Αθανασία Κιφοκέρη: Στο βιβλίο της ζωής συγγραφέας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας

Δώστε μας έναν ορισμό για την αυτογνωσία. Η αυτογνωσία έχει ένα ορισμό και πολλές έννοιες. Το γνώθι σ’ αυτόν του Σωκράτη είναι θα λέγαμε μια κυκλική ερμηνεία ενός ορισμού. Η αυτογνωσία είναι ο σκοπός και ταυτόχρονα η διαδικασία.

Μιλήστε μας για τη διαδικασία της αυτογνωσίας. Η διαδικασία της αυτογνωσίας είναι η αργή πρόοδος, που μαθαίνουμε να ακούμε τον εαυτό μας. Να αρχίζουμε να δεχόμαστε την επικοινωνία με ό,τι υπάρχει μέσα μας. Να δεχόμαστε και να συνειδητοποιούμε το θυμό μας και το φόβο μας, την οργή και την απέχθειά μας. Όταν μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας, τον αποδεχόμαστε, άσχετα εάν επιθυμούμε να τον αλλάξουμε. Η μεγαλύτερη αποδοχή του εαυτού οδηγεί σε λιγότερες άμυνες, πιο ειλικρινείς σχέσεις και μεγαλύτερη ελευθερία.

Μιλήστε μας για το καινούριο σας βιβλίο Αυτογνωσία ο δρόμος προς την επιτυχία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέφαλος. Η αυτογνωσία αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για τη ριζική αναμόρφωση του εαυτού μας και κατ’ επέκταση της ίδιας μας της ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξουμε κάτι, πρώτα είναι να το γνωρίσουμε. Ο άνθρωπος έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι κατέχει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες βρίσκονται εν ύπνω στο ασυνείδητό του. Μέσα από το βιβλίο θα ταξιδέψουμε μαζί βήμα βήμα δουλεύοντας με απλές αλλά πολύ ισχυρές τεχνικές με σκοπό να ξυπνήσουμε αυτές τις ξεχασμένες δυνατότητες που όλοι κατέχουμε. Θα βαδίσουμε μαζί σε ένα μονοπάτι καθημερινής και σταδιακής αλλαγής το οποίο σας υπόσχομαι ότι στο τέλος του θα σας βρει κυρίαρχους του εαυτού σας και της ζωή σας.

Ο ρόλος της αυτογνωσίας στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Μολονότι η αυτογνωσία δεν είναι το τελικό ζητούμενο δεν υπάρχει θεραπεία χωρίς αυτογνωσία. Στη θεραπεία ο άνθρωπος καλείται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων στη ζωή του απλά και μόνο γιατί αυτός ο τρόπος δεν δουλεύει πια για τον ίδιο. Η επιτυχημένη ψυχοθεραπεία στηρίζεται στο κίνητρο για insight και στο κίνητρο της αλλαγής. Και τα δύο ξεκινούν το ταξίδι της αυτογνωσίας.

Μιλήστε μας για την αυτογνωσία και τη σπουδαιότητά της. Μέσω της αυτογνωσίας θα εντοπίσετε τα πράγματα που σας ευχαριστούν και θα πρέπει να πετάξετε ό,τι σας χαλάει την διάθεση και ό,τι δεν σας ταιριάζει. Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή σας. Ό,τι δεν σας ταιριάζει πετάχτετο. Είτε είναι άνθρωποι, είτε εργασία είτε αντικείμενα. Ζήστε την ζωή σας όσο το δυνατόν καλύτερα οπότε απαλλαχθείτε από οτιδήποτε τοξικό σας χαλάει τη διάθεση και σας μεταφέρει αρνητική ενέργεια. Να σκέφτεστε απλά καθώς επί το πλείστον οι απλές σκέψεις είναι πιο αποτελεσματικές. Θα πρέπει να πιστεύσετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ολάκερο κόσμο μόνο με την σκέψη.

Με ποια φράση θα θέλατε να κλείσουμε; Ένδον σκάπτε, ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτεις. (Σκάβε μέσα σου· μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητείς- Μάρκος Αυρήλιος, 121-180 μ.Χ., Ρωμαίος Αυτοκράτωρ).

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.