Ψάλτη Νικολέτα: “Οι περίοδοι κρίσης πάντα αποτελούσαν εύφορο έδαφος για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης”

Η Dreamteam σε συνεργασια με το Polismagazino.gr, στην έναρξη του νέου Χρόνου και με δράσεις #giaenankaliterokosmo, δίνει βήμα σε καλλιτέχνες για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, έργα και απόψεις:

“…Θέλω να ζω ελεύθερα. Να μπορώ να ονειρεύομαι, να εμπνέομαι και να δημιουργώ. Να μοιράζομαι συναισθήματα και στιγμές με ανθρώπους που αγαπώ. Τα όνειρα και οι επιθυμίες δεν φυλακίζονται”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Αφήνοντας πίσω αυτή τη χρονιά, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Βιώσαμε πολλές ψυχικές διακυμάνσεις, με το άγχος και την απογοήτευση να εναλλάσσονται με την ελπίδα και τη χαρά.

Πως αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με την πανδημία και τα μέτρα για τον covid; Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να επικοινωνώ και να παραμένω συνδεδεμένη με τους σημαντικούς ανθρώπους για μένα και να μοιράζομαι μαζί τους στιγμές. Η επαφή με τη φύση (κυρίως με τη θάλασσα) και η ενασχόλησή μου με την τέχνη με βοηθά να αντιμετωπίσω αυτή τη δύσκολη, άγνωστη καθημερινότητα.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του Πολιτισμού το 2022; Η πανδημία έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στον τομέα του πολιτισμού. Πάντοτε όμως οι περίοδοι κρίσης αποτελούσαν εύφορο έδαφος για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης και πάντα βρίσκει το βήμα για να επικοινωνήσει. «Ο πολιτισμός δεν είναι τα πάντα. Όμως δίχως πολιτισμό τίποτα δεν έχει αξία», αναγράφεται σε ταμπέλα έξω από κινηματογράφο.

Ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος των Τεχνών, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, ακούγοντας τις ανάγκες μας. Να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τα συναισθήματα που μας έχει δημιουργήσει αυτή η κρίση. Και το σημαντικότερο για μένα είναι να μη μένουμε αδρανείς, να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους γύρω μας και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε συναισθήματα, ανησυχίες και στιγμές.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πως θα είναι η επόμενη ημέρα; Η επόμενη μέρα βρίσκει μια κοινωνία σε πανδημική κόπωση. Ο φόβος, το άγχος, ο θυμός κυριαρχούν. Η μοναξιά και η απομόνωση έχουν επηρεάσει τη ψυχολογία όλων. Θέλω να ελπίζω πως σύντομα όλο αυτό θα το αφήσουμε πίσω μας, έτσι ώστε οι αμυχές που δημιουργήθηκαν στη ψυχή μας αυτά τα δύο τελευταία χρόνια να μην μετατραπούν σε ανεπούλωτες πληγές.

Ποια θα είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Δεν κάνω σχέδια, θέλω να ζω ελεύθερα. Να μπορώ να ονειρεύομαι, να εμπνέομαι και να δημιουργώ. Να μοιράζομαι συναισθήματα και στιγμές με ανθρώπους που αγαπώ. Τα όνειρα και οι επιθυμίες δεν φυλακίζονται.

Psalti Nikoleta

nikoletapsalticreations

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/