Βάνα Κουτσού: «Το παιχνίδι της Χάνα»

Η συγγραφέας Βάνα Κουτσού έδωσε συνέντευξη στο polismagazino.gr και στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Τζιάκα για το νέο της αστυνομικό βιβλίο μυστηρίου “Το παιχνίδι της Χάνα” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νέα Διάσταση

Μία κούκλα, δύο δημοσιογράφοι, ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ένα πτώμα, και μια κρυμμένη αλήθεια. Όλα μαζί δημιουργούν την τέλεια συνταγή ενός καταιγιστικού αστυνομικού θρίλερ γεμάτο μυστήριο και αγωνία που ξεπροβάλει μέσα από τις σελίδες ενός συγκλονιστικού μυθιστορήματος που σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή.
«Το παιχνίδι της Χάνα» (Εκδόσεις Νέα Διάσταση) βγαλμένο από τις πιο μύχιες και σκοτεινές σκέψεις της συγγραφέως του, Βάνα Κουτσού, ανατρέπει ισορροπίες, δεδομένα και καταστάσεις μετατρέποντας τον αναγνώστη από απλό παρατηρητή, σε κυνηγό της αλήθειας με άγνωστη κατάληξη.

Βάνα, πρόσφατα έγραψες το πρώτο σου αστυνομικό μυθιστόρημα, «Το παιχνίδι της Χάνα», το οποίο έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές και παρομοιάζεται με άλλα αντίστοιχα του εξωτερικού. Είναι πραγματικά δύσκολο να τολμήσεις να γράψεις μυθιστόρημα και δη μυστηρίου. Ποιες είναι οι επιρροές σου; Σίγoυρα είμαι επηρεασμένη από βιβλία, κυρίως του εξωτερικού, με παρόμοια θεματολογία. Σαν αναγνώστης, το θρίλερ, το μυστήριο αλλά και το το αστυνομικό μυθιστόρημα με τραβούσαν ανέκαθεν. Ο Steven King, Dan Brown, M.J. Arlidge, Rosamund Lupton, Agatha Christie καθώς και πολλοί άλλοι, είναι συγγραφείς που τους διαβάζω μανιωδώς και με καθηλώνουν σε κάθε σελίδα! Και δεν είναι μόνο τα βιβλίο. Είμαι επηρεασμένη από σειρές και ταινίες με αντίστοιχο σενάριο. Πολύ κλασικές ταινίες του είδους, όπως η «Σιωπή των Αμνών» & «Η Λάμψη» αποτέλεσαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου να γίνω συγγραφέας και να πλάσω τον δικό μου μυστικό και μυστηριακό κόσμο, αφού πλέον ήταν σαφές ότι όλα αυτά άφησαν το στίγμα τους στη ψυχή μου και στο μυαλό μου. Μία καλογραμμένη ιστορία πάντα σε μαγνητίζει.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία της πλοκής που το κάνουν να ξεχωρίζει έναντι άλλων βιβλίων μυστηρίου που κυκλοφορούν; Οι αναγνώστες είναι οι μόνοι που ξέρουν γιατί ξεχωρίζει γιατί αυτοί είναι και οι τελικοί κριτές! Προσωπικά, πιστεύω πως τρία πολύ σημαντικά πράγματα κάνουν ένα βιβλίο επιτυχημένο: η σημασία στην λεπτομέρεια, η πρωτότυπη πλοκή και οι αναπάντεχες ανατροπές. Η συγγραφική μου πένα, λοιπόν, κινήθηκε με γνώμονα αυτά τα τρία. Η ίδια η ιστορία το επιβεβαιώνει, άλλωστε.

Το κεντρικό θέμα του εξωφύλλου σου είναι μια κούκλα. Μία κρεμασμένη κούκλα. Πώς συνδέεται αυτή με την ιστορία; Όταν σχεδιάζαμε το εξώφυλλο με τον εκδότη μου, τον Δημήτρη Ζώτο, θέλαμε κάτι που να τραβάει από την πρώτη μάτια και θέλαμε να τα έχει όλα! Να σχετίζεται άμεσα με την ιστορία, να είναι ξεχωριστό και να μεταφέρει ένα μήνυμα που θα προκαλέσει ρίγη. Παράλληλα να είναι κάτι χαρακτηριστικό της πλοκής, να υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης και ταυτόχρονα, να παραπέμπει σε κάτι απόκοσμο. Να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και με το είδος του βιβλίου, το οποίο είναι αστυνομικό, θρίλερ μυστηρίου. Άλλωστε η κούκλα έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία για την ηρωίδα μου, επομένως δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το κεντρικό θέμα του εξωφύλλου. Αν και υπήρξε το κοινό της παιχνίδι με την καλύτερη της φίλης και της προκαλεί νοσταλγία, πλέον καταλήγει να είναι ο χειρότερός της εφιάλτης αφού εμπλέκεται ενεργά στις δοκιμασίες που περνάει η ηρωίδα. Την καταδιώκει, ψυχολογικά και κυριολεκτικά.

