Άντα Τσιροπούλου: “Η τέχνη σε τόσο δύσκολους καιρούς είναι μια θετική διέξοδος”

Η Άντα Τσιροπούλου, Ζωγράφος Απόφοιτη Σχολής καλών Τεχνών Φλωρεντίας Ιταλία Accademia di belle arti, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Ο πολιτισμός μας φρενάρεται με την πανδημία αλλά δεν σταματά. Ειναι ένα γερό χτύπημα σε όλα τα επίπεδα. Όμως το θετικό είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να δημιουργούν να ονειρεύονται και να ελπίζουν.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Είναι όντως πολύ δύσκολο όλο αυτό που περνάμε. Μια συνεχής ανασφάλεια και μια απομόνωση επιβαλλόμενη. Μέσα σε ένα τόσο δύσκολο τοπίο προσωπικά σαν καλλιτέχνης βρήκα πιο πολύ χρόνο να δημιουργώ με διαφορετικους τρόπους. Η τέχνη σε τόσο δύσκολους καιρούς είναι μια διέξοδος θετική. Περπατωντας στη φύση εξερευνώντας τα μονοπάτια της γειτονιάς μου ανακαλύπτω όλο και νέα στοιχεία για τη δουλειά μου. Με την κόρη μου έχουμε πιο πολύ χρόνο και παίζουμε με τις εκπλήξεις της φύσης βρίσκοντας πρόσωπα ζώα και φιγούρες επάνω σε βράχια και βουνά. Τελικά όσο δύσκολο είναι να είναι κανείς σε καραντίνα άλλο τόσο ίσως είναι μια ευκαιρία να προσέξουμε κάποια στοιχεία γύρω μας να χαρούμε τους ανθρώπους μας και να φιλοσοφίσουμε λίγο πιο πολύ την καθημερινότητα μας. Ζωγραφιζω και ταξιδεύω σε κόσμους του μυαλού και της φαντασίας μου. Γράφω τα συναισθήματά μου και προσπαθώ να χαίρομαι την κάθε στιγμή γιατί δεν ξαναγυρνάει πίσω. Μοναχικο ταξίδι είναι η ώρα της δημιουργίας αλλά σε κάνει να ξεχνάς την πραγματικότητα και να μεταφέρεται σε διαφορετικές διαστάσεις.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Η βία είναι μια καταστρεπτική ενέργεια που σκοτώνει ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στη ζωή μας και ακυρώνει τα συναισθήματα. Ο άνθρωπος έχει μέσα του το άγριο πρωτόγονο στοιχείο αλλά όταν καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή του τότε περνάει σε όν ανώτερο. Η καλλιέργεια είναι η πιο βασική μόρφωση και η τέχνη έχει τη δύναμη να προσφέρει πολλές διαστάσεις στο μυαλό και στην ψυχή του ανθρώπου αρκεί να δώσει τα σωστά μηνύματα. Πάντα υπήρχε η βία αλλά σε μία κοινωνία με σωστά ιδανικά ελέγχεται και δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται από κανένα σύστημα. Ο σεβασμός προς το διπλανό μας και η αγάπη θα έπρεπε να υπάρχουν σαν το πιο βασικό μάθημα στα σχολεία. Η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας πρώτα και μετά προς τους γύρω μας. Οι πρωταγωνιστές της βίας δεν είναι να με εντυπωσιάζουν αλλά να με απογοητεύουν. Δυστυχώς είναι αποτελέσματα πολύ συχνά της έλλειψης παιδείας αγάπης αποδοχής και σωστής οικογενειακής κατάστασης. Παιδιά λανθασμένων χειρισμών οδηγούνται πολύ συχνά σε αδιέξοδους δρόμους χωρίς επιστροφή. Προσωπικά δεν έχω υποστεί κάποια μορφή σοβαρής βίας, ελαφριάς όμως ναι αν θυμηθώ το σχολείο που μας χτύπαγαν με τον χάρακα ή τη λεκτική βία στην εκπαίδευση. Αυτά όλα τα στοιχεία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο 2021 πλεον. Ομως υπάρχει ακόμα η βία με διαφορετικές μορφές γύρω μας. Λυπάμαι που ο πλανήτης μας ακόμα πονάει τόσο πολύ και η αγάπη και η ανθρωπιά δεν έχουν κερδίσει.