Χρήστος Βεζιργιάννης: “Αυτό που έχω στερηθεί είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις πέρα από τις επαγγελματικές συναναστροφές”

Ο Βεζιργιάννης Χρήστος, διεπιστημονικός ερευνητής πάνω σε θέματα Μηχανικής και Ιατρικής επιστήμης, Founder – CEO Skyline Simulations Nefton Group, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Όλοι μας βιώνουμε μία πρωτόγνωρή κατάσταση έως τώρα, που σαφώς άλλαξε την ζωή όλων μας. Τα ανάμικτα συναισθήματα απομόνωσης και καταθλιπτικών τάσεων, έχουν πλέον διατυπωθεί στα πρόσωπα των ανθρώπων και στην καθημερινότητα μας, όμως μπορω να διακρίνω και την ελπίδα μέσα τους.

“Τα συναισθήματα που με διακατέχουν, είναι μια προσπάθεια να ισορροπήσει ο θυμός, και η αγωνία μαζι με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.”

Αντιμέτωπος με τον ίδιο μου τον εαυτό, σαν μια μορφή κάθαρσης, με βοηθάει να προετοιμαστώ θετικά για αυτά που είναι να έρθουν, κάνοντας μια ανασκόπηση του παρελθόντος. Είχαμε ξεχάσει να ακούμε τον καλύτερό μας φύλο, τον εαυτό μας, και αυτό που μας λέει είναι, ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος, με τη δική μας προσπάθεια και θα καταγραφεί και αυτό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Σχετικά με το ερώτημά σας θα αναφερθώ στο εξής.
Η αξιοκρατία στην Ελλάδα, είναι μια μορφή η οποία δεν είναι αναπτυγμένη όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

“Κάποιος για να καταξιωθεί στον εργασιακό τομέα, αλλά και ως ανθρώπινη οντότητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει από μονοπάτια που δεν είναι ηθικά και αποδεκτά σε καμία περίπτωση!”

Ποιο είναι όμως αυτό που διακινεί το διαστρεμμένο ιδεαλιστικό σύστημα; Γιατί μέσα στα τόσα χρόνια, παράδειγμα στον καλλιτεχνικό χώρο, δεν είχαμε μια κλιμάκωση των καταγγελιών για σωματική και ψυχική βία. Ρητορική η ερώτηση.
Ήταν καιρός πλέον να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, να αποκαλυφθεί αυτό το μελανό σημείο για να το επουλώσουμε και να αφήσουμε μια αξιοπρεπή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Έχω εντυπωσιαστεί, ότι κλείνοντας η πόρτα κάποιου που γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από αυτήν. Όπως και ως άνθρωποι, δεν γνωρίζουμε επ’ ακριβώς την ψυχοσύνθεσή μας σε απόλυτο βαθμό, τις αυτόματες σκέψεις μας, και την κριτική μας ανάλυση. Με απλά λόγια, τι κρύβουμε μέσα μας. Μιλάμε για εγκεφαλικές χημικές λειτουργίες, με πλήθος συναισθημάτων.
Ο τρομοκράτης, είναι πάντα ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.
Άνθρωποι υπεράνω υποψίας, άνθρωποι με καλή μαρτυρία στην κοινωνία, και ξαφνικά ακούς ό,τι ακούς και πέφτεις από τα σύννεφα!

Δεν έχω αντιμετωπίσει εγώ προσωπικά κάποια μορφή σωματικής βίας στην ανήλικη και ενήλικη ζωή μου, γιατί είχα σωστό προσανατολισμό από το οικογενειακό μου περιβάλλον με αποτέλεσμα να αποκτήσω μία ορθή κριτική σκέψη.

“Η ψυχολογική και λεκτική βία ήταν πάντα εκεί, καθώς ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα.”

Στον εργασιακό χώρο, με την μορφή της καταχρηστικής εξουσίας, ευνουχίζοντας ελπίδες και όνειρα, το οποίο πάλευα με κάθε αξιοκρατικό τρόπο και αξιοπρέπεια ενάντια σε κάθε μορφής εκμετάλλευσης. Εκτός από την επαγγελματική μου ιδιότητα ασχολούμαι και με την μουσική. Εκεί, μπορούμε να πούμε πολλά τα οποία θα γράφαμε τόμους ολόκληρους. Από ανήθικες προτάσεις και άλλα, γιατί η έννοια του καλλιτέχνη έχει χαθεί μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της νύχτας.