Κεντρικές ηρωίδες σου είναι δύο γυναίκες. Δύο δημοσιογράφοι. Γιατί τις βάζεις να ασκούν αυτό το επάγγελμα; Σχετίζεται κάπως με την ιστορία αυτή τους η ιδιότητα; Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι λειτούργημα και, δυστυχώς, αρκετά παρεξηγημένο στην σημερινή εποχή. Οι δημοσιογράφοι είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη, να μεταφέρουν αληθείς και εξακριβωμένες πληροφορίες στο ευρύ κοινό. Το έργο τους έχει και μία ηθική βαρύτητα, πέρα από την απλή αναμετάδοση των γεγονότων, αφού μπορούν να σχηματίσουν και να κατευθύνουν γνώμες. Αυτή η ηθική επιφόρτιση καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του βιβλίου και κατευθύνει την πλοκή. Πολλά από τα κίνητρα και των δύο ηρωίδων προέρχονται από την ανάγκη για αποκάλυψη της αλήθειας, μέσα από το επάγγελμά τους. Παλεύουν να φέρουν στο φως αδικίες και βρώμικα παιχνίδια, η κάθε μία με το δικό της τρόπο.

Μία από τις ηρωίδες (η Χάνα) πεθαίνει κυνηγώντας την αλήθεια. Θεωρείς ότι αξίζει να ριψοκινδυνέψει κανείς σε σημείο να χάσει την ζωή του για αυτήν; Θεωρείς ότι η αλήθεια είναι μία και καθολική ή σχετική; Και στις δύο ερωτήσεις, η απάντηση είναι μία: Εξαρτάται. Αντιμετωπίζω την αλήθεια ως μια ζώνη με τρεις περιοχές. Δεν υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο, αλλά και το γκρι. Μπορείς να βαδίζεις και να σταθείς και στις 3 περιοχές της ζώνης ανάλογα με την επιλογή σου. Βέβαια εξαρτάται από τον άνθρωπο και από τις περιστάσεις. Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την αντίληψη. Η Χάνα ήταν ιδεαλίστρια. Ήταν ένας άνθρωπος με ιδανικά. Είχε πάθος με τα ιδανικά της, σε τέτοιο σημείο ώστε να ρισκάρει τη ζωή της για αυτά. Ήξερε τι έκανε και τι την περίμενε. Είχε επίγνωση του κινδύνου στον οποίο έβαζε τον εαυτό της. Όμως γι’ αυτήν, ήταν αναγκαίο να συνεχίζει να παλεύει για τα πιστεύω της. Οπότε είναι στον άνθρωπο.

Υπάρχουν δικά σου χαρακτηριστικά που απαντώνται στις ηρωίδες σου; Ποια είναι αυτά; Με ποια από τις δύο συμπάσχεις περισσότερο; Και οι δύο πρωταγωνίστριές μου είναι έντονα ηθικές αλλά και ανασφαλείς, στοιχεία με τα οποία ταυτίζομαι και εγώ. Όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, η Τζορτζιάνα γίνεται μαχήτρια, αρπάζει με πείσμα την ζωή από τα μαλλιά και κατευθύνει η ίδια την μοίρα της, όπως κάνω και εγώ. Έχει πείσμα, είναι πιστή σε αυτούς που αγαπάει και οπλίζεται με θάρρος. Είναι δοτική, δεν τσιγκουνεύεται τα συναισθήματα της. Μέσα στην ιστορία, την παρακολουθούμε να καλλιεργεί όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα της που τα κουβαλούσε πάντα μέσα της, αλλά ποτέ δεν έμπαινε στον κόπο να τα δουλέψει. Σίγουρα συμπάσχω μαζί της, γιατί η αλήθεια είναι πως την ταλαιπωρώ σε μεγάλο βαθμό!

Κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας σου αποτελεί το online gaming, ένα είδος ψυχαγωγίας το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για όλους μας και ειδικά για τους νέους. Γιατί αποφάσισες να το εντάξεις; Το online gaming είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των γονέων στη σημερινή εποχή. Από συζητήσεις που κάνω με ανθρώπους του περιβάλλοντός μου αλλά και από αυτά που βλέπω στα ΜΜΕ, υπάρχει όχι μόνο ο κίνδυνος του εθισμού αλλά και κάτι περισσότερο από αυτό. Κάποιοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά και έφηβοι, είναι διατεθειμένοι να κάνουν πράγματα επικίνδυνα, μόνο και μόνο επειδή τους το υποδεικνύει ένα παιχνίδι. Είτε να βλάψουν τον εαυτό τους, είτε να βλάψουν τους οικείους τους. Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό. Είναι μία από τις μάστιγες της εποχής που με προβλημάτισε πολύ και ακόμη με προβληματίζει. Και μέσα από αυτόν τον προβληματισμό, γεννήθηκε η ιστορία μου.

