Ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής Κωνσταντίνου Κουνάλη. “Ανθρωπογραφίες. Μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης”

KUNSTMATRIX 3D EXHIBITION

Έναρξη ψηφιακής έκθεσης

Σας προσκαλούμε στη νέα ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κουνάλη, με θέμα “Ανθρωπογραφίες. Μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης”.

Η έναρξη της ψηφιακής έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 στις 05:00 μμ και θα φιλοξενηθεί στον ψηφιακό χώρο τέχνης Artnartplus.com, στο σύνδεσμο https://artnartplus.com/2021/04/04/psifiaki-ekthesi-zografikis-konstantinou-kounali-anthropografies-metaxy-anaparastasis-kai-afairesis/

Kounalis Kostas Exhibition Poster Gr

Την ψηφιακή έκθεση και το τεχνοκριτικό κείμενο επιμελείται η δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικός της τέχνης, μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής ΑΡ.ΜΗΧ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: “Σκιαγραφημένες μορφές”, “Ενέργεια” και “Ψυχογραφήματα”.

Η επιμελήτρια Αλεξάνδρα Κουρουτάκη σημειώνει αναφορικά με την έκθεση: «Στη νέα του ψηφιακή έκθεση ο Κώστας Κουνάλης εξειδικεύει την καλλιτεχνική του έρευνα στην ανάδειξη ποικίλων εκδοχών της ανθρώπινης μορφής ως ζωγραφικού θέματος. Πρόκειται για μια μελέτη της “έσω” αρχιτεκτονικής της ανθρώπινης ύπαρξης που αποσκοπεί να μεταφέρει προβληματισμούς αμιγώς οντολογικούς και υπαρξιακούς. Από τις σκιαγραφημένες φιγούρες έως τα εξπρεσιονιστικά είδωλα, οι μορφές ισορροπούν στο μεταίχμιο μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης.

The kiss, oil on canvas, 100X70cm, 2007

Στην ενότητα “Σκιαγραφημένες μορφές” εντάσσονται συνθέσεις με σκιώδη είδωλα που αιφνίδια σαρκώνονται ως νέες “φαντασμαγορίες της ταυτότητας” [1] σε έναν απροσδιόριστο χώρο. Οι μορφές αποδίδονται ως “φωτογραφικά στιγμιότυπα”  και δημιουργούνται είτε με τη χρήση ακτίνας laser, είτε με μικτές τεχνικές, είτε με την τεχνική της υδατογραφίας (ακουαρέλες σε λευκό χαρτί).

Στην ενότητα “Ενέργεια” η ζωγραφική του Κουνάλη υποδηλώνει την αγωνία του δημιουργού να “υπάρχει” ως αισθητική μορφή μέσα στον ψυχοδυναμικό χώρο του πίνακα. Ακόμη και η πιο αόριστη χειρονομία, το πιο απροσδιόριστο χρωματικό επεισόδιο καταλήγουν σε μορφή.

Figures, oil on paper and plywood, 100Χ70 cm, 2007

Στην ενότητα “Ψυχο-γραφήματα” ο Κουνάλης διερευνά κάτω από τον συνειδησιακό φλοιό, τα βαθύτερα στρώματα του “εγώ”. Ένας λαβύρινθος από περίπλοκες, ρυθμικές διαδρομές γραμμών παραπέμπει σε συμπλέγματα, επιθυμίες, απωθήσεις, ψήγματα ζωής και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Το ενδιαφέρον μας εστιάζει στον τρόπο όπου η ζωγραφική εικόνα νοηματοδοτείται από τις χρωματικές ποιότητες, τις αντιθέσεις και τις εντάσεις των υλικών της».

[1] Για τη σειρά του Ν. Κεσσανλή, “Les Fantasmagories de l’Identité”, 1965 “Φαντασμαγορίες της ταυτότητας”, βλ. Restany, P., Nikos, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1988, σελ. 26.

Shadow, mixed media, earth + ink de Chine, 120Χ100cm 2008
Energy, oil on canvas 100Χ70cm 2011

Βιογραφικό του Κωνσταντίνου Κουνάλη

Ο Κωνσταντίνος Κουνάλης γεννήθηκε το 1968 στα Χανιά. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, απόφοιτος του Εικαστικού τμήματος, από το εργαστήριο ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου και του Γ. Λαζόγκα, με παράλληλο πτυχίο στη Διδακτικής της Τέχνης. Έχει παρακολουθήσει τα εργαστήρια χαρακτικής (ξυλογραφίας) φωτογραφίας και πολυμέσων. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια: “Κινέζικη καλλιγραφία”, “Εικονικοί κατάλογοι” και “Πλαστικές τέχνες” με το πρόγραμμα Erasmus, στο πανεπιστήμιο Paris 8. Έχει εργαστεί σε Δημόσια Σχολεία. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ. Ελλάδος και της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Έχει λάβει τιμητικό βραβείο στο 63ο salon des Artistes du Hurepoix ; στο St. Geneviève des Bois, στο Παρίσι. Έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ανθρωπομετρίες Φωτογραφική καταγραφή ακτίνας λέηζερ, Μεταβλητές διαστάσεις