Χριστίνα Βασκαντήρα: “Η μουσική είναι μία. Το τραγούδι είναι ένα έργο τέχνης το οποίο θα πρέπει να πηγάζει αυτούσιο από την πηγή έμπνευσης του δημιουργού…”

Επιμέλεια κειμένου: Αλεξάνδρα Μεντώρος

Η Χριστίνα Βασκαντήρα παραχώρησε μία συνέντευξη στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Μεντώρος για το Aspida Radio της Νέας Υόρκης.

http://www.aspidaradio.com
Youtube:  
TuneIn:  http://tun.in/sfrKF

Καλώς ήρθατε φίλοι μου στο Ασπίδα Ράδιο. Ενα “Ραδιοφωνικό Ταξίδι” με την Αλεξάνδρα ξεκινάει αμέσως τωρα. Ας καλοσωρίσουμε στην παρέα μας την Χριστίνα Βασκαντήρα μια καταξιωμένη τραγουδίστρια απο την Πάτρα. Καλώς σας βρήκα.

Για πές μου Χριστίνα μου. Εγω γεννήθηκα στην Αθήνα όπου έκανα και τα παιδικά μου χρόνια εκεί. Τώρα βέβαια η ζώη με έφερε στην Νέα Υόρκη. Εσύ που γεννήθηκες και πως ήταν τα παιδικά σου χρονια; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Πάτρα. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω οτι τα παιδικά μου χρόνια ήταν όμορφα αλλά και δύσκολα συγχρόνως. Το δύσκολο κομμάτι ηταν το διαζύγιο των γονιών μου, το οποίον συνέβη στην ηλικία των 10 χρόνων, σε μια ομολογουμένως ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία και σαν παιδί καλούμουν να το διαχειριστώ. Παρόλα αυτά μεγαλωσα σε μια ιδιαίτερα δεμένη οικογένεια με πολλή αγάπη.

Μια που είσαι στο χώρο της μουσικής έχεις σπουδάσει πάνω σε αυτό το κομμάτι ή είσαι αυτοδίδακτη; Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική έγινε στην ηλικία περίπου των 11 χρόνων οπου και ξεκίνησα μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Μεγαλώνοντας και παράλληλα με τις σπουδές μου στην Αθήνα στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισα κάνοντας μαθήματα φωνητικής δίπλα σε εξαιρετικές δασκάλες οπως η Κρίνη Παφίτου και η Σοφία Βόσσου.

Μου ανέφερες μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα που ήταν οι δασκάλες σου στα φωνητικά.Τι είναι όμως αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με το τραγούδι; Η μουσική αποτελεί για μενα εναν τρόπο έκφρασης ο οποίος με βοηθά να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Δηλαδή με βοηθά να επικοινωνώ καλυτερα. Θα μπορούσα να πω ψυχοθεραπεία. Δεν θεωρώ οτι υπήρξε στη ζωή μου ενα συγκεκριμένο γεγονός ή συμβάν που να λειτούργησε σαν αφορμή και να με οδήγησε στην ενασχόληση μου με τη μουσική. Μπορώ να πω ότι η αγαπη μου και το ενδιαφέρον μου για την μουσική ήρθε εντελώς αυθόρμητα και ασυνείδητα. Μπορεί βεβαια να βοήθησε και το γεγονός ότι η οικογένεια μου ήταν ιδιαίτερα φιλόμουση και με ιδιαίτερη αγαπη γενικά απέναντι σε όλες τις μορφές τέχνης.

Για δώσε μας να καταλάβουμε πώς ήταν τα πρώτα σου βήματα στο χώρο αυτο; Τα πρωτα μου βήματα έγιναν στην γενέτειρά μου την Πάτρα. Σε μια κοσμική ταβερνα με το ονομα ‘Χαγιάτι’. Έπειτα συνέχισα για χρόνια να εμφανίζομαι σε αρκετά γνωστές μουσικές σκηνές της Πάτρας μέχρι να έρθει η συνεργασία μου με τον Κ. Δημήτρη Κοντολάζο στην Αθήνα. Έκτοτε βρέθηκα να εμφανίζομαι δίπλα σε αρκετά καταξιωμένους καλλιτέχνες. Όπως τον Κ. Γιώργο Μαργαρίτη, την Κ. Κατερινα Στανίση αλλα και δίπλα σε νεώτερους όπως Θάνο Καλλιρη, Ραλλία Χρηστίδου κ.α.

