Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Όλοι θυμόμαστε τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία.. Η «Ιωάννα του μετρό» του Σέρβου θεατρικού συγγραφέα Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς, περιγράφει την μοίρα των προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβία και στο πρόσωπο της σκιαγραφείται η μοίρα όλων των προσφύγων που έφυγαν από τον πόλεμο και έφτασαν στην Αθήνα, καθώς και την ανθρώπινη τραγωδία , την εκμηδένιση των αξιών και την καταστροφή της ιστορίας στην πατρίδα τους.

Αυτό το θεατρικό έργο αγγίζει μία κορυφαία πρόκληση των καιρών και ένα παγκόσμιο φαινόμενο της μετακίνησης προσφύγων και σίγουρα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση αριθμών, αλλά μία κρίση αλληλεγγύης. Πόλεμος, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπανάπτυξη και φυσικές καταστροφές οδηγούν περισσότερους από εξήντα εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.
Οι πρόσφυγες ξεριζώνονται και βρίσκονται σε ευάλωτη θέση , δεν βασίζονται στην προστασία της χώρας. Οι κυβερνήσεις εγγυώνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους πολίτες τους, για τους πρόσφυγες όμως αυτό το δίκτυ ασφαλείας εξαφανίζεται.
Το θεατρικό έργο η «Ιωάννα του μετρό» παίζεται για πρώτη φορά διεθνώς καθώς ο συγγραφέας Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα για πρώτη φορά. Το έργο είναι βαθιά αντιπολεμικό και αντιεξουσιαστικό και μας οδηγεί στις σκοτεινές διαδρομές της ανθρώπινης μοίρας, στα τραγικά αδιέξοδα, ενώ παράλληλα μας προσφέρει ένα ζωντανό ανθρωπιστικό μήνυμα.
Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου δεν είναι τυχαία. Θέλουμε σε καλλιτεχνικό επίπεδο να προσεγγίσουμε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, γιατί θέλουμε να εκφράσουμε την έμπρακτη αντίσταση μας, ενάντια στο ρατσισμό, τη βία και την κοινωνική κακοποίηση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, εκφράζει με τον τρόπο της πολλά από τα οποία θα θέλαμε να κατακτήσουμε ως πολίτες, ως άνθρωποι.
Ο Dusan SPASOJEVIC, o Σέρβος πρέσβης στην Ελλάδα, έθεσε υπό την αιγίδα της Σερβικής Πρεσβείας το θεατρικό αυτό έργο.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς γεννήθηκε το 1942 στο Τσβετόγιεβατς της Σερβίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Εργάσθηκε ως διευθυντής του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου της Γιουγκοσλαβίας ( Prosveta ) από το 1970 ως το 1991. Από το 1991 ως το 1993 έζησε αυτοεξόριστος στην Αθήνα και , εν συνεχεία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει εκδώσει εφτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, τρία θεατρικά έργα και μία βιογραφία του Μιλόσεβιτς. Το μυθιστόρημα «Διαθήκη» (1986) έκανε μέσα σε οκτώ μήνες δέκα διαδοχικές ανατυπώσεις (60.000 αντίτυπα), η επιτυχία όμως αυτή ενόχλησε τη λογοκρισία, η οποία απαγόρευσε την κυκλοφορία του, με το σκεπτικό ότι ο συγγραφέας παρουσίαζε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην χώρα του. Η «Διαθήκη» βραβεύτηκε ως βιβλίο της χρονιάς και αργότερα ως της δεκαετίας στη Γιουγκοσλαβία. Τα μυθιστορήματα «Χιόνι στην Αθήνα», «Η νήσος των Βαλκανίων» και «Ο Χρήστος και τα σκυλιά» γράφτηκαν στην Αθήνα. Ο Στεβάνοβιτς έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας του και τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Στον ρόλο της Ιωάννας : Τζένη Παντελή
Παίζουν μέσω βίντεο :
Γιάννης Δεγαίτης
Καίτη Ιμπροχώρη
Χάρης Μαυρουδής
Μιχάλης Νίκανδρος
Παίζει ζωντανά ακορντεόν ο Βασίλης Μαντουδής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Σκηνοθεσία : Περικλής Καρακωνσταντόγλου
Μετάφραση : Έρση Βασιλικιώτη
Φωτογράφιση αφίσας : Γιάννης Παυλίδης
Φωτογράφιση παράστασης : Βαγγέλης Μητρούσης
Video clip – Μοντάζ: Θανάσης Κεφαλάς
Εκτέλεση ήχου : Γιάννος Ηλιάδης
Εκτέλεση φωτισμού : Αρχοντία Ζόργιου
Σκηνικά – Κοστούμια : Περικλής Καρακωνσταντόγλου

Για έξι μόνο παραστάσεις ( 8/9 – 15/16 – 22/23 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00 ) στον Πολυχώρο «Πολιτιστικές Απόπειρες», Λεωφόρο Μαραθώνος 26Α, Νέα Μάκρη, τηλέφωνο 22940 98500.
Τιμή εισιτηρίου : 6 ευρώ