Γιώργος Ευγενειάδης: “Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η συμμετοχή μου στην επιτροπή γαστρονομίας του Action in Greece”

Οι φωτογραφίες είναι της Πόπης Ζουρνατζίδου

Ποιός είναι ο τίτλος σας. Μιλήστε μας για την επαγγελματική σας πορεία και την εξέλιξή σας μέσα από αυτήν. Είμαι Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων (συστήματα ISO-HACCP) και στην Ειδική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Εργάζομαι στην Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση και συγκριμένα στο ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου Αττικής https://www.facebook.com/eeeekneouirakleiou διδάσκοντας μαγειρική – αρτοζαχαροπλαστική σε μαθητές με αναπηρίες. Επίσης, παράλληλα είμαι εκπαιδευτής ενήλικων σε Δημοσιά ΙΕΚ ειδικοτήτων που σχετίζονται με τα Τρόφιμα.

Αυτές είναι:

Στέλεχος Διατροφής – Διαιτολογίας

Στέλεχος Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας

Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

Στο πεδίο αυτό διδάσκω μαθήματα που σχετίζονται με την επιστήμη των τροφίμων.

Τέλος, είμαι εκπαιδευτής της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων μέσω του ΕΦΕΤ.

Η επαγγελματική μου πορεία αφορά αποκλειστικά την εκπαίδευση με πολλές δράσεις κυρίως στην προσέγγιση της μαγειρικής και της αναπηρίας με στόχο την επαγγελματική ανάδειξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

H δημιουργία των Σελίδων Εύγε https://www.facebook.com/search/top?q=%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%B5 στο Facebook και evgespecialeducation    https://www.instagram.com/evgespecialeducation/ συντέλεσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Ορισμένες δράσεις από αυτές είναι η δημιουργία Εικονικών επιχειρήσεων μέσα στο σχολείο σε συνεργασία με τον φορέα Junior Achievement Greece https://www.juniorachievement.org/web/programs.

Ποιο συγκεκριμένα η εικονική επιχείριση του σχολικού έτους 2017-2018 “Special Stickshttps://www.facebook.com/search/top?q=special%20sticks. Ήταν η επιχείρηση σύμπραξης του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου Αττικής με το 1 ΕΠΑΛ και το 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και αφορούσε την παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση στην αγορά ενός προϊόντος. Το προϊόν αυτό ήταν κριτσίνια σφολιάτας. Η επιχείρησή παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2018 σε εμπορική μαθητική έκθεση και απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Bravo Schools  https://inactionforabetterworld.com/bravo-schools/ στον στόχο Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές.

Ακολούθησε η εικονική επιχείρηση “Healthy Biteshttps://www.facebook.com/search/top?q=healthy%20bites. Ήταν η επιχείριση του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου με το Κολλέγιο Αθηνών με στόχο την παραγωγή και σκευασία μπισκότων ρεβιθιού. Κάθε συσκευασία περιείχε μέσα ένα διατροφικό παιχνίδι με κάρτες.  Η προσέγγιση αυτής της επιχείρησης συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.

Φέτος δημιουργήσαμε την εικονική επιχείρηση “Πρασινίζουμεhttps://www.facebook.com/search/top?q=%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5 η οποία αφορά την ανακύκλωση χρησιμοποιουμένων τηγανέλαιων από της εταιρίες μαζικής εστίασης και τα εργαστήρια του σχολείου μας αλλά και από το σπίτι με στόχο την παραγωγή Βιοντίζελ και την μείωση έκλυσης αερίων διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.

Τέλος, μέσα στα ερεθίσματά μου στην τάξη του ειδικού σχολείου, εμπνεύστηκα την σειρά βιβλίων “Απλά και Διαφορετικάhttps://aplakaidiaforetika.gr/.  Οι συνταγές με απλά υλικά που υπάρχουν και στο πιο απομακρυσμένο νησί παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα χωρίς ζυγαριά και δοσομετρητές και οπτικοποιούνται σύμφωνα με τον τρόπο που σκέφτονται οι μαθητές μου. Έτσι όλοι έχουν κίνητρο να μαγειρέψουν!

Πως αισθάνεστε που συμμετέχετε στην επιτροπή γαστρονομίας του Action In Greece; Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η συμμετοχή μου στην επιτροπή γαστρονομίας του Action in Greece. Η συμβολή μου στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών της παράδοσης μας ανταποκρίνεται πλήρως στην κουλτούρα της οικογενειακής μου παράδοσης και τα ερεθίσματα της παιδικής μου ηλικίας. Επίσης, η συμβολή μου στην ανάδειξη εστιατορίων εμπίπτει στο επιστημονικό μου πεδίο γύρω από την επιστήμη των τροφίμων και την αναδεικνύει νέων ιδεών στην εστίαση.

http://www.sigmamedia.com.gr/

https://sigmagroup.com.gr/

https://actionsigmawebtv.com.gr/

http://actioningreece.com.gr/

Πόσο ενδιαφέρον υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη διδασκαλία της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης στην Ελλάδα; Την τελευταία δεκαετία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της μαγειρικής και αρτοζαχαροπλαστικής τέχνης. Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός σπουδαστών αποφοιτάει από σχολές μετάδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές. Το επάγγελμα αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο άλλα η επαγγελματική αποκατάσταση είναι αρκετά εφικτή ιδιαίτερα σε τουριστική περίοδο. Από την εμπειρία μου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική πλευρά της μαγειρικής και αρτοζαχαροπλαστικής καθώς και στους κανόνες της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Η εξέλιξη νέων ιδεών στην εστίαση είναι ενδεδειγμένη και είναι καλό να γίνεται με έμπνευση την μεσογειακή διατροφή και  την χρήση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Ποιά η συνεργασία σας με το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας; Η συνεργασία μου αφορά την ένταξή μου στην επιτροπή των γευστικών δοκιμών – που οδηγεί στις κορυφαίες γαστρονομικές προτάσεις της Ελλάδας καθώς και στην αξιολόγηση εστιατορίων και συναφών χώρων που θα συμμετέχουν στο Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας.

Πως αξιολογείτε την ποιότητα και τον αγώνα των ανθρώπων που υπηρετούν την παραγωγή και τη μεταποίηση προιόντων με αυθεντική Ελληνική υπογραφή; Η ποιότητα των προϊόντων αυτών συνεχώς βελτιώνεται και είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη. Είναι σημαντικό να γίνει ιδιαίτερη προώθηση και διανομή αυτών τον προϊόντων ώστε να είναι προσιτά και διαθέσιμα στον κάθε ένα μας.

Τι κάνει μια επιχείρηση εστίασης να ξεχωρίσει όσον αφορά τη δική σας κρίση; Η ευγένεια του προσωπικού παίζει τον σημαντικότερο ρόλο μαζί με την εκπαίδευσή του σε κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων που θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά. Επίσης, η χρησιμοποίηση φρέσκων υλικών και τοπικών παραδοσιακών προϊόντων έχει και αυτή εξέχουσα σημασία το να ξεχωρίζει μια επιχείρηση. Οι πρωτότυπες και ευφάνταστες συνταγές για έμενα έχουν δευτερογενή ρόλο.

Ποιό πιστεύετε ότι είναι γενικά το μήνυμα που στέλνει Παγκόσμια το Action In Greece; Είναι ένα μήνυμα ταυτόσημο της ανάδειξης του γαστρονομικού κόσμου και πλούτου της Ελλάδας μέσα από την συνεχή βελτίωση και εξέλιξη των προϊόντων και των γεύσεων της χώρας μας.