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Ζούμε το χειρότερο πόλεμο χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Πάντα από μικρή έγραφα και τόνιζα στα γραπτά μου, που κάποια στιγμή θα ήθελα να βγάλω ένα βιβλίο, το μήνυμα της θετικής σκέψης της αγάπης της ανακάλυψης και εξερεύνησης του ανθρώπου. Μεσα από την ύπαρξη και το σεβασμό η κάθε στιγμή της ζωής μπορεί να γίνει ένα υπέροχο ταξίδι με έντονα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας. Γιατι η κάθε στιγμή μας δεν ξαναγυρίζει και η ζωή δεν είναι δεδομένη. Στο χέρι μας είναι η ευτυχία και η δύναμη να αντέξουμε τα πιο δύσκολα αρκεί να δημιουργούμε αναμνήσεις θετικές. Τώρα με την πανδημία μας χρειάζεται πιο πολύ από άλλες φορές αυτή η φιλοσοφία της θετικής σκέψης. Η ζωή είναι μια φορά και δεν έχει δεύτερη ευκαιρία. Η καραντίνα γίνεται για να μας προστατέψει από τον ιό και η αποξένωση δεν είναι το τραγικό όταν ξέρουμε ότι ο θάνατος είναι τόσο κοντά μας. Υπομονη λοιπόν κι όταν υπάρχει αγάπη μέσα μας και από μακριά μπορούμε να ζεστάνουμε τις ψυχές μας. Οι αληθινές σχέσεις δεν κλονίζονται από αποστάσεις χιλιομέτρων μόνο από αποστάσεις ψυχολογικές και απο έλλειψη αγάπης σεβασμού. Ας είμαστε όλοι κοντά ο ένας στον άλλο με αγάπη στις ψυχές μας κι όλα θα περάσουν πιο εύκολα.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Η διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία ευτυχώς τώρα που ζούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές έχει την ευκαιρία της πιο πολύ από ποτέ να έρθει στη ζωή μας σαν το πιο σημαντικό μέσο επικοινωνίας. Για τα μαθήματα ζωγραφικής προσωπικά βοηθάει να έρθω σε επαφή με παιδιά και ενήλικες που θέλουν να δημιουργούν καλλιτεχνικά. Ειναι μια ανάσα και μια διέξοδος η τέχνη που ομολογώ είναι πολύ δύσκολο από το διαδίκτυο να διδάσκεται αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αρα φυσικά ο πολιτισμός μας φρενάρεται με την πανδημία αλλά δεν σταματά. Ειναι ένα γερό χτύπημα σε όλα τα επίπεδα. Ομως το θετικό είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να δημιουργούν να ονειρεύονται και να ελπίζουν.

Ποια είναι τα σχέδιά σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Ένας καλλιτέχνης δεν σταματά ποτέ να δημιουργεί να ελπίζει και να θέλει να κάνει πραγματικότητα τις εμπνεύσεις του που ποτέ δεν σταματάνε. Αυτο είναι ένα χάρισμα από τη γέννηση του. Η επόμενη ημέρα που θα είμαστε όλοι καλά κι ελεύθεροι να μπορούμε να δημιουργούμε κι από κοντά θα είναι μεγάλη ευτυχία για όλη την ανθρωπότητα. Τα δικά μου σχέδια είναι να μπορέσω να μεταδώσω όσο πιο πολύ το μήνυμα της δουλειάς μου της καλλιτεχνικής μου φιλοσοφίας σε όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορώ. Ας ελπίσουμε να είμαστε όλοι μαζί και πιο κοντά μια ημέρα. Ας σκεφτόμαστε θετικά για την επόμενη ημέρα της κανονικότητας.