«Γαμήλιο Ταξίδι… στην Κύθνο!» Συνάντηση Καραγκιόζη από Ελλάδα και Κύπρο

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022

Θεατράκι Δρυοπίδας, Δρυοπίδα, Κύθνος

Η πολιτιστική πρωτοβουλία kythniale στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ των «Κυθνίων 2022» του νησιού της Κύθνου και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κύθνου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει μία διαπολιτισμική Συνάντηση Καραγκιόζη από Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Έλληνας Καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής, ιδρυτής του Μαύρου Θεάτρου Σκιών της Πάτρας και κάτοχος του βραβείου «Ιπεκτσί», και ο συνάδελφός του Κύπριος Καραγκιοζοπαίχτης Πάμπος Χαραλάμπους, ιδρυτής του Κυπριακού Θεάτρου Σκιών Χαράλαμπου, Έλενας και Αντρέα Χαραλάμπους γράφουν, σκηνοθετούν και παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρώτη μια διπλή παράσταση, ένα έργο αποκλειστικά εμπνευσμένο… για την Κύθνο!

Τι γίνεται όταν ο γείτονας Καραγκιόζης από την Κύπρο παντρεύεται και επιθυμία της γυναίκας του είναι να έρθουν για Γαμήλιο Ταξίδι… στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό το νησί της Κύθνου? Με την άφιξή του στο νησί, τον υποδέχεται ο δικός μας Έλληνας Καραγκιόζης. Όλοι ξαφνιάζονται με την ομοιότητά τους και αναστατώνονται από το χάος των παρεξηγήσεων που δημιουργούνται!

Γρήγορα όμως όλα γίνονται τραγούδι και γιορτή και όλοι μαζί, Έλληνες και Κύπριοι, απολαμβάνουν τη συνύπαρξη και τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που μας ενώνουν στη μουσική, στα τραγούδια, τις παραδόσεις, αλλά και… στον Καραγκιόζη!

Οι τέσσερεις εξέχοντες μουσικοί που πλαισιώνουν την παράσταση είναι: Πέννυ Γεωργοπούλου: σαντούρι, Σωτήρης Παπατραγιάννης: μπαγλαμάς, τραγούδι, Αργύρης Νικολάου: κιθάρα, Δημήτρης Κρανίδας: μπουζούκι.

Kythniale 2022:
http://kythniale.gr/ https://web.facebook.com/groups/1088283642125696

H kythniale είναι μια πολυσχιδής πολιτιστική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές & μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον κόσμο. Οι πολιτιστικές & καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό, διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, και εντάσσονται στα «Κύθνια», το ετήσιο Φεστιβάλ του νησιού, δημιουργώντας «Γέφυρες Πολιτισμού» με τους λαούς του κόσμου.


Ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής

Λίγα λόγια από τον Κώστα Μακρή για το ξεκίνημά του…

Ξεκίνησα να παίζω Καραγκιόζη σε ηλικία 5-6 ετών. Τότε οι δυνατότητες που είχαμε στο να φτιάξουμε φιγούρες και να παίξουμε Καραγκιόζη στο δικό μας μπερντέ ήταν μηδαμινές.
Έπαιρνα ένα σεντόνι από τη μάνα μου, την κυρά-Βαγγελιώ, που αν δεν το έκαιγα με τα κεριά το χρησιμοποιούσα και για την επόμενη παράστασή μου.
Έφτιαχνα φιγούρες από αλευρόκολλα σε χαρτόνι ζωγραφισμένες από μένα τον ίδιο. Η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη όταν τις έβγαζα στο πανί και δε φαινόταν τίποτε άλλο, παρά οι σκιές τους, ούτε το χρώμα, ούτε τα μάτια τους. Δυνατότητα για πλαστικές φιγούρες δε υπήρχε τότε, ούτε για αστείο… Κώστας Μακρής