Θέλω να μου πεις την πρώτη σου φορά που ανέβηκες στην σκηνή. Ποια ήταν τα συναισθήματα σου εκείνη τη στιγμή; Την πρώτη φορά που ανέβηκα στην σκηνή τη θυμάμαι ελάχιστα καθώς ειχα σχεδόν παραλύσει από το άγχος. Οπότε λειτούργησαν σχεδόν όλα “μηχανικά”. Παρόλα αυτά θυμάμαι τις εικόνες απο τις αντιδράσεις του κοινού τις οποίες εχω κρατήσει στο μυαλό μου μέχρι και σήμερα.

Να σε πάω αλλού τώρα και να βρεθούμε στο χώρο του στούντιου. Για περιέγραψε μου την πρώτη μέρα που μπήκες μέσα σε αυτό το χώρο. Το στούντιο σαν εμπειρία είναι μαγευτική γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμά στη μουσική τόσο σε κομμάτια που τυγχάνει να ερμηνεύεις ο ίδιος για πρώτη φορά αλλά και σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει μοναδικά άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Την πρώτη μου φορά όμως στο στούντιο τη θυμάμαι χαρακτηριστικά καθώς με δυσκόλεψε αρκετά γιατί καλείσαι να αντεπεξέλθεις σε εναν εντελώς διαφορετικό κόσμο εν συγκρίσει με αυτον του live. Η πρώτη μου φορά λοιπόν ήταν γύρω στο 2007 οταν έφτιαξα κι εγω σαν νέος καλλιτέχνης τα πρώτα μου covers σε τραγούδια παλαιότερα γνωστών και ιδιαίτερα πετυχημένων ερμηνευτών.

Ήρθε η ώρα να σε γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα. Να σου πω ότι εγω φοβάμαι παρά πολύ το θάνατο και κυρίως των αγαπημένων μου ανθρώπων. Τί ειναι αυτο που σε φοβίζει και πιο συγκεκριμένα ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος και πως τον αντιμετωπίζεις; Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να μην συμβεί κάτι κακο στους ανθρώπους που αγαπώ. Προσπαθώ όμως να μην αναλώνομαι σε σκέψεις αρνητικές. Γι αυτό ακριβώς προσπαθώ να χαίρομαι και να απολαμβάνω την καθε στιγμή δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους και να σκέφτομαι όμορφα και δημιουργικά για όλα όσα μπορούν να συμβούν στο μελλον.

Για να ταξιδέψουμε λίγο στο μέλλον και να ονειρευτούμε. Για πες μου πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον δισκογραφικά; Δισκογραφικά το μέλλον θα ήθελα να με βρει να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που εκτιμώ, δημιουργώντας τραγούδια τα οποία να με εκφράζουν και να με αντιπροσωπεύουν. Τραγούδια τα οποία φυσικά θα ήταν τιμή και χαρά μου να αγαπηθούν από τον κόσμο και να τον συντροφεύουν σε ιδιαίτερες και προσωπικές τους στιγμές.

Αυτό τον καιρό βλέπουμε ότι έχεις βγάλει ένα καινούργιο τραγούδι για πες μας πως έγινε η επιλογή του τραγουδιου; Το καινούργιο μου τραγούδι έχει τίτλο Αγγελέ μου και είναι σε στίχους και μουσική του Χάρη Πετμεζά, ο οποιος πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Η επιλογή έγινε απο κοινού καθώς είναι ενα κομμάτι το οποίο πιστεύουμε ιδιαίτερα. Το κομμάτι κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Aspect4music την οποία και θέλω να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη δουλειά μας.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς επί σκηνης; Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες τους οποίους θαυμάζω και εκτιμώ και με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ στο μελλον. Αν και μου ειναι αρκετά δύσκολο να επιλέξω έναν θα μπορούσα όμως να αναφέρω μερικούς τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα. Όπως η Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου κ.α.

Ποιο στάιλ (style) μουσικής σ’ εκφραζει;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής το οποίο να με εκφράζει. Άλλωστε για μένα δεν υπάρχουν είδη στην μουσική. Για μένα η μουσική είναι μία. Για μένα το τραγούδι είναι ένα έργο τέχνης το οποίο θα πρέπει να πηγάζει αυτούσιο από την πηγή έμπνευσης του δημιουργού αποκομμένο από τη ζήτηση και τις αναγκες της αγορας γιατί μόνο τοτε ένα εργο τέχνης αποκτά καλλιτεχνική αξια. Ετσι λοιπόν για μένα ενα κομμάτι το οποίο θα καταφέρει να με συγκινήσει είναι και αυτο που θα κερδίσει την εκτίμηση μου.

Εγώ στον ελεύθερό μου χρόνο, μου άρεσει να ακούω τραγούδια σαν ραδιοφωνικός παραγωγός που είμαι. Εσύ πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρονο; Τον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να τον περνάω με την οικογένεια μου και παρέα με αγαπημένους φίλους. Επίσης λατρεύω τη γυμναστική και ιδιαίτερα τη yoga, η οποία εκτός από σωματική ευεξία βοηθά και στην πνευματική ανάπτυξη και ηρεμία.Το διάβασμα, το οποίο έχει την ικανότητα να σου ανοίγει νέους ορίζοντες σκεψης και επίσης την παρακολούθηση οποιασδήποτε “καλής” ταινίας ή σειράς.

Μια που μας αρέσουν τα ταξίδια και σε ποιον δεν αρέσουν, θα ήθελα να μου πεις αν θα ταξιδεύες τώρα που θα ήθελες να πας και γιατι; Ενα ταξίδι το οποίο θα ήθελα καποια στιγμή να καταφέρω να πραγματοποιήσω στη ζωή μου είναι ένα ταξίδι στην Κούβα και αυτό γιατί θαυμάζω και λατρεύω να ανακαλύπτω κόσμους εντελώς διαφορετικούς με τη δική μας πραγματικότητα και η Κουβα πιστεύω ότι είναι ενας προορισμός που σου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Εύχομαι λοιπόν κάποια στιγμή να τα καταφέρω!

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον που έρχεται; Αυτη την στιγμή η προτεραιότητα μου ειναι να γνωρίσει ο κόσμος το καινούργιο μας κομμάτι που έχει τον τίτλο Αγγελέ μου σε στίχους και μουσική του Χάρη Πετμεζά όπως και ανέφερα και κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Aspect4music. Φυσικά και υπάρχουν αρκετά σχεδια για το μέλλον τα οποία όμως επειδή ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί θα προτιμούσα να μην αποκαλύψω.

Να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήσουν εδώ κοντά μας στο Ασπίδα Ράδιο και ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου.

Βιογραφικό
Η Χριστίνα Βασκαντήρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Έχει σπουδάσει κλασσική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει φωνητικά διπλά σε καταξιωμένους δασκάλους. Με πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό της όπως με τον Γιώργο Μαργαρίτη, την Κατερινα Στανίση, Θανο Καλλιρη, Ραλλια Χρηστίδου και άλλους.

Εξακολουθεί να μας καταπλήσει με το ταλέντο της βγάζοντας το τελευταίο της CD single, “Αγγελέ Μου” σε στίχους και μουσική του Χάρη Πετμεζά από τη δισκογραφική εταιρεία Aspect4music.

https://www.facebook.com/christina.vaskantirab

https://www.facebook.com/Christina-vaskantira-1631212060497275/