Χαρούλα Νικολαΐδου: “η λέξη «συναίσθημα» είναι η λέξη κλειδί για κάθε έργο που ξεκινώ”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Η ζωγραφική αποτέλεσε από τα παιδικά μου χρόνια μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Τα χρωματιστά μολύβια, οι πρώτοι μου μαρκαδόροι και η φαντασία ήταν το πιο ευχάριστο και δημιουργικό μου παιχνίδι.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο καλλιτέχνης γεννιέται με το ταλέντο, την κλίση και την αγάπη για δημιουργία. Ωστόσο καλλιτέχνης γίνεται μόνο μέσα από τη δουλειά και την καθημερινή ενασχόληση.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη «συναίσθημα» είναι η λέξη κλειδί για κάθε έργο που ξεκινώ.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Πριν τη δημιουργία και το ξεκίνημα ενός νέου έργου, η έμπνευση είναι πάντα παρούσα, ωστόσο δεν αποτελεί μια αυτόματη διαδικασία. Η συνεχής επαφή με την τέχνη, οι δουλειές άλλων καλλιτεχνών, οι επισκέψεις σε γκαλερί, οι εκθέσεις, η συζήτηση με άλλους δημιουργούς, όλα αυτά τροφοδοτούν τη σκέψη, τη φαντασία, τη σύλληψη και τελικά αυτό που αποκαλούμε έμπνευση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ονειροπόλο, φιλόδοξο και εργατικό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τους επόμενους μήνες έχω πολύ γεμάτο εκθεσιακό πρόγραμμα.

Συμμετέχω στην έκθεση “Culture Heraklion 2019” στα πλαίσια του φεστιβάλ «Τέχνη καθ’οδόν», στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες της ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης όπως ο Θόδωρος Στάμος, Παύλος, Τσόκλης, Κεσσανλής, Λαζόγκας, Λάππας, Λίτη κ.α.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο νέο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου τον Σεπτέμβρη. Τον Οκτώβριο έχω ατομική έκθεση στην Is Not Gallery της Λευκωσίας αλλά συμμετέχω επίσης και στην ομαδική έκθεση συνεργασίας της εικαστικής ομάδας “ΔΙΠΟΛΑ” με τη γκαλερί Λόλα Νικολάου με τίτλο «3 Generations” σε επιμέλεια του Ευθύμη Λαζόγκα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο μουσειακό χώρο του Οινοποιείου Διγενάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το Δεκέμβριο κλείνει η χρονιά με τη διατομική έκθεση που πραγματοποιούμε από κοινού με την εικαστικό Χριστίνα Παπαϊωάννου στην J/M Gallery του Λονδίνου στο Notting Hill.

Βιογραφικό

Η Χαρούλα Νικολαΐδου είναι αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το 2010, με καθηγητή τον Γιώργο Γκολφίνο.

Η αφαίρεση και η διερεύνηση των προβλημάτων της φόρμας, η ονειρικότητα και η έκφραση συναισθημάτων μέσα από το παλλόμενο χρώμα είναι κύρια χαρακτηριστικά της δουλειάς της.

Στο ενεργητικό της έχει ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και πλήθος συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις, με σημαντικότερες:

Διατομική έκθεση, J/M Gallery, Notting Hill, Λονδίνο, 2019.

Ατομική έκθεση, Is Not Gallery, Λευκωσία, Κύπρος, 2019.
“Culture Heraklion 2019”, φεστιβάλ «Τέχνη καθ’Οδόν», Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, Κρήτη, 2019.
“3 Generations”, συνεργασία της εικαστικής ομάδας “ΔΙΠΟΛΑ” με τη γκαλερί Λόλα Νικολάου, Οινοποιείο Διγενάκη, σε επιμέλεια Ευθύμη Λαζόγκα, Ηράκλειο, Κρήτη, 2019.
“Beautiful Days”, ομαδική έκθεση, Is Not Gallery, Λευκωσία, Κύπρος, 2019.
“Affordable Art”, ομαδική έκθεση, γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη, 2019. Διατομική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, 2019 (σε επιμέλεια Ευθύμη Λαζόγκα, Διδάσκοντα Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, ΑΣΚΤ).
Ομαδική έκθεση, Γκαλερί Τεχνοχώρος, Ιωάννινα, 2019.
“Serendipity” Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Θεσσαλονίκη, 2018. “Stirring Moments” ατομική έκθεση, Spyral Gallery & Mykonos Blu Exclusive Resort, 2016.
“Dare to Dream”, Έκθεση στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, Θεσσαλονίκη 2015.
“La Rue des Belles Filles”, ατομική έκθεση, Nest Galleries, Γενεύη, 2014.
Ομαδική έκθεση, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2010.
5η Biennale της Σχολής Καλών Τεχνών, Αθήνα, 2008