Ένα σπίτι καταφύγιο στον Ταΰγετο

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ένας παλιός οικισμός στην ανατολική πλευρά του Ταΰγετου που βαστάει από τα Βυζαντινά χρόνια – απέκτησε ένα εντυπωσιακό σπίτι, ό,τι πιο ιδιαίτερο υπάρχει στην περιοχή, με σεβασμό στην παράδοση. Ένα σπίτι που ταίριαξε απόλυτα με το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Η κατοικία Yoik of Taygetus κατασκευάστηκε από μικρά τοπικά συνεργεία και έχει μια απίστευτη θέα στον Ταΰγετο αλλά και στο φαράγγι του Ανακώλου, ένα από τα ελάχιστα μάλλον φαράγγια που είναι προσβάσιμα με αυτοκίνητο. Όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μιας φιλοξενεί περί τα είκοσι διαφορετικά είδη βλάστησης που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και αρκετά ενδημικά είδη πανίδας.

Η Έλενα Ζερβουδάκη, επικεφαλής αρχιτέκτονας του γραφείου z-level απολαμβάνει το έργο της σε όλα τα μεγάλα αρχιτεκτονικά sites του κόσμου και εξηγεί τι σημαίνει Yoik of Taygetus και τι σχέση μπορεί να έχει το Λαπωνικό μουσικό όργανο Yoik με τον Ταΰγετο: “Κάθε yoik είναι ένας ήχος, ένα τραγούδι, μια πολύ προσωπική έκφραση αφιερωμένη σ’ έναν άνθρωπο, ζώο ή σ’ ένα τοπίο. Το yoik εκφράζει με τρόπο πνευματικό αυτό στο οποίο αναφέρεται, χρησιμοποιώντας τους ήχους της φύσης.”

H κατοικία Yoik of Taygetus

O ιδιοκτήτης του σπιτιού ήθελε ένα χειμερινό καταφύγιο με «μεταβλητό» μέγεθος, το οποίο θα χρησιμοποιούσε άλλοτε μόνος και άλλοτε με την οικογένεια και τους φίλους του. Έτσι, δημιουργήθηκε μια σπονδυλωτή κατασκευή με τρία τμήματα που απομονώνονται ή ενοποιούνται: «το λιακωτό» (η είσοδος του σπιτιού), «το μακρυνάρι», (ο κεντρικός χώρος του σπιτιού) και «τα δωμάτια» (ο χώρος των δύο υπνοδωματίων και των λουτρών).

Ο χώρος της εισόδου, το λεγόμενο «λιακωτό», αιωρείται πάνω από την παλιά αυλή. Είναι διαμπερής με τζαμιλίκια, με αναφορά στα παραδοσιακά λιακωτά, ενώνει τα δύο τμήματα του σπιτιού και συνδέει οπτικά τα δύο σημεία του ορίζοντα, την ανατολή με τη δύση, επιτρέποντας τη…

H συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3wqh5HW