Αθηνά Μαλαπάνη “Σπάσε την πατριαρχία”

Λίγα λόγια για το πώς γράφτηκε αυτό το βιβλίο

Περίληψη οπισθόφυλλου: Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή μικρο-διηγημάτων. Οι ήρωές του και οι ηρωίδες του παρουσιάζονται στον αναγνώστη με τα ονόματά τους –αληθινά ή ψεύτικα;– και προβάλλουν τις δικές τους ιστορίες για τα σεξιστικά και φυλετικά στερεότυπα που παραβίασαν τα δικαιώματά τους. Ιστορίες που μπορεί να φανούν γνωστές, κοινότυπες, συνηθισμένες ή άγνωστες, πρωτόγνωρες, θλιβερές, ίσως και τρομακτικές…
Ωστόσο, μπορεί να βρείτε κι εσείς κάποια δικά σας κομμάτια μέσα σε αυτές, να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε, να αναθεωρήσετε…

Εύχομαι αυτή η ανάγνωση να σας οδηγήσει σε μια προσωπική, εσωτερική αναζήτηση…

Αυτό το συγγραφικό ταξίδι ξεκίνησε το 2019 με την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία είναι η πρώτη ιστορία του βιβλίου. Η δεύτερη είναι εμπνευσμένη από την ιστορία της Μυρτώς. 
Η αρχική ιδέα ήταν να γράψω ένα βιβλίο για τη γυναικεία κακοποίηση, μια ιδέα που φυσικά δεν έχει φύγει από το μυαλό μου και εύχομαι να υλοποιηθεί συγγραφικά κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο, με όλα όσα ξέσπασαν στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο αυτήν την περίοδο, με ενέπνευσαν να αναφερθώ γενικά στην πατριαρχία και τα έμφυλα στερεότυπα. 

Οι ήρωες αυτού του βιβλίου λοιπόν, είναι γυναίκες και άντρες, θύματα της πατριαρχίας, που έχουν υποστεί τη βία (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) εξαιτίας των έμφυλων στερεοτύπων, καθώς δεν υπακούν στα στερεότυπα που θέτει και επιβάλλει η κοινωνία για το πώς να συμπεριφέρονται, να σκέφτονται, να αντιδρούν και να ζουν τα δύο φύλα (αρσενικό και θηλυκό). 
Ωστόσο, κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε την ανάγκη του ανθρώπου για ελεύθερη έκφραση και ιδιωτικότητα; 

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από εδώ: https://www.ocelotos.gr/el/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%85-men-gr.html#!/%CE%A3%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1/p/368839003/category=1998870

Ξεφυλλίστε το εδώ: https://issuu.com/ocelotos/docs/patriarxia

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! – αυτοέκδοση).
Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικούς τόμους και στο περιοδικό Φιλολογική της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.


*Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν και το έργο της, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της, http://www.HYPERLINK http://www.acwa.info/ HYPERLINK http://www.acwa.info/”acwa HYPERLINK

http://www.acwa.info/”. HYPERLINK http://www.acwa.info/”info (Athena’s Creative Writing Academy) και στο Facebook, Αθηνά Μαλαπάνη – Φιλολογικά Μαθήματα.