Έργο του Αλέξανδρου Αθανασίου εμπνευσμένο από τη “ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” σε πρότζεκτ που παρουσιάζει η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον κήπο των γλυπτών

Έμπνευση & Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

Υπό την αιγίδα: του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο επίκεντρο της απολαυστικότερης βόλτας των Θεσσαλονικέων στη Νέα Παραλία συναντάμε το γυάλινο κτίριο, στον κήπο των Γλυπτών, πλημμυρισμένο με έργα Τεχνης τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους Επίμονους δημιουργούς, αντλώντας έμπνευση από τη ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις θάλασσες του κόσμου. Συμμετέχετε κι εσείς με δικό σας έργο σε αυτή την πρωτοβουλία. Πόσο θα διαρκέσει η έκθεση; Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες της συγκεκριμένης περιοχής, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, όταν αντικρύζουν τις προθήκες περιμετρικά του Γυάλινου Κτιρίου στον Κήπο των Γλυπτών, κατάμεστες από ζωγραφικούς πίνακες με θέματα τη Θεσσαλονίκη, τη Θάλασσα και τη … Γοργόνα, την «αδελφή του Μεγαλέξανδρου»! Μια αξιέπαινη ακόμη πρωτοβουλία και διοργάνωση της Επίμονης Τέχνης της Χρύσας Μπαρζώκα!

Συμμετέχω με τρία έργα μου, από τη σειρά μου «Αντανακλάσεις στη θάλασσα». Ένα με την όψη του Λευκού Πύργου, όπως φαίνεται στον επισκέπτη από τη θάλασσα, με την αντανάκλασή του στο νερό, με ακρυλικά, σε καμβά διαστάσεων 80Χ40 εκατοστών. Ένα δεύτερο με την όψη του Λιμανιού της, συγκεκριμένα του πρώτου προβλήτα, όπως φαίνεται από τη «βόλτα» της παλιάς παραλίας, επίσης με την αντανάκλασή του στη θάλασσα, με ακρυλικά, σε καμβά διαστάσεων 60Χ40 εκατοστών και ένα  τρίτο με καραβάκι και βαρκούλες στο νερό, με τις αντανακλάσεις τους, με ακρυλικά, σε καμβά διαστάσεων 50Χ40 εκατοστών.

Περιγράψτε μας εάν θέλετε το πώς αντιλαμβάνεστε το θρύλο της πόλης; Ο μύθος της γοργόνας «της αδελφής του Μεγαλέξανδρου» αντικατοπτρίζει την αντίληψη της «θαλασσινής» Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του υγρού στοιχείου, της Θάλασσας, η οποία απαιτεί την Προσοχή και την Αγάπη των ναυτικών, και δε σηκώνει «αντιρρήσεις», εάν θέλουν να τους συμπεριφερθεί κι αυτή καλά. Στους ευγενείς και συνετούς ναυτικούς η γοργόνα-θάλασσα φέρεται γλυκά και τους βοηθά στο ταξίδι τους, ενώ στους αγενείς και θρασείς «βάζει» δυσκολίες- τις οποίες στην ουσία βάζουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους, με τις όποιες απερισκεψίες τους!

Ίσως είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο η οποία είναι συνυφασμένη με το μύθο της γοργόνας, όντας υπαρκτό πρόσωπο. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να φιλοτεχνηθεί κάποια δημιουργία με τη μορφή της Γοργόνας Θεσσαλονίκης ως τοπόσημο; Μου αρέσει η σκέψη να παραχωρηθεί από το Δήμο ένα μικρό μέρος του πάρκου της Νέας Παραλίας, όπου με κατάπληκτη μελέτη και σχεδιασμό, κάποιοι καλλιτέχνες, θα μπορούσαν να φιλοτεχνήσουν ΜΟΝΙΜΑ ΕΡΓΑ με θέματα τη Γοργόνα, τη Θάλασσα, τη Θεσσαλονίκη. Κάποια «φρέσκα» σε μόνιμα τοιχεία, ή κάποια γλυπτά, για παράδειγμα!

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ έχει προτείνει κάτι ανάλογο. Εσείς ως μέλος της πιστεύετε ότι θα έχετε την ανάλογη στήριξη ώστε να το πετύχετε; Θα ήμουν πρόθυμος να αφιερώσω χρόνο και κόπο για να προσφέρω κι εγώ το δικό μου έργο εκεί, εάν φυσικά βρίσκονταν η απαραίτητη κάλυψη από τις δημοτικές αρχές της πόλης μας!

Η Θεσσαλονίκη ως γοργόνα σύμφωνα με το μύθο, αναζητά τον αδερφό της στις θάλασσες του κόσμου, θέλοντας αυτός να ζεί. Επιμένει να ελπίζει. Σας θυμίζει τους ανθρώπους της πόλης της; Ουδέν σχόλιον!

Γιατί πρέπει να επιμένουμε να αφιερώνουμε χρόνο στην Τέχνη; Η Τέχνη είναι ό,τι μας απομένει πλέον. Είναι ό,τι χρειαζόμαστε. Η Τέχνη εξευγενίζει, προάγει, ηρεμεί! Γιαυτό πρέπει να υπηρετεί και ανάλογα. Πρέπει να υπηρετεί την ομορφιά, την ευγένεια, τον πολιτισμό. Αυτήν την Τέχνη υπηρετώ εγώ!

Αλέξανδρος Αθανασίου

Ζωγράφος σήμερα και ποιητής, έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες πίνακες, έχει συγγράψει και έχει εκδόσει επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία -μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές- έχει εκθέσει πίνακές του, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Έχει σπουδάσει Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Κοινωνιολογία σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία και ΗΠΑ

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, στην Ecole de Beaux Arts, France

-M.B.A. International Management-

European University Montreux Swiss

-Dr. Innovation / Risk and Failure Management- University of Houston (prior University of Michigan)

-Fellowship: Entrepreneursip in the USA –

US Department of State/ USIA/ Institute for International Education, Washington D.C.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης Αντιδημαρχεία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης – Μαρία Καραγιάννη

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε σύγχρονα έργα εκλεκτών καταξιωμένων εικαστικών οι οποίοι φιλοτέχνησαν εμπνευσμένοι από τον θρύλο της πόλης για Επίμονη Τέχνη

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, installation, Art perfomance, Video Art , collage, digital Art…

Με την υποστήριξη:

Διεθνή Βιομηχανία διχτυών
DIOPAS

Ζαχαροπλαστεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

CBD WORLD

KOTSONI LANGUAGE SCHOOL

ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

ΜΙΑΜΙ sea food restaurant

POLIS freepress

SP RADIO

LA VIE EST BELLE – TV100 – ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΑΡΙΟΛΑΣ

Είσοδος ελεύθερη 24 ώρες (δημόσια θέα)

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr