Άρτεμις Αγαθοκλέους: “Η αλληλοβοήθεια, η εθελοντική δραστηριότητα, η προβολή καλλιτεχνικών, κοινωνικών και αθλητικών δράσεων είναι οι πυλώνες της ενασχόλησής μου με την τοπική αυτοδιοίκηση”

Η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Άρτεμις Αγαθοκλέους, σε μία “κατάθεση ψυχής”, για την προσωπικότητά της, την συνεργασία της με τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, το πολιτιστικό-κοινωνικό έργο της και τους στόχους της για το 2023.

Άρτεμις Αγαθοκλέους μίλησε μας για εσένα, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Ποια είναι τα στοιχεία που σε κάνουν ξεχωριστή και ποια η ταυτότητα του χαρακτήρα σου; Είμαι Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη από τον Μάιο του 2019 και μητέρα μίας οχτάχρονης κόρης. Ο πατέρας μου είναι κυπριακής καταγωγής και η μητέρα μου ποντιακής. Επίσης συμμετέχω και υποστηρίζω ενεργά το έργο της «Ένωσης Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας» για τη προβολή του κυπριακού προβλήματος. Είμαι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΕΛΠΙΔΑ» και εκπροσωπώ τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Πάνω από δέκα χρόνια εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου ως νεότερο μέλος βοηθάω στη συνεχή προσαρμογή και ανάπτυξη  της εταιρίας με βιώσιμο τρόπο.

Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός με τον δικό του τρόπο, έχει διαφορετική οπτική, ιδιαίτερες ικανότητες. Σαν άνθρωπος είμαι δοτική, θετική, αποφασιστική, τελειομανής και εναλλακτική. Έχω μάθει να αγωνίζομαι στη ζωή μου και να μην τα παρατάω ποτέ, μπορεί να έχω πέσει πολλές φορές, μα πάντα σηκώνομαι και προχωράω μπροστά. Θεωρώ ότι είμαι αληθινή, αυθεντική, δυναμική και προσπαθώ πάντα να τηρώ τις υποσχέσεις μου, έχω την ικανότητα να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις στη ζωή και να μην φοβάμαι, μου αρέσει ν’ ακούω, να μαθαίνω και να κατανοώ τους συνανθρώπους μου, πράγμα που πετυχαίνω δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες και δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλους.

Είσαι δημοτική σύμβουλος, με την παράταξη του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Μίλησε μας για την συνεργασία σου με το δήμαρχο. Είναι πηγή έμπνευσης για εσένα και γιατί; Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είναι ο άνθρωπος  που με κράτησε στη πολιτική και αισθάνομαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι μαζί του. Μου έχει αναθέσει τα καθήκοντα της εντεταλμένης συμβούλου σε δράσεις εξωστρέφειας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου και των δημοτικών δράσεων, δράσεις που αφορούν σε ΑΜΕΑ, δράσεις που αφορούν στην συμμετοχικότητα και δράσεις πρόληψης κατά των εξαρτήσεων. Απέδειξε ότι εμπιστεύεται τους νέους και αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους δημάρχους.

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είναι ο άνθρωπος  που με κράτησε στην πολιτική και αισθάνομαι πολύ τυχερή που συνεργάζομαι μαζί του

Με εμπιστεύτηκε από την αρχή και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για αυτό, μου έδωσε την ευκαιρία από την θέση της εντεταλμένης συμβούλου να δοκιμαστώ και να τριφτώ στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως να αποδείξω σε όλους τους νέους ότι με υπομονή, όρεξη και θέληση μπορεί να επιτευχθεί κάθε πρόκληση που μας δίνεται από τη ζωή. Με βοήθησε να δουλέψω τις ιδέες μου, ν’ ανοίξω νέους ορίζοντες και να υλοποιήσω διάφορες δράσεις με επιτυχία. Με εντυπωσιάζει συνεχώς με την φρέσκια οπτική, το κέφι και την όρεξη που έχει για δουλειά. Εξάλλου το λέει και ο ίδιος: «Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί.»

Γυναίκα, Επιχειρηματίας, Μητέρα, Δημοτική σύμβουλος. Πώς μπορείς να ανταπεξέρχεσαι σε όλες αυτές τις ιδιότητες; Ποια από όλες ξεχωρίζεις και γιατί; Οφείλω να ομολογήσω ότι εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο για μία γυναίκα που είναι μητέρα να είναι ταυτόχρονα εργαζόμενη και να ασχολείται και με τα κοινά. Θεωρώ ότι η όρεξη και το κέφι που έχω για δουλειά με βοηθάνε να ανταπεξέρχομαι σε όλες τις υποχρεώσεις μου, είμαι αρκετά δημιουργική σαν άνθρωπος και το μυαλό μου είναι σαν μία μηχανή που λειτουργεί συνεχώς. Μέσα μου έχω κρατήσει ως τώρα μια εικόνα, μια υπέροχη αίσθηση, τόσο πραγματική για εμένα που με βοηθάει πάντα στον τρόπο που αλληλεπιδρώ αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί τον αγώνα μου να είμαι ειλικρινής-αξιόπιστη με τον εαυτό μου και με τους άλλους: ήταν λίγο μετά τη γέννηση της κόρης μου, τότε που την έπαιρνα στην αγκαλιά μου όταν έκλαιγε κι ένιωθα  ότι η μικρούλα με αναγνωρίζει, ξέρει ότι δίπλα της είναι η μαμά της, ήμουν το πρόσωπο που της χάριζε την ασφάλεια, σιγουριά και ηρεμία.

Πάνω απ’ όλα είμαι μητέρα και πιστεύω ότι αυτή ακριβώς η ιδιότητά μου με ενδυναμώνει και με κινητοποιεί ώστε να πετυχαίνω τους στόχους μου ως γυναίκα, επιχειρηματίας και δημοτική σύμβουλος

Πολιτισμός και Άρτεμις. Ποιες είναι οι δράσεις σου έως και σήμερα, στο Δήμο; Σε μία περίοδο που οι αξίες διέρχονται σημαντική κρίση και η κοινωνία πλήττεται δεν θα μπορούσαμε παρά να εστιάσουμε στο κομμάτι του πολιτισμού. Είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση του δημάρχου μας, όσο και η δική μου προσωπικά. Στόχος μου είναι να στηρίξω και να προωθήσω την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε της έκφανση αλλά και τον πολιτισμό της καθημερινότητας με ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των δημοτών μας στις προαναφερόμενες προσεγγίσεις.

Πιο αναλυτικά πραγματοποίησα τις παρακάτω δράσεις:

  • «Μιλάμε για την Κύπρο: Ιστορία, Τραγούδι, Χορός» σε συνεργασία με το ΓΕΛ Χορτιάτη
  •  Mια ξεχωριστή εκδήλωση με τη συνεργασία και στήριξη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΕΛΠΙΔΑ»
  • Φιλανθρωπικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου και Volley σε συνεργασία με τον Εθνικό Πυλαίας
  • Θεατρική παράσταση «ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΥ» με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με αναπηρία και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
  • Διενέργεια φιλικών αγώνων καλαθοσφαίρισης στο Λύκειο Φιλύρου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας και διοργάνωση από τον Α.Σ. Μέγα Αλέξανδρο 1994 Πυλαίας.

Ανακεφαλαιώνοντας δεν θα μπορούσα παρά να νιώθω ευτυχισμένη που καταφέραμε τόσες δράσεις, αλλά και γεμάτη ευθύνη να συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερη ένταση προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας στους συνδημότες μου αυτό που τους αξίζει.

Πάντα αρωγός σε όλες τις προσπάθειες μου ήταν ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και γι’ αυτό του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ

Κίνημα #MeToo, Βία, bullying. Ποια είναι η θέση της γυναίκας σήμερα στην κοινωνία; Από που ξεκινάει η βία, και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Κατά την άποψή μου η θέση της γυναίκας έχει ενισχυθεί γενικά, ωστόσο καθημερινά διαπιστώνω ότι η δομή της κοινωνίας είναι ανδροκρατική, δηλαδή η συμμετοχή της στην πολιτική, στην οικονομία, στην παραγωγή είναι μικρή και τελικά ο ρόλος της μέσα στην οικογένεια δεν άλλαξε και πολύ. Συνήθως η εικόνα που προβάλλεται συμβαδίζει με τις κοινωνικές νόρμες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπάρχει πολύς «δρόμος» προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα στερεότυπα, η κακοποίηση, η βία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο από τη νομοθεσία, πρέπει ν αλλάξει και η κουλτούρα μας. Κι αυτό θέλει χρόνο και προσπάθεια από όλους.

Τα στερεότυπα, η κακοποίηση, η βία δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο από την νομοθεσία… πρέπει ν αλλάξει και η κουλτούρα μας

Η βία μπορεί να αντιμετωπισθεί με συλλογική δράση, κρατικά μέτρα, με στήριξη οργανισμών και δράσεων, με την παροχή κινήτρων για την συνεχή εκπαίδευση όλων μας, γιατί η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν να είναι σε ετοιμότητα πάντα, να έχουν τα μάτια τους ανοικτά συνεχώς, να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι η βία, σωματική, ψυχολογική, λεκτική, συναισθηματική, είναι πρόβλημα όλων μας.

Προσφορά και Εθελοντισμός. Τι σημαίνουν για εσένα οι λέξεις αυτές; Υπάρχουν στην καθημερινότητά σου; Προσφορά και εθελοντισμός είναι στάση ζωής για εμένα. Το 2022 ήταν πολύ δημιουργικό, διότι βοήθησα να παρουσιαστεί ένα σπουδαίο κοινωνικό και εθελοντικό έργο στο δήμο μας. Στην καθημερινή μου ζωή νιώθω χαρά και ικανοποίηση συναισθηματική, όταν μέσα από απλές πράξεις χωρίς σκοπιμότητες μπορώ να προσφέρω ουσιαστικά στον συνάνθρωπό μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2023; Το 2023 μοιάζει αν όχι εξίσου αλλά ίσως και περισσότερο απαιτητικό από το 2022. Ο πήχης από την περσινή χρονιά έχει μπει ψηλά και επιδιώκω να κινηθώ σε αντίστοιχα επίπεδα. Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντα μου όσο το δυνατό καλύτερα ως μητέρα και παράλληλα να σταθώ αντάξια των προσδοκιών των ανθρώπων που με στηρίζουν. Η αλληλοβοήθεια, η εθελοντική δραστηριότητα και η προβολή καλλιτεχνικών, κοινωνικών και αθλητικών δράσεων θα είναι οι πυλώνες της ενασχόλησης μου με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί ο ένας δίπλα στον άλλον θα δώσουμε τον αγώνα μας, ώστε το 2023 να είναι η χρονιά που θα φέρει στον καθένα αυτό που επιθυμεί.