«Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται»

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες και τους μαθητές η έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη «Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται» στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα.

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες των Τρικάλων που αυτή την εποχή κατακλύζουν την πόλη, όσο και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί η έκθεση «Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται», που είναι αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη και φιλοξενείται στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα και διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων. Την έκθεση επισκέπτονται σε οργανωμένες επισκέψεις και πολλά σχολεία της περιοχής και οι μαθητές έρχονται έτσι σε επαφή με το έργο του σημαντικού καλλιτέχνη.  

Βλέπουν από κοντά τα 80 αντιπροσωπευτικά έργα, της πορείας του Μιχάλη Μακρουλάκη στη ζωγραφική, που παρουσιάζονται, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές περιόδους της διαδρομής του, από τη δεκαετία του ’60 ως σήμερα και δίνουν ένα πανόραμα της δημιουργίας του. Θαυμάζουν τις υπερεαλιστικές αποδόσεις του μοναδικού δημιουργού, τα υπέροχα τοπία του, τις θάλασσες με τα σμιλεμένα σώματα των λουόμενων, τις νεκρές φύσεις του, τις αιγαιοπελαγίτικες απόψεις, την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στα κατάλευκα εκκλησάκια του, τις χορευτικές κινήσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Λουίς Σουάρες και του Λιονέλ Μέσι, τα μπουκέτα του από λουλούδια, τους βράχους και τις αμμουδιές του που αγκαλιάζουν τις άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε έντονες θάλασσες του.

Παράλληλα οι μαθητές και οι επισκέπτες βλέπουν και το επιβλητικό Κουρσούμ Τζαμί, ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων, το οποίο είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων. Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται»,   καθώς ο Μιχάλης Μακρουλάκης θέλησε με αυτή τη φράση να δηλώσει το ανεκπλήρωτο της ζωγραφικής. Ο ζωγράφος καταθέτει έτσι μικρό φόρο τιμής στον πρώτο του δάσκαλο Γιάννη Τσαρούχη, που τον παρότρυνε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη ζωγραφική και ο οποίος δεν ήταν ποτέ απολύτως ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της ζωγραφικής του, όπως ο ίδιος δήλωνε.

Η έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη συνεχίζεται ως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00 -22:00 καθημερινά

Διεύθυνση: Οδός Καρδίτσας, Τρίκαλα, Τ.Κ. 42131, Τρίκαλα (Νομός Τρικάλων) Τηλέφωνο:24310-38890

Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Παιδικό/φοιτητικό: 3 ευρώ

Πρόσβαση στο Μνημείο: Με αυτοκίνητο, τρένο ή λεωφορείο και αστική συγκοινωνία, πεζή.