Γιάννης Γαβράς: “Το σημαντικότερο κριτήριο για εμένα προσωπικά είναι το ήθος και η ειλικρίνεια”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση που μου έχει μείνει και ανεξίτηλή είναι το 1998 όταν βρέθηκα στο πλευρό του Χρήστου Νικολόπουλου και του τότε πρωτοεμφανιζόμενου Δημήτρη Μπάση.

Με ποιόν μουσικό/τραγουδιστή θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Είναι πολλοί οι μουσικοί που θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τέσσερις: Μανώλης Καραντίνης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Πασχάλης Τερζής και Αντώνης Ρέμος.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική.

Η μουσική μου επαγγελματική πορεία ξεκινάει το 2001 κάνοντας μαθήματα μπουζουκιού και κιθάρας. Κάποια χρόνια αργότερα κατάφερα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα ιδρύοντας την πολυμελή Ορχήστρα των Ονείρων. Μια ορχήστρα που μου έδωσε πολλά σε όλους τους τομείς της ζωής μου, συνεργασίες που ήταν όνειρο ζωής, όπως με τους Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Θέμη Αδαμαντίδη, Δέσποινα Ολυμπίου, Κώστα Καραφώτη, Άκη Δείξιμο κ.α. Επίσης από το 2013 άνοιξα το δικό μου Μουσικό Εργαστήρι στο Ίλιον με την επωνυμία Μουσικό Εργαστήρι «Η Οδός Ονείρων».

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Μου έρχονται δύο στο μυαλό. Η πρώτη όταν με την διοργάνωση του 2ου Music Dream Festival που πραγματοποιήθηκε το 2015, μία εβδομάδα μετά από τα capital control, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 150 εθελοντές δότες μυελού των οστών στην παγκόσμια τράπεζα. Και η δεύτερη τον περασμένο Ιούνιο, στην παγκόσμια ημέρα μουσικής που με κάλεσαν να συνοδέψω με την Ορχήστρα των Ονείρων τη χορωδία από το πανεπιστήμιο Berklee College of Music για το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Όταν πρωτοξεκίνησαν τα talent show μπορούσαν να δώσουν κάτι στους διαγωνιζόμενους ανεξαρτήτως πρόκρισης τους ή όχι. Θεωρώ ότι πλέον εξυπηρετούν μόνο τα κανάλια. Μόλις σβήσουν τα φώτα όλα συνεχίζονται από εκεί που είχαν μείνει πριν ανάψουν.

Έχεις ήδη κυκλοφορήσει την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Καρδιά μου σ’ ακολούθησα». Πες μου λίγα λόγια για αυτήν…

Το 2017 κυκλοφόρησε η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με μια νέα και πολλά υποσχόμενη ερμηνεύτρια, τη Μαρία Ραφαέλα. Το cd πήρε τον τίτλο “Καρδιά μου σ’ ακολούθησα” γιατί ήταν και το πρώτο τραγούδι που της έγραψα. Περιλαμβάνει 6 τραγούδια που τα υπογράφω όλα συνθετικά και τα 3 από αυτά έχω και τον στίχο. Στα υπόλοιπα 3 έχουν γράψει ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου και ο Παναγιώτης Μπουζιώτης. Μετά από τον εν λόγο δίσκο κυκλοφορήσαμε νέο τραγούδι, τον Φεβρουάριο του 2018 πάλι με την Μαρία Ραφαέλα με τίτλο «Ενδεχομένως» σε μουσική δική μου και σε στίχο του Βασίλη Σιοκορέλη. (link: https://www.youtube.com/watch?v=N5hxJKRpn9M).

Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας;

Πλέον δεν έχω κάποιο πρότυπο. Θυμάμαι στα εφηβικά μου χρόνια ότι το πρότυπο μου ήταν ο δάσκαλός μου, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, όπου τον θαυμάζω μέχρι και σήμερα!

Ποιο είναι το πιο σημαντικό κριτήριο όταν επιλέγετε μια συνεργασία;

Το σημαντικότερο κριτήριο για εμένα προσωπικά είναι το ήθος και η ειλικρίνεια.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Σίγουρα υπάρχουν αλλά είναι δύσκολο για να αναλάβουν ένα νέο καλλιτέχνη. Στην εποχή αυτή ο επίδοξος νέος καλλιτέχνης τα κάνει όλα μόνος του, και το μανατζεριλίκι και το προμόσιον και την παραγωγή των τραγουδιών του κλπ.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Το άμεσο μουσικό μου μέλλον με βρίσκει μαζί με τη Μαρία Ραφαέλα και την μπάντα της σε διάφορες μουσικές σκηνές εντός και εκτός Αθηνών. Επίσης βρισκόμαστε στο στούντιο για ένα νέο τραγούδι που της έχω γράψει και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με την Ορχήστρα των Ονείρων ετοιμάζουμε το νέο μας αφιέρωμα στηρίζοντας το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας. Δεν έχω παράπονο δεν παίρνουμε ανάσα χειμώνα καλοκαίρι.

Βιογραφικό.

Ο Γιάννης Γαβράς γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία είχε επαφή με τη μουσική και ιδιαίτερα με το μπουζούκι, αφού ο πατέρας του ήταν αυτοδίδακτος μπουζουξής. Έτσι το 1991 ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα με το αγαπημένο του όργανο το Μπουζούκι ενώ λίγα χρόνια αργότερα ξεκινάει και μαθήματα κιθάρας. Το 1997 δημιούργησε το πρώτο του μουσικό σχήμα με την ονομασία «Τα παιδιά της Δυτικής Όχθης» σε λαϊκό ύφος. Το 2001 ξεκινάει την επαγγελματική του πορεία ως δάσκαλος μουσικής στο μπουζούκι και στην κιθάρα, διδάσκοντας σε μουσικές σχολές, συλλόγους και δημόσια δημοτικά σχολεία. Μεγάλος σταθμός στη μουσική του πορεία, ο δάσκαλος του Θανάσης Πολυκανδριώτης που τον εντάσσει στον καλλιτεχνικό μουσικό σύλλογο «Οι επόμενοι», ένα μουσικό σύνολο 40 μπουζουκιών ο οποίος έλαβε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Τον Ιανουάριο 2013, με παρότρυνση του ίδιου του δασκάλου του, ιδρύει τη δική του ορχήστρα, την Ορχήστρα των Ονείρων. Μια ορχήστρα 18 μελών, από τον κλασικό, παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο τομέα. Στόχος του είναι μέσο της ορχήστρας αλλά και το πάθος των μελών της, να αναδείξει και να αποδείξει ότι η μουσική έχει μόνο σκοπό την πνευματική ανάταση όσων την απολαμβάνουν είτε παράγοντάς την είτε ακούγοντάς την. Τον Ιανουάριο 2013 ανοίγει μουσική σχολή στο Ίλιον με την επωνυμία «Μουσικό εργαστήρι «Η Οδός Ονείρων» η οποία διαθέτη και στούντιο 26 τετραγωνικών με πλήρη εξοπλισμό. Τον Ιούλιο 2014 ιδρύει το σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό που μετρά χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης τόσο για την αισθητική του αλλά και για την καλλιτεχνική του αρτιότητα με τίτλο Music Dream Festival. Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον και η ευαισθησία των συμπολιτών μας στις προσπάθειες για την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής παιδιών που χρήζουν κοινωνικής αρωγής. Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Καρδιά μου σ’ακολούθησα” με τη Μαρία Ραφαέλα.