Χριστόφορος Κατσαδιώτης: “Η δουλειά μου, αγγίζει ψυχαναλυτικές πτυχές που είναι καλά κρυμμένες, δικές μου και κατ’ επέκταση και κάποιων θεατών…”

Τι είναι η χαρακτική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η χαρακτική είναι μια τεχνική και την χρησιμοποιώ ως ένα μέσο έκφρασης για να μπορέσω να δημιουργήσω μια εικόνα. Αυτή λοιπόν η εικόνα που βλέπει ο θεατής είναι σχηματοποιημένα συναισθήματα. Σαφώς είναι ανάγκη έκφρασης και ανάγκη εκτόνωσης. Μαζί και τα δύο, όταν εκτεθεί το έργο, μέσω αυτού, αποτελούν την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Όπου στη τελική ανάλυση δεν είναι κάτι άλλο, παρά μόνον κομμάτι του ίδιου σου του εαυτού.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Τυχερό που βρήκα την χαρακτική και μπόρεσα να ανακαλύψω ποιότητες γραφής που με ικανοποιούν απόλυτα. Επειδή η λέξη εικαστικός σημαίνει αυτός που εικάζει, δηλαδή αυτός που κάνει κάτι όπως αυτός νομίζει… Δεν είναι εύκολο να δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση, εγώ για τον ίδιο μου τον εαυτό. Αν με ρωτάτε, αν θα μπορούσα να κατηγοριοποιήσω εικαστικά τον εαυτό μου, θα σας δώσω έναν δόκιμο όρο με τον οποίον πρόσφατα χαρακτήρισε την δουλειά μου ο συλλέκτης κ. Γιώργος Ριζόπουλος, ως εξπρεσιονιστικό υπερρεαλισμό. Επειδή υπάρχει μια τάση στην δουλειά μου, να αγγίζει ψυχαναλυτικές πτυχές που είναι καλά κρυμμένες, δικές μου και κατ’ επέκταση και κάποιων θεατών, το οποίο είναι έκδηλο πως το εισπράττουν… ο καθένας με τον τρόπο του. Άρα εκφράζει μια ψυχική κατάσταση, αυτό εξηγεί τον όρο εξπρεσιονιστικό. Και όσον αφορά τον υπερρεαλισμό, δηλαδή τον σουρεαλισμό, αυτά που διαδραματίζονται ως αφήγηση, ξεφεύγουν από την έννοια του ρεαλισμού. Είναι μια ψυχαναλυτική προσέγγιση προσωπικών καταστάσεων, εντέλει κοινές σε όλους μας. Σε άλλους πιο πολύ και σε άλλους πιο λίγο, ακόμη όμως και σε αυτούς που δεν αρέσουν αυτά που κάνω. Πρόκειται για μια ανέλκυση ή αλλιώς άντληση ειλικρινών συναισθημάτων. Τώρα όσον αφορά σε θέματα αισθητικής, αυτά είναι υποκειμενικές υποθέσεις του καθενός…

Στα έργα σας ξεπροβάλλουν μορφές που είναι απόκοσμες, παραμορφωμένες με ανθρωπόμορφα η ζωόμορφα στοιχεία…. Ναι, αποτελούν τους ήρωες μου, πρόκειται για χαρακτήρες σαν του Οδυσσέα και τον συντρόφων του, οι οποίοι έχουν κοντινές συγγένειες με την Περσεφόνη και με βεβαιότητα όλοι μαζί, τιμούν όπως του αρμόζει τον Θεό Διόνυσο… Αυτά ως προς την καρδιά… Ως προς την εξωτερική εμφάνιση, είπαμε…, η παραμόρφωση έρχεται από τις εμπειρίες…

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Τα πάντα. Οι άνθρωποι γύρω μου, μια φωτογραφία σε μια εφημερίδα, το συναίσθημα μια μελωδίας. Τα πρόσωπα γύρω μου που είναι αλλοιωμένα από την ίδια την ζωή… Γενικώς σκίζω και μαζεύω πολλές φωτογραφίες από παντού…

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Με όλες, σίγουρα από όλους θα είχα κάτι να πάρω και ίσως κάτι να δώσω… Όπως εισπράττω πολλά από απλούς ανθρώπους, που δεν ανήκουν απαραίτητα στον χώρο των εικαστικών. Μου αρέσει να ανιχνεύω τις ζωές των άλλων, ειδικά των ανθρώπων που είναι του περιθωρίου… Ανθρώπων της υπερβολής… Οι σύντροφοι του Οδυσσέα… που σας είπα στην αρχή.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της χαρακτικής; Ίσως, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για όλα… Η χαρακτική άλλωστε είναι υπερβολικά χρονοβόρα. Επίσης ασχολούμαι και με το animation επάνω στην χαρακτική. Εδώ από ένστικτο, νιώθω πως έχω πέσει επάνω στην φλέβα… του χρυσού! Δεν την αφήνω εύκολα, για να ψάξω παραδίπλα….

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Σχέση προσωπική και σύντομη. Έντονη κατά την δημιουργία, ως ανάμνηση στην συνέχεια….

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Συμμετέχω σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό κυρίως… Μοναδικό σχέδιο είναι η συνεχόμενη δουλειά και η διεκπεραίωση των μονίμων εκκρεμοτήτων. Καινούργιες ιδέες και νέες εικόνες έρχονται συνεχώς.. Όσο για την έμπνευση, αυτή δεν έρχεται ποτέ από μόνη της…

* Photo: STUDIO VAHARIDIS

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών τεχνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τους Ξενοφώντα Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη. Ενδιάμεσα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στην Ακαδημία «The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design» στο Wroclaw της Πολωνίας -Πρόγραμμα LLP-Erasmus.

Χαρακτικά του έργα έχουν χρησιμοποιηθεί σε βιβλία των εκδοτικών οίκων: Gutenberg, Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος, Μελάνι, Μπαρτζουλιάνος. Tο 2015 στο Παρίσι, τα θέατρα: Eurydice, Zérο και Théâtre du Cristal, χρησιμοποίησαν χαρακτικά του έργα, για την προβολή των παραστάσεων τους. Από το 2014 αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο για τα εικαστικά δρώμενα στο Παρίσι. Το 2017 υπήρξε υποψήφιος για την θέση καθηγητή, στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή ή του Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., διαδικασία κατά την οποία δεν εξελέγει κανένας εκ των υποψηφίων, λόγο εσωτερικών θεμάτων της σχολής. Είναι μέλος της Ένωσης Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του ανήκουν σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Alpha Bank, FKP Collection, Felios Collection, κ.α). Κατοικεί και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.

2011 Βραβείο Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης , πρόγραμμα LLP- Erasmus.
2012 Βραβείο 1ης Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτών Ex-Libris, Κρήτη.
2017 Βραβείο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation, Αθήνα. “12th Athens Animfest” (“Carousel”-Animation χαρακτικής).

Ατομικές Εκθέσεις

1999 Έκθεση γλυπτικής με σύρμα. Γκαλερί Αιγόκερως, Αθήνα.
2006 Ζωγραφική και κατασκευές. Γκαλερί Περιτεχνών, Αθήνα.
2009 Ζωγραφική – Χαρακτική.”Τοπία της Σερίφου”. Γυμνάσιο Σερίφου, υπό την αιγίδα του Δήμου Σερίφου.
2010 Έκθεση Χαρακτικής – Ζωγραφικής. Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος». Δήμος Νεάπολης, Θεσσαλονίκη.
2011 Έκθεση Χαρακτικής. «Κριτική-Ανατροπή-Παραμόρφωση». Χώρος Τέχνης «24», Αθήνα.
2012 Έκθεση Χαρακτικής. Μουσείο Χαρτιού, Duszniki Zdrόj, Πολωνία.
2013 Έκθεση Χαρακτικής «Δούρειος Ίππος». Χώρος Τέχνης «24», Αθήνα.
2015 Έκθεση Χαρακτικής, «Η Εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας», Γκαλερί Μουσείου Halle Saint Pierre, Παρίσι, Γαλλία.
2016 Έκθεση Χαρακτικής «Ρομαντικό Δείπνο». Γκαλερί De L΄Angle, Παρίσι, Γαλλία.
2017 Έκθεση Χαρακτικής, «Ποιητικά Περιστατικά», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.
2017 Έκθεση Χαρακτικής, «Ποιητικά Περιστατικά», Φουγάρο, Ναύπλιο.

