Αγγέλα Καράλη: Η “έμπνευση” ωριμάζει με τον χρόνο

Πρόσφατα είχαμε την δυνατότητα να δούμε στην Θεσσαλονίκη έργα της Αγγέλας Καράλη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) στο πλαίσιο έκθεσης με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχτηκαν 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που έλαβε χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη. Με αφορμή την παρουσία και συμμετοχή της στο σημαντικό γεγονός, μας παραχώρησε την συνέντευξη που δημοσιεύουμε σήμερα.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ακόμα και στο νηπιαγωγείο, οι δασκάλες μου με έντυναν καλλιτέχνη ζωγράφο, επειδή μου άρεσε να ζωγραφίζω συνέχεια. Αυτό συνεχίστηκε και αργότερα, γιατί ήξερα από πολύ μικρή ότι η ζωγραφική και γενικά η τέχνη ήταν αυτό, με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ στη ζωή μου.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Το πιο πιθανό είναι ότι μπορούν να συμβούν και τα δύο. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες μέσα τους ξέρουν τι από τα δύο ισχύει για τους ίδιους. Το εάν κάποιος έχει γεννηθεί καλλιτέχνης πάντως δεν είναι απαραίτητα σημαντικό για την εξέλιξη, για την οποία παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο. Όπως, το πόσο στηρίζει κάποιον το περιβάλλον και η οικογένεια στην απόφαση να ακολουθήσει καριέρα καλλιτέχνη, η όρεξη για πολύ δουλειά ακόμα και όταν η αναγνώριση δεν έρχεται άμεσα ή μπορεί να μην έρθει και ποτέ, οι κοινωνικές δεξιότητες και άλλα.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Πομπός-δέκτης

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Η έμπνευση μπορεί να είναι άμεση συνήθως όταν τα ερεθίσματα είναι εξωτερικά. Όταν τα ερεθίσματα είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διαδικασιών τότε η “έμπνευση” ωριμάζει με τον χρόνο, όπως το κρασί, για να βγει στον καμβά με ευαισθησία, δύναμη και πάθος.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Είμαι εξπρεσιονίστρια στη τέχνη και στη ζωή. Προσπαθώ να δομήσω το χάος και να δημιουργήσω νέα δεδομένα, ερχόμενη σε σύνδεση με μια αρχέγονη δύναμη, η οποία πηγάζει μέσα μου και η οποία με βοηθάει στη δημιουργία των έργων μου. Πηγές έμπνευσης μου είναι το γίγνεσθαι στον κόσμο, τον πραγματικό και τον πνευματικό, τον υλικό και άυλο. Τα θέματα των έργων μου είναι κατά βάση υπαρξιακά με αφετηρία τα έντονα ανθρώπινα συναισθήματα και σχέσεις, την διαίσθηση και την ενόραση, με διάθεση λυρική και υπερβατική. Με ενδιαφέρει ο κόσμος πέρα από αυτό που βλέπουμε και φαίνεται.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ετοιμάζω έργα για μια ατομική έκθεση ζωγραφικής.

Η Αγγέλα Καράλη μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου πήρε μαθήματα ζωγραφικής από τους ζωγράφους Roman Bachmair και Otto Völker (1992-1996). Σπούδασε γραφικές τέχνες στην σχολή Blocherer του Μονάχου (1993-1995). Στην Ελλάδα συνέχισε μαθήματα ζωγραφικής με τον ζωγράφο Πέτρο Κουφοβασίλη και έπειτα σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, με καθηγητές τον Τ. Πατρασκίδη, Μ. Γαβαθά, Β. Βλασταρά και Π. Σιάγκρη, από την οποία αποφοίτησε με Άριστα (2001-2006). Επίσης παρακολούθησε στην ΑΣΚΤ μαθήματα γλυπτικής με τον καθηγητή Νίκο Τρανό και ξυλογλυπτικής με τον καθηγητή Δημήτρη Βάρσο. Έχει μεταπτυχιακό στα Πολυμέσα και Γραφικές τέχνες με διπλωματική εργασία "Απεικονίσεις και σύμβολα του χρόνου στην εικαστική γλώσσα". Ήταν οργανωτικό μέλος και συμμετείχε στην έκθεση «ΕΙΚΟΝΑ, ΧΩΡΟΣ, ΔΡΑΣΗ 2» το 2008 στην Τεχνόπολη, Γκάζι, Αθήνα. Τον Ιούλιο του 2008, επιλέγεται για να συμμετέχει στην έκθεση του Δήμου Ίου «Εννέα γυναίκες συνομιλούν με το περιβάλλον» (Ομήρεια 2008). Καθηγήτρια στην Α/θμια και Β/θμια δημόσια εκπαίδευση. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί από τις εφημερίδες «Αυγή» (2012) και «Αξία» (2015). Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. Από το 2007 δουλεύει ως εκπαιδευτικός εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Πειραιά.