«Χρόνια Πολλά Μαμά» στo Αίθριο στη Χανθ

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) στη συνεχή του προσπάθεια να καταργήσει τα όρια μεταξύ τέχνης και ζωής, συμμετέχει, για μία ακόμη φορά, σε μία πολύτεχνη διαδραστική εκδήλωση, με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ.
Τα εγκαίνια μίας έκθεσης φωτογραφίας, σαν αρχή μίας σειράς και άλλων περιφερειακών δράσεων σε βάθος χρόνου, εμπλέκονται με μία ποικιλία συμμετοχικών δραστηριοτήτων, εργαστηρίων, ξεναγήσεων κτλ. Με τη συνδρομή άλλων τεχνών, που με τον δικό τους τρόπο θα φωτίσουν το θέμα της κοινής μας συνεύρεσης, σχεδιάζεται όχι μόνο η «εμπλοκή» στην εκδήλωσή μας αυτή διαφορετικών ηλικιών, αλλά και «κατηγοριών κοινού».

Η έκθεση, συγκροτείται από διαφορετικές εκδοχές του πως φωτογραφίζεται το θέμα, πως διατυπώνεται και πως αυτό παρουσιάζεται. Πρόκειται για μία έκθεση στα πρότυπα κάποιων βασικών αρχών του ΦΚΘ, αρχές που ενώ στηρίζονται σε αυστηρά κριτήρια για το τι μπορεί να είναι τέχνη μετά τον Μαρσέλ Ντυσάν δεν αποδέχονται την κυριαρχία της μίας και μόνο άποψης για το τι και πως φωτογραφίζει η φωτογραφία σήμερα. Σύγχρονες και παραδοσιακές απόψεις, στα ίδια ή άλλα δωμάτια/χώρους, επικοινωνούν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο η κάθε μία το περιεχόμενό τους και αγγίζουν διαφορετικά συστήματα ανάγνωσης των φωτογραφιών και σε δεύτερο χρόνο, απόλαυσής τους.
Εγκαίνια την Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Στην έκθεση συμμετέχουν
Θανάσης Αθανασιάδης, Σοφία Δαλαμάγκα, Δημήτρης Δεσποινούδης, Βίκυ – Μαρία Ιωάννου, Βασίλης Καρκατσέλης, Ελένη Ιωάννου, Κατερίνα Μπάτζιου, Αναστασία Μπόϊκου, Τάκης Οικονομίδης, Ηρώ Παπαδοπούλου, Καίτη Παπαναούμ, Σωτήρης Παπανικολάου, Αθηνά Πέρκα, Μαρία Σαμολαδά, Λένα Σιώπη, Ιορτάνκα Τένοβα, Ευστράτιος Τζαμπαλάτης, Βικτωρία Τζουρά, Παρθένα Χαριστέα και η Άννα – Μαρία Χατζηστεφάνου.

Διάρκεια έκθεσης έως Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας των εγκαινίων της έκθεσης

Κυριακή 12 Μαΐου 2019
Ευχόμαστε, Δημιουργούμε, Διασκεδάζουμε

Εκδηλώσεις στον χώρο του Αίθριου στη ΧΑΝΘ

11.00πμ. Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τη μητέρα.
Θεματική ομαδική έκθεση φωτογραφίας θα παρουσιάσει μία πληθώρα απόψεων, προσεγγίσεων και απόδοσης του θέματος, που ξεκινά από την παραδοσιακή αποτύπωση και χρήση των δυνατοτήτων του φωτογραφικού μέσου και φτάνει μέχρι την σύγχρονη και εικαστική του θεώρηση.
Η παραγωγή είναι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. (www.fkth.gr)
Διάρκεια έκθεσης έως Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

12.00μμ. Γευσιγνωσία κρασιού από την οινοποιία Τσικρικώνη. Ευχόμαστε στις μητέρες με ένα ποτήρι κρασί
για την ημέρα της γιορτής τους.

