Χαρά Νικολάου: “Θα ήθελα να μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι σε όμορφες συνεργασίες, με όμορφους ανθρώπους που ποιούν ήθος και πάνω από όλα είναι άνθρωποι με σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την τέχνη”

Συνέντευξη με την Χαρά Νικολάου

“Να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε έναν κόσμο περισσότερο ανθρώπινο και τίμιο.”

Μιλήστε μας για τις σπουδές σας. Αποφοίτησα από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2015 και από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου το 2021.

Νιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Η έμπνευση είναι κάτι που σε βρίσκει αυθόρμητα και χωρίς να το περίμενες. Σαν τον έρωτα. Συνήθως στις πιο απρόσμενες στιγμές. Έχει τύχει να ξυπνήσω 5:00 το πρωί και να αρχίσω να γράφω, ή να καταλαβαίνω στοιχεία για τον ρόλο μου την ώρα που πίνω μια μπύρα με φίλους, ή ακούγοντας μια φράση από έναν δάσκαλο. Μια φορά περίμενα ώρα πίσω από ένα απορρηματοφόρο, και χάζευα τα φωτάκια που αναβόσβηναν γιατί είχαν σχήμα καρδούλας και ξαφνικά πάρκαρα λίγο παρακάτω και άρχισα να γράφω για τους ανθρώπους, για την πόλη. Με βοηθά πολύ και η αλληλεπίδραση με την εκάστοτε ομάδα μου. Πάντα για να βγει μια άρτια και όμορφη δημιουργία χρειάζονται περισσότερες σκέψεις, μάτια, ιδέες, αρκεί όλοι να έχουμε το ίδιο όραμα και να βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα-επιτυχία για εσάς; Θα ήθελα να μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι σε όμορφες συνεργασίες, με όμορφους ανθρώπους που ποιούν ήθος και πάνω από όλα είναι άνθρωποι με σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την τέχνη. Το εύχομαι αυτό σε όλους τους νέους ανθρώπους που είναι γεμάτοι διάθεση και ζωντάνια να παράγουν και να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της κοινωνίας μας. Επιτυχία είναι να είσαι περήφανος γι’ αυτό που κάνεις, να ξέρεις ότι έχεις δώσει τα πάντα, τον καλύτερο εαυτό σου, να έχεις αγάπη και μεράκι. Ακόμη κι αν κάτι δεν πάει καλά, επιτυχία είναι να ξέρεις ότι έκανες το καλύτερο. Ο δρόμος είναι στρωμένος με δυσκολίες και αποτυχίες. Επιτυχία είναι να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε και να αγαπάμε το μέσα μας. Να παραμένουμε άνθρωποι είτε σε μεγάλες και καλές στιγμές είτε σε μικρές και κακές.

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Το να ανακυκλώνονται κάποιοι ηθοποιοί, εφόσον είναι εργατικοί, καλοί συνεργάτες, το αξίζουν, και πληρούν τα κριτήρια, είναι όμορφο. Έτσι έχουν οι άνθρωποι συνεχόμενα εργασία όπου βιοπορίζονται και παράγουν έργο. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε οι νέοι ηθοποιοί είναι οι κλειστές πόρτες που δεν έχουν ούτε κουδούνι να χτυπήσεις. Έτσι δεν σου δίνουν πολλοί την ευκαιρία απλώς να σε δουν, να ξέρεις τουλάχιστον ότι προσπάθησες και ας απορριφθείς. Είναι πολλοί οι νέοι άνθρωποι, που έχουν αφάνταστη πειθαρχεία, όραμα και διάθεση για δημιουργία, όμως δεν αξιοποιούνται. Όχι μόνο στον κλάδο μας αλλά και σε άλλους κλάδους.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποιά θα διαλέγατε; Τη θρυλική φράση του Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Τρέλα μπορεί να είναι το να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας (…) Και η μεγαλύτερη τρέλα απ΄ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι (…) Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!»

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η ενσυναίσθηση.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Από τις 4 Μάϊου και κάθε Τετάρτη στις 21:00, στο θέατρο 2510, Θεμιστοκλέους 52, στα Εξάρχεια, με την παράσταση «Κατερίνα Γώγου: Το Γαμώτο που δεν Έζησα», σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη και την άνοιξη και το καλοκαίρι με τα Αθηναϊκά Θέατρα σε συνεργασία με τον θίασο μαγικές σβούρες θα περιοδεύσουμε σε όλη την Ελλάδα με την παράσταση του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ», σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη. Είμαι ευγνώμων απέναντι σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και με βοήθησαν να κάνω τα πρώτα μου βήματα λίγους μήνες αφότου αποφοίτησα από την δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Ποιό μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Να μην σταματάμε να ονειρευόμαστε έναν κόσμο περισσότερο ανθρώπινο και τίμιο.

«ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ: ΤΟ ΓΑΜΩΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΖΗΖΑ» του Ανδρέα Ζαφείρη

ΘΕΑΤΡΟ 2510

Παίζουν οι: Έλενα Αϊβαλιώτου, Χαρά Νικολάου, Χάρης Γεωργιάδης

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης

Υπ. Επικοινωνίας: Ελευθερία Σακαρέλη

Από 4 Μαΐου – 22 Ιουνίου κάθε Τετάρτη: 21.00

Είσοδος: Κανονικό: 10€, Φοιτητικό /Ανέργων /ΑΜΕΑ: 5€

Τηλ. Κρατήσεων: 6975535197, 6974150386, 6942962965

ΘΕΑΤΡΟ 2510: Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια