Χρήστος Κατσίδης: “Η βία ανέκαθεν υπήρχε κι όλα ξεκινούν από την παιδεία που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους”

Ο Χρήστος Κατσίδης,
Πρωτοετής στο τμήμα μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Με τη δεύτερη καραντίνα – εγκλεισμό μπορώ να πω πως άλλαξα τρόπο σκέψης σε πολλά πράγματα. Για άλλα αναθεώρησα. Σκέφτηκα πως μπορώ να βελτιωθώ και αφουγκραστηκα αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω και άφησα τυχόν θέματα που μου σπαταλάνε άσκοπα το χρόνο. Αφοσιωθηκα στο διάβασμα για τη σχολή μου και προετοιμάστηκα για τις εξετάσεις του εξαμήνου ενώ παράλληλα ετοιμάζω καινούρια πράγματα με τη μουσική. Όλη αυτή η κατάσταση ομολογουμένως που ζούμε με έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό. Όπως προανέφερα κάθομαι και σκέφτομαι διαφορά πράγματα που θα μπορούσα να βελτιώσω. Αναμφίβολα είναι μια περίοδος πίεσης για όλους μας αλλά θέλω να πιστεύω πως θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα από όλο αυτό.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Ομολογώ πως στην αρχή ένοιωσα έκπληξη με τους πρωταγωνιστές αυτών των περιστατικών. Η βία ανέκαθεν υπήρχε και όλα ξεκινούν το λέω πάντα και θα το λέω από το σπίτι το τι παιδεία δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Ένα παιδάκι δεν θα  ξυπνήσει ένα πρωί και θα πάει να ασκήσει βία είτε λεκτική είτε σωματική. Τα παιδιά αναπαράγουν ό,τι βλέπουν στο σπίτι τους. Τα παιδιά που εκδηλώνουν βία συχνά μιμούνται τη βίαιη συμπεριφορά των γονιών τους.

“Έχω δεχτεί λεκτική βία σε μικρότερη ηλικία, στην πρώτη δημοτικού, από μια δασκάλα μου και μετέπειτα αυτό κατέληξε σε ψυχολογική.”

Ένα πράγμα που έχω να πω είναι ότι τα θύματα είναι αυτά που πρέπει να αρχίσουν να μιλούν και οι θύτες να αρχίσουν να βάζουν φρένο. Παρακολουθώ και εγώ τις εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο και έχω να πω ότι Τώρα είναι ίσως η στιγμή που πρέπει να βγουν και να μιλήσουν οι άνθρωποι γιατί αν τα κρατάνε μέσα τους μια κοινωνία θα καταλήξει να γίνει τοξική  και δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από την βία ειδικά αν πρόκειται για παιδιά. 

“Ας αρχίσει λοιπόν ο κόσμος να μιλάει μήπως και αλλάξουν πολλά πράγματα προς το καλύτερο και μπει πραγματικό φως στην τέχνη, όπως αυτό που πλήθος καλλιτεχνών ακόμα και στις μέρες μας συνεχίζει να κρατάει και να μεταλαμπαδεύει.”

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Σαφώς και πιστεύω γιατί για να αρχίσει να γινεται πάει να πει ότι έχουν γίνει έρευνες γύρω από το θέμα από επιστήμονες. Ναι όταν έρθει η ώρα θα εμβολιαστω.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Από τον εγκλεισμό πιο πολύ θα έλεγα ότι έχω στερηθεί τις παρέες και τι εννοώ με αυτό; Τις βόλτες στην παραλία, στην εξοχή και τις ηχογραφήσεις που είναι λίγο δύσκολο να γίνουν λόγω περιορισμού αλλά ψάχνω τρόπους ενναλακτικούς πάντα. 

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Πραγματικά προβλέπεται πολύ αβέβαιη η όλη κατάσταση αλλά πιστεύω και εύχομαι πραγματικά όλοι οι εργαζόμενοι να τα καταφέρουν να ανταπεξελθουν και με δύναμη ψυχής να συνεχίσουν το έργο τους όποιο και αν είναι αυτό. Ελπίζω όμως παρόλα αυτά ότι θα φτιάξουν προς το καλύτερο όλα. Να μεν υπάρχει η αβεβαιότητα για το αύριο αλλά  μακάρι να φτιάξουν όλα προς το καλύτερο για όλους.