Άκης Δήμας: “Θα υπηρετώ την τέχνη μου και την αγάπη μου για αυτή, όπου και να σταθώ όπου και να βρίσκομαι γιατί αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου”

“Το θέατρο είναι μια ασχολία που θέλει αμεσότητα, να δίνεις την ψυχή σου, το σώμα σου και το μυαλό σου”

“Εμείς οι καλλιτέχνες της νέας γενιάς οφείλουμε να δώσουμε μια άλλη οπτική στον πολιτισμό μας, μέσα από την δουλειά μας στο θέατρο, έχοντας ως παρακαταθήκη όλη την ιστορία του θεάτρου των προγόνων μας”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Στην ηλικία 5-6 χρόνων ανακάλυψα ποσο πολύ μου άρεσε να κάνω διαλόγους με τον εαυτό μου να λέω διαφορα ποιηματάκια και να ακούω μικρά τραγούδια τα οποια τα μάθαινα απ’ έξω χωρίς καμία δυσκολία. Στο σχολείο και στις παιδικές εκδηλώσεις όταν υπήρχε θέατρο είχα πάντα ένα ρόλο αν και θεωρώ ότι λείπει το θέατρο από την παιδική ελληνική εκπαίδευση καθώς είναι πολιτισμός και αναγκαίο αγαθό κάθε πολίτη .

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τη δική του προσωπικότητα και το δικό του χαρακτήρα με τον οποίο μπαίνει στο κόσμο του θεάτρου .. Αυτό και μόνο είναι άξιο θαυμασμού , σίγουρα υπάρχουν καλλιτέχνες της γενιάς μου που πάνε το θέατρο και το πολιτισμό ένα βήμα πιο πέρα. Θα ήθελα πολύ στο μέλλον να ανήκω σε αυτήν τη κατηγορία. Εκτιμώ και σέβομαι κάθε συνάδελφο ξεχωριστά γιατί όλοι διεκπεραιώνουμε ένα έργο το οποίο είναι ομαδικό και συλλογικό για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Το θέατρο είναι μια ασχολία που θέλει αμεσότητα και να δίνεις τη ψυχή σου, το σώμα σου και το μυαλό σου σε αυτό. Στο θέατρο δεν υπάρχει το “πάμε ξανά” είσαι μόνος σου όταν εκτίθεσαι στη σκηνή, και για αυτό για να σταθείς και να αντέξεις στην σκηνή χρειάζεται υπομονή. Στον κινηματογράφο από την άλλη τα πράγματα είναι λίγο πιο έμμεσα είσαι εσυ η κάμερα και ο θεατής για να περάσει το μήνυμα από εσένα στη κάμερα και από την κάμερα στον θεατή υπάρχει μια μικρή απόσταση η οποια χρειάζεται ένα ειδικό χειρισμό, που δεν είναι εύκολο να το έχουν όλοι με την ίδια ευκολία. Θα υπηρετώ την τέχνη μου και την αγάπη μου για αυτή, όπου και να σταθώ όπου και να βρίσκομαι γιατί αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου. Άρα προτιμώ και θέατρο και κινηματογράφο καθώς είναι η τέχνη μου η ζωή μου, το είναι μου και εγώ .

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η επιτυχία φέρνει τη καριέρα και η καριέρα την επιτυχία. Η επιτυχία είναι μέσα σου , εάν εσυ νιώσεις ολοκληρωμένος με αυτό που κανείς δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο αυτό είναι επιτυχία. Εγώ για παράδειγμα ενώ έχω σπουδάσει νομικά, τελειώνοντας την δραματική αποφάσισα ότι το μόνο πράγμα που θέλω να κάνω στη ζωή μου για να νιώσω επιτυχημένος ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος είναι να δοθώ εξολοκλήρου στη τέχνη μου. Η καριέρα είναι κάτι το οποίο σίγουρα το ζήτω αλλά αφού νιώσω ολοκληρωμένος θα έρθει και αυτό.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ο κάθε καλλιτέχνης έχει μέσα του έναν μικρό δεύτερο εαυτό ο οποίος του φωνάζει καθημερινά από τη μέρα που γεννιέται ότι είναι καλλιτέχνης, ως την ημέρα που θα τον ακούσει και θα ξεκινήσει αυτό το έργο θα ανακαλύψει ότι έχει γεννηθεί καλλιτέχνης. Πάντα άκουγα τη φωνή μέσα μου ότι έχω γεννηθεί καλλιτέχνης.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Θεωρώ ότι οι ηθοποιοί όπως και όλοι οι καλλιτέχνες έχουμε στο μυαλό μας κάποιες λέξεις οι οποίες μας εκφράζουν. Η δουλειά , η πίστη και η ασταμάτητη “πρόβα” με την τέχνη μας είναι αυτή που μας εκφράζει και μας κάνει διαφορετικούς από τους ανθρώπους της ρουτίνας . Για εμάς τίποτα δεν είναι ρουτίνα , κάθε μέρα στο θέατρο, στη τηλεόραση , στο σινεμά είναι μια νέα μέρα και μια νέα πρόκληση με τη τέχνη μας. Άρα η καθημερινή ενασχόληση , εξάσκηση , δουλειά και πίστη μας για αυτό θα μας βοηθήσει να πάμε το θέατρο ένα βήμα πιο πέρα. Εμείς οι καλλιτέχνες της νέας γενιάς οφείλουμε να δώσουμε μια άλλη οπτική στον πολιτισμό μας μέσα από την δουλειά μας στο θέατρο έχοντας ως παρακαταθήκη όλη την ιστορία του θεάτρου των προγόνων μας .

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Πάντα πριν πιάσεις στα χέρια σου ένα μολυβή για να αρχίσεις να γράφεις έχεις ηδη σκεφτεί αυτό που θέλεις να γράψεις . Έτσι και εμείς συλλαμβάνουμε , σκεφτόμαστε , εμπνεόμαστε και ολοκληρώνουμε την σκέψη μας μελετώντας τον κάθε ρόλο και την κάθε κίνηση μας πάνω στη σκηνή πριν δημιουργήσουμε .

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως ένα άνθρωπο εργατικό που δε σταματα να σκέφτεται, να δημιουργεί και να πράττει τις επόμενες κινήσεις προς τιμήν του θεάτρου .θεωρώ τον εαυτό μου εγωιστή και πολύ σκληρό για να το βάλω κάτω και να κάνω ένα βήμα πίσω. Όνειρο μου ελπίδα μου και ζωή μου είναι να κατακτήσω μια θέση στο ελληνικό θέατρο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για το τρέχων μέλλον όμως έχοντας μια δύσκολη κατάσταση όχι μόνο στη δικη μας δουλειά ως ηθοποιοί αλλά και για όλο το κόσμο , θα μου ήταν δύσκολο να πω κάποια πράγματα . Όμως υπάρχουν κάποιες προτάσεις από το θέατρο και από τη τηλεόραση και περιμένουμε την εξέλιξη αυτόν των συζητήσεων και να προχωρήσουμε . Μέχρι τότε μελετάμε , διαβάζουμε , ακούμε μουσική , μαγειρεύουμε , ηρεμουμε και χαλαρώνουμε καθώς όπως γνωρίζεται η δουλειά του ηθοποιού απαιτεί τουλάχιστον δέκα ώρες δουλειάς καθημερινά για να μπορείς να ανταπεξέλθεις των συνθηκών .

Βιογραφικό.

Είμαι ο Ακης Δημας είμαι 26 χρόνων , είμαι από τη Λαμία, ζω στην Αθήνα . Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στα νομικά και στη δραματική σχολή στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδαζα για 6 χρονια. Μιλάω 3 γλώσσες αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά επίσης χορεύω περίπου 5 χρονια γιατί ο κάθε ηθοποιός πρέπει να έχει γνώσεις κινησιολογίας και χορού. Σαν χόμπι μου έχω τη γυμναστική το διάβασμα και το μαγείρεμα. Έχω οχτώ χρονια σπουδές στο ωδείο σολφεζ τραγούδι και πιάν. Και μου αρέσει να περνάω ωραίες μικρές οικογενειακές και φιλικές στιγμές με τους δικούς κου ανθρώπους.