Σύντομο βιογραφικό Κώστα Μακρή

Από τους νεότερους και σημαντικότερους συνεχιστές της λαϊκής τέχνης του Θεάτρου Σκιών. Γεννήθηκε το 1961 στην Πάτρα, στην ίδια γειτονιά όπου έχει γεννηθεί ο γεννήτορας του Έλληνα Καραγκιόζη, Δημήτρη Σαρδούνης ή Μίμαρος (1865-1902).      
 Από παιδάκι ακόμη, βρέθηκε στο στενό κύκλο των μαθητών του καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Ασπιώτη, ενώ ο ίδιος πρωτοπαρουσιάστηκε ως καραγκιοζοπαίχτης στο θέατρο «Ρεκόρ», στην πλατεία Μαρούδα της Πάτρας. Στη συνέχεια, είχε την τύχη να μαθητεύσει και να εργαστεί στο πλευρό των τελευταίων μεγάλων του Μωραΐτικου Καραγκιόζη: Μητσάκη, Κώσταρο και Γιάνναρο.
Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Κώστα Μακρή είναι η εκφραστικότητα των φιγούρων, των σκηνικών και των αφισών που κατασκευάζει, όπου είναι ορατές οι επιρροές  που δέχτηκε κυρίως από το Θεόφιλο, αλλά και τον Μπόστ, χωρίς ωστόσο να παύει να πειραματίζεται και με πιο μοντέρνες μορφές της εικαστικής τέχνης.
Χάρη στην ιδιαίτερη εικαστική του αισθητική, βραβεύθηκε το 1989 στην Κωνσταντινούπολη με το βραβείο «Ιπεκτσί», στα πλαίσια καλλιτεχνικού διαγωνισμού με στόχο την προβολή της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.
Το 1990 βραβεύτηκε για το έργο του, που αφορούσε στην αδελφοποίηση του Ρεθύμνου Κρήτης με το Καστενάζο της Ιταλίας.
Εκτός από τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, έγινε ευρύτερα γνωστός από την παρουσία του στην τηλεόραση (ΕΤ2), καθώς και από την κατασκευή των φιγούρων και των σκηνικών στην τηλεοπτική μεταφορά του Αριστοφανικού «Πλούτου», που παρουσίασε ο Σταύρος Παράβας με τίτλο «Τα Κολλητήρια».
Το 1997 στο «Μύλο», στη Θεσσαλονίκη και το 1998 στο «Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο» της Πάτρας παρουσίασε δυο ατομικές του εκθέσεις, ενώ παράλληλα στους ίδιους χώρους παρουσιάστηκε  και ένα μικρό τμήμα από την πολύ σπάνια συλλογή του, που αφορά σε χειρόγραφα, αφίσες, φιγούρες και σκηνικά των παλαιών καραγκιοζοπαιχτών.
Εξάλλου, αυτό το μεράκι του για τη διάσωση και διάδοση του Θεάτρου Σκιών ήταν που τον ώθησε να ιδρύσει το 1994 και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μίμαρος». Η εταιρεία, στα χρόνια ύπαρξής της, έχει να επιδείξει μια σοβαρή δραστηριότητα σε ότι αφορά στη διάσωση και διάδοση της λαϊκής τέχνης.

Το 2004, το Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο) επέλεξε τον Κώστα Μακρή, να παρουσιάσει παραστάσεις του στην Αθήνα, στα πλαίσια της Πολιτιστικής  Ολυμπιάδας. Ταυτόχρονα, του ανατέθηκε η επιμέλεια για την έκθεση Καραγκιόζη που οργανώθηκε στο Γκάζι, καθώς και για την έκδοση λευκώματος, αφιερωμένο στο Θέατρο Σκιών. Από τότε και μέχρι σήμερα, συνεχίζεται η συνεργασία του με το Ε.Λ.Ι.Α., ως υπεύθυνου στον τομέα του Θεάτρου Σκιών.
Το 2006, ο οργανισμός Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006,  συνεργάστηκε με τον Κώστα Μακρή στην ενότητα των 10ήμερων εκδηλώσεων που ήταν αφιερωμένες στο Θέατρο Σκιών.
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά έργα του λαϊκού ζωγράφου – καραγκιοζοπαίχτη Μακρή, φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ανθρώπου (Γαλλία), καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού (Ιταλα, Η.Π.Α. και αλλού).


“Θέατρο Σκιών Χαράλαμπου, Έλενας και Αντρέα Χαραλάμπους

Ο Καραγκιοζοπαίκτης Χαράλαμπος Χαραλάμπους – Βιογραφικό

Κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά τα οποία τον ακολουθούν στις παραστάσεις του. Είναι δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση και κατέχει πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση – Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με το Θέατρο Σκιών ασχολείται επαγγελματικά από το 2004. Παίζει Καραγκιόζη σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο, με στόχο να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό είδος θεάτρου. Συνεργάζεται με το ΡΙΚ κάνοντας παραστάσεις Καραγκιόζη για την τηλεόραση. Τον Οκτώβρη του 2010 και 2011 έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο με τον γιο του Αντρέα στην Ουάσιγκτον στο «Kids Euro Festival» με τις παραστάσεις «Karagiozis and the magic tree» και «Alexander the Great and the Cursed Snake». Το 2014 και το 2015, εκπροσώπησε την Κύπρο με την κόρη του Έλενα, στη Ρώμη στο Φεστιβάλ Σκιών που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ, όπου  πήραν το δεύτερο βραβείο. Τα καλοκαίρια του 2014 και 2015 συμμετείχε στις Πολιτιστικές Διαδρομές του ΡΙΚ στο Αιγαίο κάνοντας παραστάσεις στο πλοίο και στο Δήμο Μυκόνου. Τον Ιούνιο του 2017 παρουσίασε την παράσταση «Alexander the Great and the Cursed Snake» στο Puppetry Arts Museum στην Ατλάντα μαζί με την Έλενα. Στο συγκεκριμένο μουσείο εκτίθενται  φιγούρες του. Από το 2015 συνεργάζεται με το Global University κάνοντας διαλέξεις σε εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος για το θέατρο σκιών στην εκπαίδευση.

