Απόλλων Κουσκουμβεκάκης: “Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα έπρεπε να επιτραπούν με όρους και προϋποθέσεις ανάλογους με αυτούς που ετέθησαν για τους ναούς και τους κινηματογράφους”

Ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης – συνθέτης, μαέστρος, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Ηθοποιός σημαίνει φως”, τραγούδησε ο Δημήτρης Χόρν. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Η κανονικότητα για τους καλλιτέχνες θα αργήσει, φοβάμαι ότι χάθηκε μια χρονιά. Παραστάσεις, με τη μορφή που τις ξέραμε, θα ξαναγίνουν το 2021. Αισθάνομαι φυσικά θλίψη για το χαμένο χρόνο.

Ως καλλιτέχνης, άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την εύρυθμη αλλά και κοινωνικά ασφαλή διεξαγωγή των προσεχών συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων; Πιστεύω ότι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα έπρεπε να επιτραπούν με όρους και προϋποθέσεις ανάλογους με αυτούς που ετέθησαν για τους ναούς και τους κινηματογράφους.

Ο καλλιτέχνης επιβραβεύεται με το χειροκρότημα και το εύγε. Ανησυχείτε για ενδεχόμενο οικονομικό αδιέξοδο; Ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να επιβραβεύεται μόνο με το χειροκρότημα, αλλά και με αμοιβή ανάλογη με την ποιότητα, την ποσότητα και την αποδοχή της δουλειάς του. Όσοι ζουν μόνο από τις παραστάσεις θα έχουν, δυστυχώς, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, οι gallery και οι πολιτιστικοί χώροι πιστεύετε θα επαναλειτουργήσουν την επόμενη ημέρα; Πιστεύω ότι θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο με προϋποθέσεις τόσο αυστηρές ώστε σε πολλές περιπτώσεις να είναι ασύμφορη η λειτουργία τους.