Ποια είναι τα μηνύματα που θες να περάσεις μέσα από αυτό το βιβλίο; Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να γνωρίσεις πραγματικά τον εαυτό σου, να παλέψεις γι’ αυτόν και τον αγαπήσεις. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά και δεν θα επηρεάζεσαι εύκολα από κακόβουλες ενέργειες και αρνητική χειραγώγηση. Αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου και στους ανθρώπους που πραγματικά είναι δίπλα σου και θέλουν το καλό σου.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα πάντα στο πέρασμα της και φυσικά αλλάζει και τον χώρο του βιβλίου. Οι παρουσιάσεις βιβλίων δεν θα μπορούν να γίνονται όπως παλιά ενώ βλέπουμε μεγάλη μερίδα των συγγραφέων να προσανατολίζεται στην ψηφιοποίηση των έργων τους. Ποια είναι η γνώμη σου; Πώς πιστεύεις ότι μπορεί ένας συγγραφέας να συνεχίσει να υπάρχει και να διακινεί το βιβλίο του στην μετα-Covid εποχή; Αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι πραγματικά πρωτόγνωρο και έχει επηρεάσει και αλλάξει κάθε πτυχή της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας. Θεωρώ πως οι πωλήσεις των βιβλίων ανέβηκαν μέσα στην καραντίνα. Ο κόσμος στράφηκε στο διάβασμα γιατί είχε πλέον χρόνο για να διαθέσει. Παράλληλα, οι συγγραφείς αναγκάζονται να στραφούν σε διαφορετικούς από τους συνηθισμένους τρόπους για να προωθήσουν τα έργα τους. Η τεχνολογία προχωράει και είναι με το μέρος μας. E-books, Audio Books και Social Media, είναι σύμμαχοι των βιβλίων και προσφέρουν επιλογές και εμπειρίες στους αναγνώστες, που παλιότερα δεν θα μπορούσαν να τις αποκτήσουν.

Πες μας λίγα λόγια για τους συντελεστές του βιβλίου σου; Η δουλειά που έγινε πάνω στο βιβλίο ήταν ομαδική και είμαι πολύ τυχερή που έχω τόσο πολύτιμους συνεργάτες. Ο Κωνσταντίνος Μπατσιόλας ήταν υπεύθυνος για την φιλολογική επιμέλεια και την επιμέλεια περιεχομένου. Με τις συμβουλές του πραγματικά έδωσε άλλη πνοή στην ιστορία. Φυσικά, ο εκδότης μου Δημήτρης Ζώτος και οι εκδόσεις Νέα Διάσταση, που πίστεψαν στο βιβλίο από την αρχή και στάθηκαν δίπλα μου, σε ό,τι κι αν χρειάστηκα, με αποτέλεσμα να γίνει καταπληκτική δουλειά στο στήσιμο του βιβλίου. Δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τον Λάζαρο Γκέτσιο, με τον οποίο συνεργάστηκα για την επαγγελματική φωτογράφιση του βιβλίου και τη δημιουργία του τρέιλερ, που μέσα από την εξαιρετική δουλειά του δίνει άλλη πνοή στο δημιούργημά μου.

Τι άλλο ετοιμάζεις αυτό το διάστημα; Αυτό το διάστημα δουλεύω το προσχέδιο του επόμενου βιβλίου. Έχω σημειώσεις, ιδέες, σκέψεις. Δεν υπάρχει κάποιο κεφάλαιο έτοιμο αλλά η ιστορία είναι δομημένη σε μεγάλο βαθμό και σχεδόν έτοιμη να περάσει στο χαρτί. Περισσότερα δεν μπορώ να πω για την ώρα.

Πώς μπορούμε να το προμηθευτούμε; Το βιβλίο διανέμεται ήδη από το site των εκδόσεων Νέα Διάσταση καθώς και από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ που αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Παράλληλα αρκετά on-line βιβλιοπωλεία διανέμουν το βιβλίο ενώ μπορεί εύκολα κάποιος να το βρει και μέσα από την πλατφόρμα του skroutz.

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Πέλλα το 1990. Σπούδασε στη σχολή Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γενετική. Έλαβε μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό στίχου του ωδείου Φουντούλη στο Βόλο κατακτώντας τη δεύτερη και τρίτη θέση. Έχει εκδώσει συλλογή με τραγούδια και ποιήματα με τον τίτλο «Απίστευτα κι απέραντα». Το τραγούδι «Πίσω στη ζωή» έχει μελοποιηθεί από τον συνθέτη Νίκο Μανδαράκη. Συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία Music Factory Entertainment. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Σύλλογο Φίλων Βιβλίου νομού Πέλλας και αρθρογράφος στο online περιοδικό Ologramma.art. Επίσημη σελίδα στο Facebook: Vana Koutsou.