Αλεξάνδρα Δαμιράλη: “Αισθάνομαι την έμπνευση να κυκλοφορεί μέσα σε σκέψεις, συναισθήματα, αναζητήσεις…”

“Η λέξη που με εκφράζει ως καλλιτέχνη είναι η πίστη, γιατί με αυτή αποκτώ τη δύναμη που με ωθεί να προχωρήσω σε κάθε δημιουργικό ξεκίνημα, έχοντας εμπιστοσύνη στους πειραματισμούς μου…”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Θυμάμαι από πολύ νωρίς τον εαυτό μου να αφοσιώνεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση κάνοντας μουτζούρες και ανακατεύοντας χρώματα, στην ηλικία των 5 ετών ζωγράφιζα με λαδοπαστέλ στις πλάκες των πεζοδρομίων στο κέντρο της Αθήνας. Αργότερα στο δημοτικό έβρισκα χαρά στα μαθήματα ζωγραφικής όπου είχα τη τύχη να έχω δασκάλα την Έπη Πρωτονοταρίου, εικαστικό και ιδρύτρια της γκαλερί Δεσμός. Από πολύ μικρή ηλικία είχα αποφασίσει ότι θέλω να γίνω καλλιτέχνης.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω πως είναι τρόπος ζωής να είσαι καλλιτέχνης ως αποτέλεσμα μιας εξέλιξης μέσα από τη καλλιέργεια πολλών πραγμάτων, είναι κάτι που κτίζεται από μικρή ηλικία με το τρόπο που παρατηρεί κανείς και αντιλαμβάνεται συμβάντα και γεγονότα καθημερινής ζωής μέσα σε μια συνεχόμενη περιπλάνηση αναζήτησης.

Ποια λέξη σάς εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη που με εκφράζει ως καλλιτέχνη είναι η πίστη, γιατί με αυτή αποκτώ τη δύναμη που με ωθεί να προχωρήσω σε κάθε δημιουργικό ξεκίνημα, έχοντας εμπιστοσύνη στους πειραματισμούς μου, κατά τη διάρκεια της εξελικτικής πορείας μέσα στη  δημιουργική πράξη, με μια αυτοπεποίθηση που δε μου επιτρέπει αμφισβητήσεις ακόμα και στα τυχαία γεγονότα που προκύπτουν ως ατυχήματα κατά τη χρήση των υλικών. Είναι αυτό που με βοηθάει να συνεχίζω τη πορεία μου ως καλλιτέχνης, πιστεύοντας πάντα πως όλα θα με οδηγήσουν εν τέλι κάπου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Αισθάνομαι την έμπνευση να κυκλοφορεί μέσα σε σκέψεις, συναισθήματα, αναζητήσεις και μπορεί και να προηγείται της καλλιτεχνικής πράξης, είναι κάτι σαν αγωνία μαζί με επιθυμία για μια ανάγκη έκφρασης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστική καλλιτέχνη;

Χαρακτηριστικό της εικαστικής μου πρακτικής είναι ο συνεχόμενος πειραματισμός χωρίς περιορισμούς, με τη χρήση διαφορετικών μέσων κατά τη καλλιτεχνική πράξη, στην ανάγκη μιας ανάπτυξης άλλοτε με τη διάθεση μιας χειρωνακτικής πρακτικής ζωγραφίζοντας σε μεγάλες επιφάνειες με μικτή τεχνική (μελάνι, ακρυλικά χρώμα, γραφίτες, λαδοπαστελ, μαρκαδόρους, ακουαρέλες), είτε βγαίνοντας στο τρισδιάστατο χώρο με τη χρήση διαφορετικών υλικών που μπορεί να έχουν βρεθεί σε απορρίμματα, (μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα…) αλλά ταυτόχρονα και με τη χρήση τεχνολογικών μέσων όπως το video, την αναλογική φωτογραφία και τον πειραματικό ήχο, δημιουργώντας οπτικά και ηχητικά περιβάλλοντα, ερμηνεύοντας διαφορετικά, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Σύντομο βιογραφικό

Η Αλεξάνδρα Δαμιράλη γεννήθηκε στην Αθήνα σπούδασε στο εικαστικό τμήμα της ΑΣΚΤ Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας στο Δ’ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον Πάνο Χαραλάμπους και μετέβη στη Γαλλία με το πρόγραμμα Erasmus στο ΙSBA Institut Supérieure des Beaux-Arts de Besançon. Εφαρμοσμένες τέχνες επικοινωνίας στη σχολή Vacalo Art and Design College. Σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης Λ. Σταυράκου.

Παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και τεχνολογικό σχεδιασμό ήχου στο Gold Smith College και στο Morley College London UK στην Αγγλία. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Τσεχία και συνεργάζεται με τη γκαλερί Ace.type στο Βερολίνο. Εργάστηκε στην Αθήνα ως art director-graphic designer, σχεδιάστρια αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και ως σκηνογράφος σε σχεδιασμό κοστουμιών στο θέατρο και τον κινηματογράφο.