Αντώνης Αντζουλίδης: “Θεωρώ ότι ένα έργο τέχνης πεθαίνει όταν μείνει για πολύ καιρό στο εργαστήρι ενός εικαστικού”

“Η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα είναι θεωρώ στα χειρότερά της. Δεν γίνονται εκθέσεις, παρουσιάσεις τίποτα λόγω covid… Πιστεύω ότι σε περιόδους κρίσης δημιουργούνται σημαντικά έργα. Μας το έχει δείξει και η ιστορία άλλωστε”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Άρχισα να ζωγραφίζω από 3 χρόνων. Πρώτα στα ρούχα μου στα έπιπλα και στους τοίχους. Ευτυχώς οι δικοί μου αγαπούσαν πολύ τη ζωγραφική και μου αγόρασαν ακουαρέλες και χαρτόνια. Ήταν φίλοι με τον εικαστικό Αναστάσιο Χρηστάκη ο οποίος μου έκανε μάθημα ζωγραφικής από τα 13 μου Μετά ήρθαν τα χρόνια στο ΑΠΘ στο εικαστικό τμήμα που πέρασα 9ος και μετά η ανώτατη καλών τεχνών της Αθήνας που περασα 5ος.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Μου αρέσει πολύ ο γερμανικός εξπρεσιονισμός και ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός που μελέτησα πολύ στη θεσσαλονικη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το έργο μου έγινε πιο εννοιολογικό.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευσή μου είναι η καθημερινότητά μου, οι φίλοι μου, οι γείτονές μου, τα σκυλιά μου, οι βόλτες στην Αθήνα στο Θησείο τα Πετράλωνα. Στην Ακρόπολη στη Φωκίωνος. Μία καθημερινότητα που αγαπάω. Η Αθήνα είναι σαν μια ώριμη γυναίκα όμορφη που πέρασε ο χρόνος αλλά κρατάει τη γοητεία της. Ζωγραφίζω κάθε μέρα και κρατάω κάτι σαν εικαστικό ημερολόγιο.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Το έργο μου το έχουν επηρεάσει πολλοί καλλιτέχνες από όλη την ιστορία της τέχνης. Ο Sezan. O Willem de Kooning. O Soulaze. O Keefer. O Μπαικας ο Gasper Jones o David Hokney. Μικρός λάτρευα τον Τέτση.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Κάτι που θεωρώ ως πρόκληση θα ήθελα έργα μου να πάνε σε απομακρισμενα χωριά και μικρές κοινωνίες και να συνομιλήσουν με καθημερινούς ανθρώπους. Θεωρώ ότι ένα έργο τέχνης πεθαίνει όταν μείνει για πολύ καιρό στο εργαστήρι ενός εικαστικού. Είμαι ανοιχτός σε συλλόγους από ακριτικά νησιά να δωρήσω κάποια έργα μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα είναι θεωρώ στα χειρότερά της. Δεν γίνονται εκθέσεις, παρουσιάσεις τίποτα λόγω covid. Tην πεθαίνουν λίγο λίγο. Βεβαια πιστεύω ότι σε περιόδους κρίσης δημιουργούνται σημαντικά έργα. Μας το έχει δείξει και η ιστορία άλλωστε. Απο την άλλη και οι καλλιτέχνες πρέπει να δημιουργούν έργα που να συνομιλούν με τον κοσμο και όχι μόνο αυτό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Επόμενό μου σχέδιο είναι μια νέα μου έκθεση τον Σεπτέμβρη που θα έρθει στην Αθήνα άμα έχουμε τελειώσει με τον Covid. Φυσικά θεωρώ μια έκθεση με 9 ανθρώπους είναι σαν να μην έγινε ποτέ.