Σχετικά με την οικογενειακή βία που με ρωτήσατε έχω να πω το εξής. Η οικογενειακή βία, είναι ένα φαινόμενο που προϋπήρχε, όμως λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού, είναι φυσικό και επόμενο να παρατηρήσουμε μια αυξητική τάση. Επιφορτιζόμαστε τόσα πολλά σε καθημερινή βάση, συσσωρεύοντας αρνητική ενέργεια μέσα μας και όπως γνωρίζουμε από την φυσική, η ενέργεια δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται σε κάποια άλλη μορφή. και ο λόγος είναι, πως η ψυχολογική μας κατάσταση, πρέπει να αποβάλει την αρνητική αυτή ενέργεια, και να εκτονωθεί. Τα αποτελέσματα είναι οι εκρήξεις θυμού, και άλλα πολλά. Θα πρέπει να βρει ο κάθε ένας από εμάς, τη χρυσή τομή, στην ψυχική του ισορροπία. Μια βόλτα, ένας καλός διάλογος, ένα βιβλίο, μουσική, hobby, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην εκτόνωση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοιού, αν και προβληματισμένος, μπορώ να κρίνω την θετική του αποτελεσματικότητα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία του καθενός, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, έχουν πραγματοποιηθεί 1.024.711 εμβολιασμοί, με πολύ μικρό αριθμό επιπλοκών. Μέσω της αναλογίας αυτής, στατιστικά μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάθε φάρμακο έχει επιπλοκές και παρενέργειες όπως και ένα απλό αναλυτικό. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπήρχε η περίπτωση να τροφοδοτηθεί στην αγορά κάποιο φάρμακό με παρενέργειες πέρα των φυσιολογικών αποδεκτών ορίων. Το εμβόλιο θα το κάνω και εγώ σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Αυτό που έχω στερηθεί είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις πέρα από τις επαγγελματικές συναναστροφές. Το δεύτερο που με έχει επηρεάσει είναι η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Είχαμε συνηθίσει σε μια μορφή αγοραπωλησίας δια ζώσης, που αυτό τώρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Για όλα όμως υπάρχει λύση. Αν ένα πρόβλημα δεν έχει λύση, τότε μπορω να πω ότι δεν είναι πρόβλημα. Καπου υπάρχει και η λύση του αρκεί να τη βρούμε. Έχω εντάξει τη γυμναστική στη ζωή μου, που είναι μια αποτελεσματική εκτόνωση του οργανισμού και της ψυχολογίας μας. Και ήταν μια καλή ευκαιρία να εξελίξω το ταλέντο μου, που είναι το τραγούδι και η μουσική. Φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά και όλοι όπως και εγώ ψάχνουμε να ανοίξουμε ένα μικρό δίαυλο επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Ο άνθρωπος είναι ένα προσαρμοστικό όν. Θα προσαρμόσουμε πάλι, άλλοι πιο δύσκολα άλλοι πιο εύκολα. Πιστεύω σε ένα σταθερό μεταβατικό στάδιο και όχι απότομα.

“Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν, με αποτελεσματικότητα και οργάνωση με έλεγχο εργασιών.”

Δεν το κρύβω ότι για κάποιες προοδευτικές εταιρίες που έχουν ενσωματωθεί, στο νέο σύστημα τηλεδιάσκεψης, μπορούν να το διατηρήσουν, και να το αναπτύξουν με τα νέα τεχνολογικά μέσα, και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Στην Skyline Simulations και στην επενδυτική εταιρία της Nefton που είμαι ιδρυτής, μπορώ να πω ότι το 50% της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού, θα είναι μέσω τηλεδιάσκεψης, και ελευθέρου ανεξάρτητου ωραρίου, όμως με συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης εργασιών.

Επιστημονικός Ερευνητής
Χρήστος Βεζιργιάννης
Founder – CEO
Skyline Simulations
Nefton Group