Άγγελος Κολοκοτρώνης: “…Στα πολιτιστικά ζητήματα, οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τον όλεθρο που σπέρνουν με την αδιαφορία τους”

Ο Δημοσιογράφος Άγγελος Κολοκοτρώνης απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Ηθοποιός σημαίνει φως”, τραγούδησε ο Δημήτρης Χόρν. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Δεν βλέπω καμιά κανονικότητα, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Ειδικότερα όσοι δημιουργοί στο χώρο του Θεάτρου διατηρούσαν μικρές επιχειρήσεις και ανταποκρίνονταν μέχρι τώρα, σε όλες τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνεις από το Κράτος, ουσιαστικά εξαφανίζονται από τον πολιτιστικό χάρτη αυτής της χώρας, η οποία εν τούτοις έδωσε πρώτη και συνεχίζει να δίνει τα φώτα του Πολιτισμού, σε όλο τον κόσμο.
Εκατοντάδες τα λεγόμενα «μικρά» Θέατρα, θεωρούνται μη κερδοσκοπικές εταιρίες και δεν δικαιούνται –κατά έναν περίεργο νόμο- ουδεμιάς υποστήριξης. Ετσι καταδικάζονται σε μαρασμό, δεκάδες μικρές κυψέλες Πολιτισμού, που δεν πρόκειται ποτέ να αναστηθούν, ααν και με υπουργική απόφαση δεν λειτουργούν, λόγω της πανδημίας. Ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας, στο Θέατρο.

Ως καλλιτέχνης, άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την εύρυθμη αλλά και κοινωνικά ασφαλή διεξαγωγή των προσεχών συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων; Θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις. Κατά τον νομικό μας Πολιτισμό «Οποιος- όχι από δική του ευθύνη ζημιώνεται- δικαιούται αποζημίωση». Η σημερινή Κυβέρνηση αγνοεί τα ζητήματα του Πολιτισμού, κατά τρόπο επιδεικτικό και προκλητικό. Η ελπίδα είναι κάποιος να διορθώσει το λάθος της.

Ο καλλιτέχνης επιβραβεύεται με το χειροκρότημα και το εύγε. Ανησυχείτε για ενδεχόμενο οικονομικό αδιέξοδο; Δεν ανησυχώ απλώς. Θλίβομαι, διότι στα πολιτιστικά ζητήματα, οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τον όλεθρο που σπέρνουν με την αδιαφορία τους.

Τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές, οι gallery και οι πολιτιστικοί χώροι πιστεύετε θα επαναλειτουργήσουν την επόμενη ημέρα; Αν δεν αποζημιωθούν, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν. Οσοι από τους αρμοδίους δεν το κατάλαβαν ακόμη, θα μείνουν στην Ιστορία, ως επίδοξοι νεκροθάφτες του Πολιτισμού. Διότι όσο και να αδιαφορούν για την καταστροφή που προκαλούν, καλό είναι να θυμηθούν κάποτε αυτό που είχε πει ο Γκαίτε. Οτι «ακόμη δεν υψώθηκαν τα τείχη, που θα έλεγαν στο ανθρώπινο πνεύμα «ΩΣ ΕΔΩ».