Έφη Τσαμπάζη: “Πρέπει να δοθούν τα κίνητρα σε φορείς και καλλιτέχνες για να δώσουν, μέσα από την τέχνη τους, την ψυχική ανάταση που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες”

Η δημοσιογράφος Έφη Τσαμπάζη, τοποθετείται to the point στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Ηθοποιός σημαίνει φως”, τραγούδησε ο Δημήτρης Χόρν. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Φυσικά και ο ηθοποιός σημαίνει φως! Μην ξεχνάμε ότι είναι αυτός που δίνει σάρκα και οστά σε αριστουργηματικά κείμενα και με αυτόν τον μαγευτικό πραγματικά τρόπο ποιεί ήθος. Η επόμενη μέρα που βιώνουμε τώρα δεν είναι η επιστροφή στην κανονικότητα που γνωρίζαμε όλοι πριν την εμφάνιση του covid-19. Διανύουμε τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όμως οι ηθοποιοί θα πρέπει να έχουν όλα τα εχέγγυα ώστε να μην λιγοστέψει το «φως» που τόσο απλόχερα προσφέρουν στον κόσμο.

Ως δημοσιογράφος, άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την εύρυθμη αλλά και κοινωνικά ασφαλή διεξαγωγή των προσεχών συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων; Ως δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά και πιστά την επικαιρότητα θα ήθελα να δω να τηρούνται όλοι οι νέοι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους του πολιτισμού και να δοθούν τα κίνητρα σε φορείς και καλλιτέχνες για να δώσουν, μέσα από την τέχνη τους, την ψυχική ανάταση που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες.

Ο καλλιτέχνης επιβραβεύεται με το χειροκρότημα και το εύγε. Ανησυχείτε για ενδεχόμενο οικονομικό αδιέξοδο; Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση μετά την λαίλαπα της πανδημίας δεν θα είναι σε κανέναν αρεστή. Η μεγαλύτερη πλειονότητα των επαγγελματικών κλάδων θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό και κάποιες επιχειρήσεις (μακάρι να διαψευσθώ) θα βάλουν λουκέτο. Ανεπηρέαστος δεν μπορεί να μείνει ο πολιτιστικός χώρος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές μορφές τέχνης όπως το θέατρο είναι μια κατεξοχήν ομαδική δουλειά και πίσω από την σκηνή δραστηριοποιείται μια πλειάδα επαγγελματιών. Όσοι εμπλέκονται με το χώρο γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχουν αδήλωτες εργασίες ενώ οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι καλλιτέχνες, πολλές φορές είναι άσχημες. Το χειροκρότημα και το «εύγε» είναι υπέροχα αλλά όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας δεν τρέφουν στην κυριολεξία τους ανθρώπους. Μην ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός αποτελεί βασικό κεφάλαιο της οικονομίας μας και θέλει την ανάλογη φροντίδα.

Τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, οι gallery και οι πολιτιστικοί χώροι πιστεύετε θα επαναλειτουργήσουν την επόμενη ημέρα; Θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες της ζωής μας. Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα η επιστροφή στην κανονικότητά μας να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις λιγότερες απώλειες. Τότε θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι 100% τις τέχνες και να γευτούμε, ολοκληρωτικά, τους καρπούς τους.