Βασίλης Παπακώστας: “…ερευνητής της ανθρώπινης ψυχής, θαυμαστής της ευαισθησίας της και οπαδός της προσφοράς του ανθρώπου προς το κοινωνικό σύνολο”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Επαγγελματικά άρχισα να γράφω όταν έγινα δικηγόρος σε ηλικία τριάντα δύο ετών. Αυτοβιογραφικά άρχισα να γράφω μετά την απόλυσή μου από το στρατό σε ηλικία 23 ετών. Συνέχισα μετά αραιά όταν ήμουνα φοιτητής στη Νομική και έγραψα πάρα πολλά κείμενα και ποιήματα όταν έζησα στο εξωτερικό, γιατί εκεί είχα πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο. Τότε έγραφα χωρίς να σχεδιάζω να δημοσιεύσω τίποτε από όλα αυτά. Λογοτεχνικά ξεκίνησα να γράφω το 2014 σε ηλικία 68 ετών.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα;

Δεν θα έλεγα ότι με εκφράζει μόνο μια λέξη. Από μια πρόχειρη θεώρηση που μπορώ να κάνω, νομίζω ότι με εκφράζει:

Η επικοινωνία με τους ανθρώπους. Η επιθυμία να μεταδώσουμε τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από τη ζωή.

Η περιγραφή της ζωής που ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι.

Η αναφορά και η αξιολόγηση των ιδανικών, στα οποία πιστέψαμε και πιστεύουμε ακόμη.

Η προσπάθεια που κάναμε στη ζωή. Οι επιτυχίες μας.

Τα διδάγματα που αποκομίσαμε από τις αποτυχίες μας.

Η εκτίμηση των ανθρώπων που τυχόν κερδίσαμε.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή;

Έμπνευση είναι η νοητική σύλληψη για το καθετί σημαντικό και η επιθυμία να το αποτυπώσεις στο χαρτί, για να μη χαθεί στο χρόνο με τη συνεχή αλλαγή των αξιών. Συνεπώς πάντοτε υπάρχει έμπνευση πριν από τη συγγραφή. Όμως τη νιώθουν όσοι δεν γράφουν απλώς για να γράφουν, αλλά γράφουν για να πουν κάτι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Ερευνητή της ανθρώπινης ψυχής, θαυμαστή της ευαισθησίας της και οπαδό της προσφοράς του ανθρώπου προς το κοινωνικό σύνολο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος και τις δέκα χιλιάδες τουλάχιστον σελίδες των αποφάσεων που εξέδωσα, αισθάνομαι ότι δεν άφησα ένα έργο που να ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους. Γιαυτό σήμερα στα 73 μου χρόνια το μόνο που εύχομαι είναι να έχω υγεία για να μπορέσω να αφήσω κάποιο ικανοποιητικό σε έκταση και αξία λογοτεχνικό έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο μονίμως καθυστερώ λόγω ποικίλων ενασχολήσεών μου με διάφορες καλλιτεχνικές, οικογενειακές και λοιπές υποχρεώσεις.

Βιογραφικό.

Ο Βασίλης Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και τελείωσε νυκτερινό Οικονομικό Γυμνάσιο-Λύκειο εργαζόμενος την ημέρα ως υποδηματοποιός. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. το 1972 και εργάστηκε ως υπάλληλος της Τράπεζας Πίστεως και κατόπιν της Ολυμπιακής Αεροπορίας το 1973.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και άσκησε τη δικηγορία έως το 1983, οπότε, κατόπιν εξετάσεων, διορίστηκε ως Ειρηνοδίκης.

Υπήρξε υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων αγοριών. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια απασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και τη στιχουργία.

Έχει γράψει στίχους για περισσότερα από εξήντα τραγούδια, μερικά από τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκους στη δεκαετία του 1970. Είναι επίτιμο μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) και διευθυντής των μουσικών συνόλων τους, με τα οποία από το 2006 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος εθελοντικά σε δεκάδες μουσικές – ποιητικές εκδηλώσεις. Είναι Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Μουσικής Λόγου και Τέχνης «ΛΙΝΟΣ». Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. και Έφορος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (Κ.Ε.Λ.Δ.).

Τα τελευταία χρόνια μελοποίησε εβδομήντα περίπου ποιήματα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο YOU TUBE, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε αυτά κάθε ενδιαφερόμενος.

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ» η ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ (Συνείδησης – Αυτογνωσίας – Ελπίδας)», το 2015 από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ (Αγάπης – Ομορφιάς – Προσπάθειας). Ο πρώτος τόμος του βιογραφικού μυθιστορήματός του με τον τίτλο «Αναζητώντας φως» κυκλοφόρησε σε πρώτη αυτοέκδοση το 2016. Στη δεύτερη έκδοσή του το 2018, με επιμέλεια του εκδοτικού οίκου «Ανάτυπο» περιλαμβάνονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE έξι τραγούδια σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και εκτέλεση του Βασίλη Παπακώστα. Ο δεύτερος τόμος του βιογραφικού αυτού μυθιστορήματός του με τον τίτλο: «Αναζητώντας φως» Β’ Τόμος και τον υπότιτλο: «Από την Ευτέρπη μέχρι τη Θέμιδα» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019 από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE και έξι τραγούδια σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και εκτέλεση του Βασίλη Παπακώστα..