Επιλογή από Ομαδικές Εκθέσεις

2009: Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unicef. “Αντισταθείτε”. Δήμος Αθηναίων “Tεχνόπολις”.
2011 Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, «Αrt-Athina»
2011 1η Τριενάλε Χαρακτικής, Βελιγράδι, Σερβία.
2011 5η Μπιενάλε de L΄Εstamble de Saint-Maur-des-Fosses, Γαλλία.
2011 Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
2012 XVI Μπιενάλε Χαρακτικής Φοιτητών, Βελιγράδι, Σερβία.
2012 12 Νέοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες, από τις «Αναγνώσεις» της Κυριακάτικης Αυγής. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
2012 Χρώμα στην «Πατρίδα των καιρών». Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.
2012 Χαρακτική του Α.Π.Θ. Γκαλερί “Αrtis Causa”, Θεσσαλονίκη.
2012 “Transform 2012” Έκθεση Πανεπιστημίων Βαλκανικών Χωρών. Θεσσαλονίκη.
2012 2o Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής «Αthens Print-Fest», Αθήνα.
2012 «Γαλάζιος Καβαλάρης», Εθνικό Μουσείο της Νις. Σερβία
2012 1η Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής Μικρής Διάστασης, Lauderhill Arts Center, Φλόριντα, H.Π.Α.
2013 1η Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτικής Εx-Libris, Κρήτη.
2013 JU QI CUP – 1η Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής – Εx Libris EXPO ,Σαγκάη, Κίνα.
2015 “Art Athina”.Ομιλία της καθηγήτριας Βίκυς Τσαλαματά και του χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτης, «Η χαρακτική στην Ελλάδα» σε συντονισμό του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Ξενοφώντα Σαχίνη.
2016 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής «Athens Print-Fest», Αθήνα.
2016 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία Νefele. Μουσείο Μπουζιάνη, Αθήνα.
2016 « Η ημέρα των νεκρών»,” Ένωση χαρακτικής και διάδοσης της”, Παρίσι, Γαλλία.
2017 «12ο Athens Animfest», Διεθνές Φεστιβάλ Animation, Αθήνα.
2017 Portobello Film Festival 2017 (“Carousel” animation χαρακτικής) Λονδίνο, Αγγλία.
2017 Art4More 2017/Portraits: Trauma Section, Αθήνα. Μουσείο Μπουζιάνη.
2017 Black Beauty, 30o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης.
2018 “Ex-Libris”, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Αθήνα.
2018 Ένωση Χαρακτών Γαλλίας, Ίδρυμα Taylor, Παρίσι, Γαλλία
2018 Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 20ου-21ου αιώνα. “Radical fluidity. Grotesque in art”, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία.
2019 «5» Συλλογή Σωτήρης Φέλιος. Αθήνα.
2019 «Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής και Ιαπωνικής Χαρακτικής». Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
2019 «Συλλογή Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα». Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.
2019 Σύγχρονη Ελληνική Χαρακτική στην Ιαπωνία – Ε.Ε.Χ., Washi-no-Sato, Saitama, Ιαπωνία.
2019 Σύγχρονη Ελληνική Χαρακτική στην Ιαπωνία – Ε.Ε.Χ., Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο, Ιαπωνία.