Τα έργα Θεάτρου Σκιών που παίζει είναι παρμένα τόσο από παραδοσιακές παραστάσεις με σύγχρονους προβληματισμούς, όσο και από προβλήματα και καταστάσεις της σημερινής κοινωνίας όπως το περιβάλλον, η οικονομική και κοινωνική κρίση, η υγιεινή διατροφή, το εθνικό θέμα της Κύπρου, το σχολείο και θρησκευτικές γιορτές.


Βιογραφικά Μουσικών Παράστασης

«Συνάντηση Καραγκιόζη από Ελλάδα και Κύπρο»

Πένυ Γεωργοπούλου

H Πένυ (Παναγιώτα) Γεωργοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 2000. Είναι απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Πατρών. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της σε ηλικία 10 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στο οποίο έλαβε μαθήματα στο σαντούρι από την Χριστίνα Κουκή και θεωρητικών της Ευρωπαϊκής μουσικής από τους Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Ανδρέα Ζαφειρόπουλο και άλλους καθηγητές του Ωδείου. Από το 2019 είναι πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας.  Επιπλέον, είναι φοιτήτρια του τμήματος Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η Πατρών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, ολοκληρώνοντας 3 έτη (σύμφωνα με τα βιβλία της σχολής) στη Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια σαντουριού από την Ουρανία Λαμπροπούλου και cimbalom από τους Viktoria Herenskar, Costel Ursulet και Κλέαρχο Κορκόβελο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς συλλόγους στην Πάτρα και στην Αθήνα (π.χ. Λύκειο Ελληνίδων Πατρών, Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών, Σύλλογος Μανταμαδιωτών Αθήνας ‘’Ο Ταξιάρχης’’ κ.α.) Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών όπως με την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τη διεύθυνση του Ευγένιου Βούλγαρη (ενδεικτικά: ‘’Ψυχή στη Θάλασσα’’ Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας Ιούνιος 2017 Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, ‘’9 Σημάδια στο χρόνο’’ Δεκέμβριος 2017 Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, κ.α), με το Παραδοσιακό Μουσικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Πατρών υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Γαλάνη (ενδεικτικά: Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής ‘’Τιμή στον Παναγιώτη Λάλεζα’’, Παραδοσιακή Μουσική Βραδιά ‘’ Τιμή στην Οικογένεια Βέρρα, κ.α.) και με την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής ‘’Ηλιοδωρία’’ υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Παναγιωτόπουλου (ενδεικτικά: συμμετοχή σε διαδικτυακή συναυλία της Πολυφωνικής Πατρών-Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2020 κ.α.). Από το 2020 συμμετέχει στον νέο κύκλο εκπομπών ‘’Από Τόπο σε Τόπο’’ με τον Χρήστο Μυλωνά στην Βουλή tv. Την ίδια χρονιά ανέλαβε τη δημιουργία  πρωτότυπων μουσικών φράσεων, σε συνεργασία με τον Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο για την εκπομπή ‘’Και εγένετο… Ελλάς’’ με τον Γεώργιο Σαρρή στο OPEN TV. Επίσης, από το 2020 εργάζεται στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.

Σωτήρης Παπατραγιάννης

Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης είναι αυτοδίδακτος τραγουδιστής και μουσικός. Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε η αγάπη του για το ρεμπέτικο.

Μια κιθάρα που του πήρε για δώρο ο πατέρας του, ήταν η αιτία στα 15 του να ξεκινήσει να παίζει και να τραγουδάει. Λίγο αργότερα έμαθε και μπαγλαμά. Από το 1997 έχει εργαστεί σε αμέτρητα ρεμπετάδικα, θέατρα και μουσικές σκηνές στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το θέατρο Badminton, το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο κ.α. Εμφανίζεται επίσης τακτικά στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Αλβανία, Κύπρος, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Σουηδία κ.α.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ρεμπέτικης-σμυρνέικης ορχήστρας “KOMPANÍA”, με την οποία από το 2012 ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, διαδίδοντας την ελληνική παράδοση.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή ντοκιμαντέρ, όπως το Ελληνο-Ισραηλινής παραγωγής “Καναρίνι μου γλυκό”, το Βελγικό “La rose blanche”, το ντοκιμαντέρ για τη συναυλία της Συμφωνικής του Βερολίνου στην Αθήνα (με παρουσιαστές την Kompanía και τον Λεωνίδα Καβάκο) και άλλα, και έχει αμέτρητες τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι: Σπύρος Λιόσης, Γιώργος Ξηντάρης, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Κώστας Καλδάρας, Στέλιος Βαμβακάρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Νίκος Τατασόπουλος, Βασίλης Λέκκας, Αντώνης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Ζαμπέτας, Σπύρος Πολυκανδριώτης, Λέλα Παπαδοπούλου, Μανώλης Πάπος, Μανώλης Δημητριανάκης, Χρήστος Κωνσταντίνου, Θύμιος Στουραΐτης, Χρήστος Κωνσταντίνου, Αντώνης Αινίτης, Νικόλας Σύρος, Μάριος Κώστογλου, Μάριος Παπαδέας, Γιάννης Παπαβασιλείου “Βλάχος” κ.α. καθώς και με τους καραγκιοζοπαίχτες Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλο, Κώστα Μακρή, Άθω Δανέλη, Τάσο Γεωργίου αλλά και τον Ηλία Καρελλά σε παραστάσεις θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική.

Έχει στο ενεργητικό του έναν προσωπικό δίσκο με τον τίτλο “Ρομάντζα”, από την εταιρία “General” και “8η Νότα” τον Ιανουάριο του 2011, με ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, καθώς και τέσσερα άλμπουμ με την KOMPANÍA (“KOMPANÍA – Live!”,  “Round trip – Μετ’ επιστροφής”, “Κρίση – Crisis” και “Weast”) εκ των οποίων το πρώτο διακρίθηκε το Φεβρουάριο του 2013, στην πρώτη πεντάδα των Ευρωπαϊκών charts του World Music Charts Europe (www.wmce.de).

Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών όπως οι: Σωκράτης Μάλαμας, Κατερίνα Τσιρίδου, Νίκος Τατασόπουλος, Νίκος Πρωτόπαπας, Γιάννης Τσιαντής, Νίκος Γύρας, Δημήτρης Καρράς, Σταμάτης Πανταζόπουλος, Faela, Δημήτρης Μυστακίδης, Dominiq Dumos κ.α.

Αργύρης Νικολάου

Ο Αργύρης Νικολάου κατάγεται από την Πελοπόννησο και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Πρωτοέπαιξε κιθάρα στα πρώτα χρόνια του γυμνασίου, συνοδεύοντας  τον πατέρα του Θανάση, ερασιτέχνη μπουζουξή. Δούλεψε τα πρώτα του νυχτοκάματα στα 17 του στο Καφεδρόμειο,  παλιό ιστορικό  μαγαζί του Παγκρατίου όπου έπαιζε και τραγουδούσε  από Άσιμο και Βαμβακάρη μέχρι Πάνο Τζαβέλα και αντάρτικα. Παράλληλα με την κιθάρα, έπαιζε  ηλεκτρικό μπάσο σε μουσικές μπάντες στην Αθήνα και μετέπειτα στην Πάτρα που κατέβηκε για σπουδές. Στην Πάτρα  η ενασχόληση του με την μουσική γίνεται επαγγελματική παίζοντας κιθάρα  σε ρεμπετάδικα αλλά και λαούτο σε πανηγύρια. Τέλη του ’07 επιστρέφει στην Αθήνα και έκτοτε εργάζεται ακατάπαυστα έως και σήμερα σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας, με πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ παράλληλα συνθέτει πολιτικά στρατευμένα τραγούδια.

Δημήτρης Κρανίδας

Ο Δημήτρης Κρανίδας, τραγουδιστής, μπουζουξής και ουτίστας με πολύχρονη παρουσία στους σημαντικότερους μουσικούς χώρους της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και συναυλίες στο εξωτερικό. Έχει διδάξει στη Λαϊκή Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Αριστείδη Μόσχου.

Επίσης με πολύ σημαντικές συνεργασίες (Σοφία Κολλητήρη, Τασία Βέρρα, Θόδωρος Πολυκανδριώτης, Κούλης Σκαρπέλης, Δημήτρης Ευσταθίου, Μπάμπης Γκολές, Αγάθωνας, Μπάμπης Τσέρτος, Γιώργος Ξηντάρης κ.α.).