Έργα του Νίκου Βαρδάκα στις «700 μέρες -19» της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στη Myró Gallery

Η Ελληνική Ένωση Ιατρικού Δικαίου & Βιοηθικής σε σύμπραξη με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ υποδέχτηκε την πρώτη εκδήλωση για το έτος 2022, με θεματική: «ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΤΕΧΝΗ»

Στις 10/02/2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ “700 μέρες -19” υπό την επιμέλεια της εικαστικού Χρύσας Μπαρζόκα. Η καλλιτεχνική ομάδα παρουσιάζει στην γκαλερί ΜΥΡΟ έργα εποχής 2020-2022, 700 ημερών πανδημίας με την πεποίθηση ότι «η Τέχνη πρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμους καιρούς και να διέπεται από απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία».

Η εικαστική έκθεση θα έχει διάρκεια από 10/02/2022 – 19/02/2022. Τα έργα των καλλιτεχνών θα συνεχίσουν να εκτίθενται έως την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Ώρες επίσκεψης: Τρίτη έως Παρασκευή 17.00 – 21.00 και Σάββατο 10.30 – 14.00.

Art project by Chris Barzoka https://www.facebook.com/chris.alevra

Νίκος Βαρδάκας: “Η αγάπη για την τέχνη είναι για εμένα συνθήκη ηθικής. Αυτή την ηθική, δεν μπορεί να την αλλοιώσει καμία πανδημία, κανένα πρόβλημα”

Τι αφορά το έργο σας που παρουσιάζει η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στην έκθεση «700 μέρες -19»; Στο έργο μου αποτύπωσα τον αντίκτυπο της εποχής που βιώνουμε … Για την ασφάλειά μας, χτίσαμε τείχη γύρω μας  και αυτά τα τείχη έγιναν η φυλακή μας. Ομως η ψυχή μας, το πνεύμα μας, παραμένει ελεύθερο.

Τι νοσταλγείτε απο τα καλλιτεχνικά σας προ covid χρόνια; Πρό Covid ίσως ήμουν λιγότερο παραγωγικός… Αυτό που μου έλειψε όμως είναι η ελευθερία και η αφθονία των καλλιτεχνών δρώμενων.

Πόσο επηρεάστηκε η χρωματική σας παλέτα και η θεματολογία σας; Τα όσα βιώνουμε, επιδρούν στην ψυχολογια μας, κατ’ επεκταση σε εναν καλλιτέχνη, καθοριζουν και τις δομες των εργων του: θεμα, στήσιμο, χρωμα. Στο συγκεκριμένο έργο μου,  καταθετω ένα κομμάτι του προσωπικου μου βιώματος, μεσα στη πανδημια. Το σώμα παραμενει φυλακισμένο. Το πνεύμα ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερο. Οπως προείπα, η έκφρασή μου μέσω της τέχνης δεν περιορίστηκε, μάλλον απελευθερώθηκε.

Η εσωστρέφεια της καραντίνας, σας δημιούργησε την ανάγκη να γίνετε περισσότερο εξωστρεφείς ή το αντίθετο; Νομίζω πως η έξαρση της δημιουργικής μου ταυτότητας, αυτή την περίοδο, είναι σαφώς μια τάση εξωστρέφειας. Η αγάπη για την τέχνη είναι για εμένα συνθήκη ηθικής. Αυτή την ηθική, δεν μπορεί να την αλλοιώσει καμία πανδημία, κανένα πρόβλημα.

Αποτελεί καλλιτεχνική έμπνευση για εσάς η αισιόδοξη πλευρά της ζωής; Αδιαμφισβήτητα. Όντας αισιόδοξος άνθρωπος πάντα αναζητώ το φως μες στο σκοτάδι. Κάθε μου έργο έχει πάντα ένα στίγμα αισιοδοξίας.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος; “Nulla dies sine linea.” Ούτε μια μέρα χωρίς γραμμή. Αν το εντάξω σε μια πιο γενικευμένη στάση ζωής θα έλεγα, να μην περάσει μια μέρα χωρίς να κάνεις κάτι.

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο χώρο της GALLERY MYRO, Νικηφόρου Φωκά 8.
www.myro.gr
Facebook | Instagram | YouTube