Άκης Πούλακας: να δημιουργήσουμε κουλτούρα και εκδηλώσεις «θεσμούς»

που θα αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη ως ένα Must Visit προορισμό

Η τεράστια ιστορία της πόλης μας και τα δεκάδες αξιοθέατα και μνημεία που μαρτυρούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά χιλιετιών, την καθιστούν από μόνα τους τη Θεσσαλονίκη ένα σπουδαίο brand name.

Ένα brand name που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να πράξουμε τα δέοντα ώστε να το διαφυλάξουμε και να το ενισχύσουμε.

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν θα πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα έτσι ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε επιπλέον εκδηλώσεις «θεσμούς» που θα την αναδείξουν, εκτός από τουριστικό και ως ένα Must Visit πολιτιστικό προορισμό.
Γιατί οι εκδηλώσεις «θεσμοί» είναι αυτές που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο brand που ονομάζεται Θεσσαλονίκη και που θα καθιερώσουν την πόλη στο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη των Bαλκανίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Να δημιουργήσουμε εκδηλώσεις «θεσμούς» με σεβασμό

στην ιστορία και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης

Την αποτελεσματικότητα του παραπάνω εγχειρήματος μπορούμε να τη διαπιστώσουμε από την απήχηση που έχουν οι θεσμοί που ήδη υπάρχουν στην πόλη μας, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο μαζί με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελούν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό θεσμό στη χώρα μας καθώς και ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 20000 άτομα από όλο τον κόσμο. Θεσμοί οι οποίοι προσελκύουν χιλιάδες άτομα ετησίως από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Πριν από όλα βέβαια θα πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε στην εξής πολύ σημαντική ερώτηση.

Πως μια εκδήλωση καταλήγει να γίνει «θεσμός»;

Η αλήθεια είναι ότι καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία αν δεν την αγκαλιάσει η εκάστοτε δημοτική αρχή και οι πολίτες της πόλης. Γι αυτό χρειάζεται σχεδιο, οργάνωση και κατάλληλες παρεμβάσεις και δράσεις έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι να αντιληφθούν το θετικό αντίκτυπο που θα έχει για την πόλη. Πάντα με σεβασμό στην ιστορία και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι «θεσμοί» θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι που θα δημιουργηθούν;

Επειδή δε γίνεται να μιλάμε πάντα με αοριστίες και ευχολόγια θα είμαι συγκεκριμένος, ως οφείλω να κάνω απέναντι σε εσάς που ξοδεύετε το χρόνο σας για να διαβάσετε αυτό το άρθρο και ως ένας άνθρωπος που επιθυμώ να συμμετέχω ενεργά στα κοινά της πόλης μας.

Thessaloniki Pride
Το αναφέρω πρώτο καθώς πραγματοποιείται ήδη υπό τη μορφή παρέλασης κάθε χρόνο, υπάρχει δηλαδή μια δυναμική και είναι πιο εύκολο να μετατραπεί σε θεσμό για την πόλη.

Όχι όμως με τη μορφή που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα, αλλά με την έμπρακτη στήριξη του δήμου, οργανωμένα σε κατάλληλους χώρους που θα είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και με τη συμμετοχή γνωστών DJ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα μεγάλο ετήσιο event δηλαδή στα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, συμβάλοντας έτσι και στην ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μας.

Βασική προύπόθεση για την επιτυχία φυσικά αποτελεί ο αλληλοσεβασμός στις πεποιθήσεις και στα πιστεύω του καθενός από εμάς. Σωστή προετοιμασία λοιπόν, σωστή οργάνωση έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στο Europride 2020, το οποίο θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη.

Διεθνές Φεστιβάλ Urban Sports

Τα Urban Sports έχουν ήδη μπει στην καθημερινότητα μας και οφείλουμε να τα στηρίξουμε, καθώς όλο και περισσότεροι νεοι της πόλης μας ασχολούνται με αυτά σε υψηλο μάλιστα επίπεδο.

Λίγοι γνωρίζουν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο θα εισαχθούν νέα αθλήματα όπως το ΒΜΧ και το Skateboard.

Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι το parkour (free running), με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, εντάσσεται πλέον στα αθλήματα γυμναστικής και ότι παγκόσμιος πρωταθλητής έχει αναδειχθεί ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Κυρσανίδης.

Ίσως λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να διοργανωθεί ένα Διεθνές Φεστιβάλ Urban Sports

καταβάλοντας μια προσπάθεια να αναβιώσει το ποδηλατικό Event «Yedi Kule Runaway» το οποίο είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη μας.

– Διεθνής Έκθεση Μακεδονικών Προϊόντων & Μακεδονικής Κουζίνας

Επιτακτικότερη όσο ποτέ, λόγω και της επαίσχυντης συμφωνία των Πρεσπών, είναι η δημιουργία μιας ετήσιας έκθεσης Μακεδονικών Προϊόντων που θα πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την έκθεση μπορούν να παρουσιάζονται προϊόντα των παραγωγών της Μακεδονίας καθώς και συνταγές μαγειρικής που θα βασίζονται σε αυτά.

Η ενσωματωση της εκδήλωσης «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» & «Η διαδρομή του κρασιού της Θεσσαλονίκης» που ήδη πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο το κύρος της συγκεκριμένης έκθεσης. Απώτερος στόχος έιναι να καταδειχθεί πως οτιδήποτε Μακεδονικό, είναι ελληνικό, κάτι που άλλωστε αποτελεί δέσμευση του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του συνδυασμού μας «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη».

Λίγα λόγια για τον Άκη Πούλακα

Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσα το λύκειο του Αμερικάνικου Κολεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ και εισάχθηκα στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησα το 2007. Συνέχισα τις σπουδές μου ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον τομέα του Περιβάλλοντος και των Νέων Τεχνολογιών, από όπου και έλαβα και τον ανάλογο τίτλο (MSc).

Έκλεισα τον μέχρι σήμερα κύκλο σπουδών μου, λαμβάνοντας τον τίτλο του ΜΒΑ από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Είμαι εκλεγμένο Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από το 2017 και αποτελώ, ως μέλος, κομμάτι της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Στην παρούσα φάση, απασχολούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, όντας ιδιοκτήτης της Darwin, εταιρίας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού (IT).

Άκης (Αντώνιος – Δημήτριος) Πούλακας
Επιχειρηματίας
Μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης
Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και το συνδυασμό
“ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη”