Αναστασία Νικολάου: “Σημαντικό γεγονός που χαρακτηρίζει τον κάθε ψηφιδογράφο είναι η Ταυτότητα της Γραφής του, δηλαδή ο γραφικός χαρακτήρας της κοπής ψηφίδας”

“Η επιρροή των εμπνεύσεων των έργων μου, είναι εικονοποιήσεις από τη χώρα μας κι έχουν Όψεις και Χρώματα Ελλάδας!”

Τι είναι το “Σύγχρονο ψηφιδωτό”; Το “Σύγχρονο ψηφιδωτό” είναι η τέχνη που βασίζεται στις αρχαίες και βυζαντινές τεχνικές, αλλά διαφοροποιείται ως προς την “Ελευθερία της έκφρασης” των δημιουργημάτων και είναι εμπνευσμένο από ερεθίσματα της Σύγχρονης εποχής του 21ου αιώνα. Υπάρχει εμπλουτισμός φυσικών και τεχνητών υλικών, σε ποικιλόμορφες αποχρώσεις. Ένα και μόνο υλικό, με τον διαφορετικό τρόπο σπασίματος της ψηφίδας σε μεγέθη και με διαφορετικές τεχνικές ψηφιδοτοποθέτησης, αποδίδει σύγχρονη σύνθεση έργου.

Σε κάποια έργα σας χρησιμοποιείτε “Sea glass”. Όλοι μας στις παραλίες, έχουμε συναντήσει “Γυάλινα βότσαλα”. Κομμάτια αιχμηρά και επικίνδυνα από σπασμένα μπουκάλια που για πάρα πολλά χρόνια κατέληγαν πεταμένα στη θάλασσα από ανθρώπινα χέρια. Το κύμα, το αλάτι, η άμμος και οι πέτρες χόρεψαν μαζί τους. Τα σμίλεψαν κάνοντάς τα λεία και τους χάρισαν φυσική αμμοβολή. “Οι πολύτιμοι λίθοι μου” είναι τα sea glasses. Τα Διαμάντια μου είναι τα λευκά και τα διάφανα, τα πράσινα είναι τα σμαράγδια μου και τα καφέ μελένια είναι το Τοπάζι. Έτσι παρομοιάζω το θησαυρό μου. Μετά την χρόνια περισυλλογή μου, κάποια στιγμή ήρθε η ώρα που θέλησα να τους δώσω ξανά ζωή. Λένε σαν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει. Με χαρωποιεί το γεγονός ότι τα sea glasses έγιναν αφορμή δημιουργίας, “Ανα-κύκλωσης” και ” “Ανα-γέννησης”, μεταδίδοντας μηνύματα φροντίδας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Με τι άλλα υλικά δουλεύετε;  Τα γήινα υλικά και τα φυσικά είναι κυρίως Μάρμαρα, πέτρες, βότσαλα, άμμος τούβλα, πλακάκια, σμάλτος, καθρέφτης, υαλόμαζα, χρυσό, κρύσταλλους, μέταλλα, ξύλο κ.α τεχνητά υλικά. Με μεικτές τεχνικές και ποικιλία χρωμάτων στην παλέτα μου. Στο “Σύγχρονο ψηφιδωτό” δεν έχεις όρια στα υλικά. Σημαντικό γεγονός που χαρακτηρίζει τον κάθε ψηφιδογράφο είναι η Ταυτότητα της Γραφής του, δηλαδή ο γραφικός χαρακτήρας της κοπής ψηφίδας. 

Τι θα προτείνατε σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την ψηφιδογραφία; Θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημα με το τι σημαίνει η υπογραφή των έργων μου. Αν & να. Πολύ νομίζουν ότι έχει σχέση με το ονοματεπώνυμο μου. Η ερμηνεία στο λογότυπο μου σημαίνει μια έκφραση. Αν ήθελα να…. (να αγαπήσω, να τρέξω, να δημιουργήσω κ.α). Όλα τα “Αν” τα μπορώ. Αρκεί να θέλω. Οπότε θα πρότεινα σε αυτούς που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την τέχνη της ψηφιδογραφίας “Να το τολμήσουν, γιατί μπορούν”.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Πρόκληση είναι οι άπειρες ώρες δημιουργίας, μα γίνονται στόχος κάθε φορά να καταρρίπτω το ρεκόρ στον χρόνο.
Πρόκληση είναι το μεγάλο κόστος των υλικών που είναι ανέφικτο και αρκετά δύσκολο να το ανταπεξέλθω.
Παρόλα αυτά προτίμησα να στερηθώ οτιδήποτε από το να μπορέσω να εκφραστώ.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη η στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Σήμερα, οι συνθήκες διαβίωσης και οι κοινωνικές συγκυρίες, όλο και περισσότερο αυξάνουν τις δυσκολίες για τους φιλότεχνους και νέους καλλιτέχνες. Με αποτέλεσμα, οι σύχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες να μην βρίσκουν το χώρο έκθεσής τους. Ετσι αν σκεφτούμε, πως ένα έργο σε κοινή θέα, δηλαδή σε ένα Δημόσιο χώρο, έχει τη δύναμη να γίνει μέσο επικοινωνίας πνεύματος, συνομιλίας και συλλογικότητας,  ακόμα και ”Πολιτιστικό Ιστορικό γεγονός”, καταλαβαινουμε, πως η έλλειψή του, δημιουργεί μεγάλο κενό πολιτιστικής σύμπνοιας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η επιρροή των εμπνεύσεων των έργων μου, είναι εικονοποιήσεις από τη χώρα μας κι έχουν Οψεις και Χρώματα Ελλάδας!

Αναστασία Νικολάου Εικαστικός Σύγχρονου Ψηφιδωτού              Ψηφιδογράφος- Εκπαιδευτικός

Anastasia Nicolaou Mosaic Artist-Professor       
email : [email protected]

site: https://anasnic.wixsite.com/anastasianicolaou

fb : http://ww.facebook.com/anastasia.nicolaou.96/