Ανδρέας Ζαπουνίδης: «Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα που έρχονται από την ανατολή»

Την Τρίτη 31 Μαϊου 2022 η ΑΗΕΡΑ Καλαμαριάς HJ41 «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», η Association of the US ARMY στην Ελλάδα και η AMERICAN LEGION, τίμησαν την ημέρα μνήμης MEMORIAL DAY στα ιστορικά κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη στο κενοτάφιο πεσόντων Ελληνοαμερικανών στρατιωτών του 1ου και του 2ου Π.Π.

Παρόντες στο μνημόσυνο και τη σεμνή τελετή που ακολούθησε ήταν μεταξύ άλλων, η Πρόξενος των ΗΠ στη Θεσσαλονίκη Elizabeth Lee, ο Διοικητής της ΑΔΙΣΠΟ Υποπτέραρχος Ιωάννης Μπιρμπίλης, εκπρόσωποι του Νατοικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης, της Μεραρχίας Υποστηρίξεως, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης Δημ. Σύμβουλος κ. Γωγάκος, ο πρ. Περιφερειάρχης κ. Ψωμιάδης αλλά και εν ενεργεία στρατιωτικοί των ΗΠΑ που υπηρετούν στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος AUSA HELLENIC CHAPTER Tom Maquire συντόνισε την εκδήλωση και τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς και τη θυσία των στρατιωτών που πολέμησαν στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά της η Πρόξενος των ΗΠ κα. Elizabeth Lee αφού τίμησε με το λόγο της τη θυσία των Ελλήνων μεταναστών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τόνισε τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και με συγκίνηση αναφέρθηκε στους μετανάστες που προκαλεί ο πόλεμος, παιδί μεταναστών που προκάλεσε ο πόλεμος της Κορέας. Η κα. Lee κατέθεσε στεφάνι μαζί με τον πρόεδρο της AUSA.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Καλαμαριάς κ. Ζαπουνίδης Ανδρέας, μετά την κατάθεση στεφάνου τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και ΗΠΑ λέγοντας πως η θυσία των ΕλληνοΑμερικανών αδελφών μας δεν θα ξεχαστεί και πως ποτέ η φιλία των δύο λαών δεν ήταν ισχυρότερη.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας ενάντια σε απολυταρχικά καθεστώτα που έρχονται από την ανατολή και μας προκαλούν.

Δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον Αξιομακάριστο Στρατηγό Κόρκα, ήρωα του Ιερού Λόχου Βετεράνου του 2ου Π.Π. που έφυγε πριν δύο μέρες από τη ζωή.

Και στη φετινή Ημέρα Μνήμης των πεσόντων στρατιωτών συμμετείχε ο Σύλλογος Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων, με ειδικό όχημα του 2ου ΠΠ και ο συλλέκτης κ. Τσιώμος με αυθεντική στολή στρατιώτη του ίδιου πολέμου.