12.30μμ. Παρουσίαση του θεατρικού έργου «Η Λουλού θέλει να της αγοράσουν άνθρωπο» της Mari Hekimian. Μουσική επιμέλεια-στίχοι κα. Δέσποινα Σαρόγλου.
Ο Αζόρ έχει ένα μαυράκι και η Κάρεν έχει ένα κινεζάκι! Μόνο η Λουλού δεν έχει άνθρωπο στο σπίτι της. Για αυτό και δε θα σταματήσει να γαυγίζει μέχρι οι γονείς της να της πάρουν ένα. Και όταν συμβεί αυτό η Λουλού άραγε θα μπορέσει να μάθει να το φροντίζει όπως πρέπει ή θα το δει σαν ένα ακόμη παιχνίδι και γρήγορα θα το βαρεθεί και θα το παρατήσει για κάτι άλλο; Και ο Γιάννης, το ανθρωπάκι της, πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα του ζωή δίπλα στη μικρή του φίλη; Μπορεί να φανταστεί ξανά τη ζωή του στους δρόμους με κακά σκυλιά να τον χτυπούν, να τον κλωτσούν και να του πετούν πέτρες; Μπορεί να επιβιώσει μακριά από την σκυλοοικογένεια της Λουλού που τόσο πολύ αγαπάει πια;

12.50μμ Διαδραστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία τα παιδιά μαθαίνουν πως πρέπει να προσεγγίζουμε τα ζώα, τι μας φανερώνουν οι στάσεις του σώματος τους και ποιες οι ιδιαιτερότητες της σχέσης μας μαζί τους.

13.30μμ. Εργαστήρι χαρακτικής για μαμάδες και μεγάλα παιδιά, από τον εικαστικό και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Καρκατσέλη. Σε αυτό οι συμμετέχουσες μητέρες θα σκαλίσουν έργα για τη μητέρα από την ιστορία της τέχνης. Στη συνέχεια θα μελανώσουν, τυπώσουν και θα πάρουν μαζί τους το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.
Δηλώσεις συμμετοχής τηλ. 6942523290.

14.30μμ.-Παραδοσιακή μουσική από το σχήμα Αντέντι. Το σχήμα αποτελούν οι Μιχάλης Αναστασίου ( λαούτο-φωνή), Μελίνα Μπιτζίδου (σαντούρι-φωνή), Χρήστος Δανάς (βιολί-φωνή) και ο Νίκος Βαρελάς (κρουστά-φωνή).

Στην αυλή του Νηπιαγωγείου της Χανθ
10.00πμ -14.30πμ – Catwalk. Εργαστήρι Δημιουργικού Μουλάζ! Πρότυπο εργαστήρι ενδυματολογίας για κορίτσια και αγόρια.
Σου αρέσει η δημιουργία και το ύφασμα? Θέλεις να ξεδιπλώσεις τη φαντασία σου και σου αρέσει να πειραματίζεται με υλικά???
Σε περιμένουμε στο πιο δημιουργικό και διαδραστικό παιδικό εργαστήρι ενδυματολογίας στην Ελλάδα, να ξεδιπλώσεις την έμπνευσή σου παρέα με την ομάδα του CatWalk!
Κούκλες και μπούστα ραπτικής για παιδιά, μπερδεύονται με υφάσματα και κουβάρια κλωστής! Παίζουμε και μαθαίνουμε και ότι φανταζόμαστε παίρνει μορφή!
Περιμένουμε όλα τα εμπνευσμένα παιδιά της πόλης!
Υπεύθυνη εργαστηρίου: κα. Νατάσα Ντόρτογλου

10.00πμ-14.30μμ. -Εργαστήρι κεραμικής. Φτιάχνουμε δωράκια από πηλό και τα χαρίζουμε στις μαμάδες. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κα. Κλαίρη Χαραλαμπίδου, κεραμίστρια, νηπιαγωγός.

11.00πμ-12.00πμ. Luky (wheel) challenge από την ομάδα του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών σπουδών Galileo Galilei. Μαμάδες και παιδιά παίζουν στον Τροχό της Τύχης. Ο πιο τυχερός κερδίζει.
Ξεχωριστές κιναισθητικές δραστηριότητες και πολλές εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους. Μαμάδες και παιδιά θα αλληλεπιδράσουν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μπορείς να είσαι εσύ ο νικητής. Παίξε, ρίσκαρε, κέρδισε.
Δηλώσεις συμμετοχής κα. Κρεμμύδα Δήμητρα τηλ. 2310 282811/6942209819.

Info:
Το Αίθριο στη Χανθ, Νικολάου Γερμανού 1.
Τηλ. Επικοινωνίας 2315 558598/6977913612
Face book : το Αίθριο στη Χανθ
Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις ελεύθερη