Βαγγέλης Ιωσηφίδης: Ως συγγραφέα μ’ εκφράζει η λέξη “φαντασία”

“Σκοπός μου είναι να εκδώσω μια σειρά βιβλίων φαντασίας, την οποία δουλεύω εδώ και αρκετά χρόνια”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Απ’ όσο θυμάμαι, από μικρός είχα την επιθυμία, λόγω της τόσης τριβής με τα βιβλία. Η πρώτη μου απόπειρα έγινε στα δεκαοκτώ μου, όταν ήμουν φοιτητής. Ξεκίνησα μ’ ένα γουέστερν μυθιστόρημα, το οποίο έχω αφήσει ανολοκλήρωτο. Από τότε ασχολήθηκα με την ποίηση, τη συγγραφή διηγημάτων και μυθιστορημάτων.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η λέξη φαντασία. Η αλήθεια είναι πως δεν προσπαθώ να αποτυπώσω την πραγματικότητα. Στα έργα μου συχνότατα υπάρχει το φανταστικό στοιχείο, η υπέρβαση ή έστω μια άλλη οπτική της πραγματικότητας. Μέσω αυτών των στοιχείων συνήθως περνάω και τα μηνύματα που επιθυμώ.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Η έμπνευση είναι απαραίτητη για τη συγγραφή. Ειδάλλως, τα κείμενα θα ήταν στεγνά, σαν να έβγαιναν από γραμμή παραγωγής. Για να μπορέσω να αποδώσω πρέπει να είμαι στην κατάλληλη διάθεση και απερίσπαστος από εξωτερικούς παράγοντες. Έχω αποδεχτεί φυσικά πως η έμπνευση δεν μπορεί να έρχεται σε καθημερινή βάση, οπότε τις μέρες που δε μου βγαίνει, δε γράφω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ενθουσιώδη. Για κάθε έργο μου που ολοκληρώνω, υπάρχουν άλλα δέκα που μένουν μισά, ανολοκλήρωτα ή σκόρπιες ιδέες χωρίς συνοχή. Ο επαγγελματισμός πολλές φορές χρειάζεται να χαλιναγωγεί αυτό το χαρακτηριστικό μου, ώστε να μπορώ να εργάζομαι με πρόγραμμα και να μην παρασύρομαι από τον ενθουσιασμό μου για το γράψιμο και τη συνεχή συσσώρευση ιδεών.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκοπός μου είναι να εκδώσω μια σειρά βιβλίων φαντασίας, την οποία δουλεύω εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν με το καλό εκδοθεί κι αγαπηθεί απ’ τον κόσμο, θεωρώ πως θα έχει κλείσει ένας κύκλος για μένα και θα κάνω έναν απολογισμό όλου αυτού του διαστήματος που ασχολούμαι με τη συγγραφή.

Βαγγέλης Ιωσηφίδης: “Δηλώνω ανήσυχο πνεύμα. Γράφω, διαβάζω, παρατηρώ, ξαναγράφω, παίρνω ιδέες, έμπνευση και πάλι απ’ την αρχή. Δε θέλω πολλά: μυστήριο, ατμόσφαιρα και μια καλή ιδέα. Φιλόλογος, σκακιστής και μπριτζέρ, είμαι ο τύπος του ύψους και του βάθους.
Τον ελεύθερο χρόνο μου τον αξιοποιώ με το να ονειρεύομαι πράγματα που δε θα κάνω ποτέ. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια, τα πραγματικά αλλά και τα πνευματικά, και ιδιαιτέρως όσα εκτυλίσσονται στον ύπνο μου.
Έχω εκδώσει ήδη δύο βιβλία με τις εκδόσεις Ελκυστής, «Φιλήμων, ο ερευνητής του μεταφυσικού» και «7 Καταραμένες Ιστορίες». Βέβαια δε σκοπεύω να σταματήσω σύντομα το σπορ, οπότε αυτή είναι μάλλον μόνο η αρχή”