ένα συμπληρώνει το άλλο

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η ενέργεια που φορτίζει την έμπνευσή μου είναι ο πόνος και λιγότερο η χαρά. Πάντα όμως θα αφήσω χώρο για την αισιοδοξία, ειδάλλως δεν έχει συνέχεια η ζωή.  

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Επαγγελματικά ανήκω στον αυστηρό χώρο της τεχνοκρατίας. «Νερώνω όμως το κρασί μου» με αρκετές δόσεις από τα γνωρίσματα ενός καλλιτέχνη. Δημιουργικά ανασφαλής αλλά και εγωιστικά τελειομανής. Απεχθάνομαι το μέτριο και το ημιτελές. Άκρως επικοινωνιακός μέσα από τον ήχο της σιωπής μου και της μοναχικότητάς μου. Μου αρέσει ο θόρυβος που μπορεί να ακουμπήσει σε πεντάγραμμο και η επιβράβευση που έπεται της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πάνω απ’ όλα θέλω να ζω με αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση. Θαυμάζω τους ανθρώπους που εκπέμπουν φως. Μοχθώ να τους μοιάσω όσο είναι εφικτό! 

Μέρος των εσόδων μου θα διατεθούν στο Συλλογο Ορίζοντας που στηρίζει παιδιά που μάχονται τον καρκίνο https://www.facebook.com/orizondas

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μ’ αρέσει όταν εμπνέομαι και δημιουργώ δίνοντας φτερά στα όνειρά μου για να πετάνε ψηλά. Ονειρεύομαι να βελτιώνομαι στη δημιουργική γραφή. Εξαρτάται από πολλά πράγματα, πως και τι θα γράψω. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ολοκληρώνω τη δεύτερη ποιητική συλλογή μου αλλά αποσπασματικά «ράβω» και διαφορετικά κομμάτια για ένα μυθιστόρημα που προσπαθώ να βρω το πατρόν του. Τα όνειρα αλλάζουν δεν μένουν ίδια, καθώς αλλάζουν οι προσδοκίες μας, οι στόχοι μας γιατί κυρίως αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό που ξέρω είναι πως τα χρειάζομαι όσο τίποτα άλλο για να αποδυναμώνω τους φόβους μου. Το καλό είναι πάντα ευπρόσδεκτο αρκεί να το μνημονεύεις.

Ποιητική συλλογή “εξισώσεις του μυαλού μου».

Πηγή: https://anoteleia.gr/cat_023.html

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/george-d-pistas-422a2816

Picture
https://www.facebook.com/p.g1981

Σύντομο Βιογραφικό.

Γιώργος Πίστας. Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1981 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και σπούδασε Πληροφορική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως οικονομολόγος και ασχολείται με τη δημιουργική γραφή. Προσφάτως, εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή: «Εξισώσεις του μυαλού μου».

Γιωργος Δ. Πιστας
ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΟΥ

2021 – isbn 978-618-85435-1-5 – σελιδες 66, μεγεθος 23 x 15, τιμη 9,00 ευρω

Πλατείες

Δες μια κίτρινη καρέκλα,
κάτσε κάτω από τον μπλε ουρανό
και λούσε την καρδιά σου
με άπλετο φως
απ’ το χρυσό του ήλιου το σεντούκι.

Ταξίδι είναι η ζωή·
σταμάτα, πάρε ανάσες.
Θα βρεις πλατείες γιορτινές,
Ψυχή, να ξεδιψάσεις.

Κλείσε τα μάτια και θα δεις…
πώς γύρω σου το ήσυχο χορεύει!
Γαλήνεψε το είναι σου
και ξέχνα το γιατί σου.

https://anoteleia.gr/cat_023.html

© 2019-21, Εκδόσεις Άνω Τελεία