Γιάννης Λεκόπουλος: «Θα έρθουν καλύτερα χρόνια – πάντα οι καιροί γυρίζουν – χρόνια που θα αγαπάμε, θα νοιαζόμαστε…»

Ο Γιάννης Λεκόπουλος, καλλιτέχνης, τραγουδιστής, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Ο Πολιτισμός δυστυχώς βάλλεται από παντού το τελευταίο διάστημα. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να δώσει την ανάλογη προσοχή στους καλλιτέχνες και στους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος – ακροάματος.”

Τοπικά Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Κάποιες φορές όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, πιο επιθετικό από τον περασμένο Μάρτιο, νομίζω δυστυχώς πως είναι πλέον αναγκαία και τα αυστηρότερα μέτρα.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Ο Πολιτισμός δυστυχώς βάλλεται από παντού το τελευταίο διάστημα. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να δώσει την ανάλογη προσοχή στους καλλιτέχνες και στους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος – ακροάματος. Είναι πολύ σοβαρή η όλη κατάσταση. Υπάρχει πολύς κόσμος που αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό να στηριχθεί ο πολιτισμός μας όσο ποτέ άλλοτε και όπως είχε πει η αγαπημένη Μελίνα Μερκούρη «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της, η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς»

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Την αγκαλιά την έχουμε ανάγκη όλοι μας όσο ποτέ άλλοτε, είναι τόσο θεραπευτική για την ψυχή, την καρδιά και το σώμα μας. Δυστυχώς πλέον χάθηκε αυτό το προνόμιο λόγω του ιού και μας έχει αποξενώσει. Όμως ο κάθε καλλιτέχνης καταφέρνει με την τέχνη του να αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και να του ζεσταίνει την ψυχή.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Ναι, πιάνω τον εαυτό μου να φοβάται το άγνωστο, “τι μας περιμένει”, βλέποντας τις ανθρώπινες σχέσεις να καταρρέουν, αλλά και τις ζωές να χάνονται. Αντλώ δύναμη, αισιοδοξώ και ξεκινώ μέσα από την δημιουργία και το τραγούδι την κάθε νέα μέρα που μας ξημερώνει.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Πιστεύω ότι είναι αναγκαστικά απαραίτητη και είναι ένα μέτρο που όπως φαίνεται θα “βγει” τελευταίο.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Πάντα υπάρχει ελπίς… Αλλιώς δεν θα επιβιώναμε!

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Ανοιχτά με την τήρηση όλων τον απαραίτητων μέτρων προστασίας (μάσκα, ποσοστό πληρότητας και απόσταση), που όπως φαίνεται δεν τηρήθηκαν…

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Η Tέχνη φυσικά…

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Να έχουμε αισιοδοξία, υπομονή, συνείδηση και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε όπως πάντα να ξεπεράσουμε την κάθε δυσκολία. Θα έρθουν καλύτερα χρόνια – πάντα οι καιροί γυρίζουν – χρόνια που θα αγαπάμε, θα νοιαζόμαστε, χρόνια που η φύση θα είναι στα καλύτερά της εναρμονισμένη με την ανθρωπότητα.