Γιώργος Μακρής: Δύσκολα μου έρχεται η έμπνευση να γράψω κάποια κείμενα όταν τα προβλήματα είναι “βουνό”

Ο Γιώργος Μακρής, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, σε μια κατάθεση ψυχής στο polismagazino.gr

Photo by: Peter Tamas

“Ο Απεγκλωβισμός θα είναι η αρχή του εγκλωβισμού μέσα από τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί…”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Δύσκολή χρονιά δύσκολη εποχή περάσαμε και περνάμε όλοι. Είναι άσχημο να σου λένε δε θα βγεις ή θα βγεις από τότε έως τότε. Όχι δημοκρατικό, να σε καταστρέφουν επαγγελματικά οικονομικά. Να καταστρέφουν εσένα εμένα και αυτό ίσως άθελά τους και άλλοι να πλουτίζουν και πάλι άθελά τους; Είναι αδιανόητο ενώ είσαι αθώος να σε έχουν φυλακή και οι ένοχοι πολλών ετών να γλεντάνε και να γιορτάζουν ως αθώα αφεντικά ενώ είναι και θα είναι ένοχοι υπάλληλοι του λαού. Όταν θα συμπεριφέρονται και θα συνειδητοποιήσουν πως είναι εδώ για να υπηρετούν το λαό – τότε και μόνο θα κερδίσουν τον σεβασμό. Το σεβασμό όλων και όχι μόνο από αυτούς που για να κερδίσουν το οτιδήποτε τους γλείφουν νυχθημερόν. Η πανδημία δεν αστειεύεται η λύση δεν ξέρω ποια είναι. Δεν πιστεύω πως έχουμε και τους κατάλληλους γενικά στην Ελλάδα να μπορούν να βρουν τη λύση. Οι δικοί μας πολιτικοί σε ένα πρόβλημα της Χώρας μας θα μας δημιουργήσουν άλλα δέκα. Όλοι τους χωρίς καμία εξαίρεση. Έχουν την εξής αντίληψη. Εμείς να περνάμε καλά (εμείς και οι οικογένειές μας) και άσε τον Έλληνα να κουρεύεται… Θα έρθει η Εποχή που θα ξαναπάμε για εκλογές και πάλι θα τάζουμε θα ξαναβγούμε και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Εδώ φταίμε εμείς – φταίει ο λαός μας.

Πως διαχειρίζομαι το χρόνο μου αυτό το διάστημα; Ο χρόνος αυτό το διάστημα με σκέψεις οργάνωση για το τι και το πώς πρέπει να πράξω όταν όλα ανοίξουν. Δύσκολα μου έρχεται η έμπνευση τώρα στο να γράψω κάποια κείμενα όταν τα προβλήματα είναι βουνό. Προβλήματα που σου φόρτωσαν άλλοι. Και φυσικά γυμναστική έχω λιώσει σόλες στο περπάτημα. Το αποτέλεσμα θα φανεί στη σκηνή. Νομίζω πως από τα πιο πάνω συμπεραίνουμε και τα συναισθήματά μου αυτή την εποχή. Θυμό οργή για την ανοργανωσιά σε όλα τα επίπεδα που έχουμε σα χώρα – που πάντα είχαμε. Απογοήτευση για την αναξιοκρατία λέξη αλλά και κατ’ ουσία έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα μας.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Όχι δεν εντυπωσιάζομαι, είναι το αποτέλεσμα το που έχουν φτάσει τα πράγματα – ή που τα έχουν φτάσει… Από τους πρωταγωνιστές όλων αυτών των εγκλημάτων γιατί πρωταγωνιστές μόνο στα εγκλήματα είναι… Πρωταγωνιστές στη δουλειά τους δε θα γίνουν ποτέ ούτε ήταν… Υπερτιμημένοι όπως υπερτιμημένοι είναι και άλλοι. Είχα ακούσει διάφορα αλλά την τόσο εγκληματική συμπεριφορά διαφθορά δεν τη γνώριζα. Εγώ τέτοια μορφής βία όχι ποτέ δε έχω γνωρίσει ο ίδιος. – έχω υποστεί άλλα πράγματα που μου έχουν κάνει πολύ κακό και στη δουλειά μου και στην υγεία μου. Όταν δεν χορεύεις με το ρυθμό που θα ήθελαν άλλοι, θα παλεύεις μόνος σου ώσπου να βρεθεί κάποιος σωστός και πει – Επ… υπάρχει και αυτός – πως τον λένε; Κλπ κλπ.
Θα σας πω κάτι… Θέλει πολλά κιλά κάκαλα να βρίσκεσαι έξω από το μαντρί.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Δεν είμαι γιατρός να γνωρίζω πιστεύω μόνο στο θεό και την οικογένειά μου. Αν πρέπει να εμβολιαστώ γιατί θα βρουν τον τρόπο αυτοί για να πρέπει να το κάνω – θα το κάνω. Αν το αποτέλεσμα μετά τον εμβολιασμό δε είναι αυτό που πρέπει τότε προσωπικά θα τους κυνηγήσω ώσπου να κλείσω τα μάτια μου κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Ασφαλώς και έχω στερηθεί. Το βασικότερο έσοδα… Αν δε υπήρχε η οικογένειά μου θα είχα πρόβλημα επιβίωσης. Όπως πάρα πολλοί άλλοι. Έχω στερηθεί το τρέξιμο που θα έπρεπε να κάνω για να μπορέσω να δουλεύω – δε ανήκω σε κάποια κλίκα να έχω δουλειά στην τηλεόραση ούτε είμαι της παλιάς κλαδικής όπως πάντα θα υπάρχει σε αυτόν τον τόπο. Δεν έχω κολλητούς Καναλάρχες Σκηνοθέτες ή Δημάρχους Περιφερειάρχες Βουλευτές Υπουργούς για να μου αγοράζουν παραστάσεις, να παίρνω και εγώ επιχορηγήσεις κλπ κλπ. Μεγάλωσα και γεννήθηκα Γερμανία και έχω μάθει δυστυχώς αλλιώς. Όμως εγώ υπηρέτησα στο στρατό ενώ άλλοι;

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Ο Απεγκλωβισμός θα είναι η αρχή του εγκλωβισμού μέσα από τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε πάρα πολλά νοικοκυριά. Σε πάρα πολλούς επαγγελματίες. Κανείς δε ενδιαφερόταν ούτε ενδιαφέρεται ουσιαστικά ποτέ. Επιχειρήσεις λίγες παίρνουν τα πολλά, το είδαμε και με το κόλπο της επιστρεπτέας αλλά δε θα αφήσει ο Έλληνας να τους περάσει. Μια συμβουλή θα δώσω στους πολιτικούς μας. Βρείτε σε προσφορά αθλητικά παπούτσια διότι ο Έλληνας κάποιον θα κυνηγήσει. Ποιον;